Sizin de bıldırcınlara ilginiz varsa Kıbrıs bıldırcını ve özelliklerini mutlaka merak ediyorsunuzdur. Bıldırcınlar oldukça küçük boyutlara sahip canlılardır. Buna rağmen çok hızlı hareket etme yeteneğine sahiptirler. Fakat bu hızlı hareket yetenekleri kısa mesafeler ile sınırlıdır. Buna bağlı olarak bıldırcın avcıları tarafından kolayca avlanırlar.
Bıldırcın kuşları hem göçebe olarak yaşayabilir hem de yer altında bulunan yuvalarında yerleşik olarak yaşayabilirler.
Kıbrıs Bıldırcınları Nasıl Beslenir?
Kıbrıs bıldırcınları yaşadıkları yerlerde bulunan tarım arazilerinde buldukları tohumlarla beslenmektedir. Ayrıca minik böcekleri de yeme özelliğine sahiptirler. Tabi bir de bunun ticari boyutu var.
Birçok bıldırcın yetiştirme çiftliğinde, yetiştiriciler tarafından da beslenebilmektedir. Çünkü bıldırcın eti çok lezzetlidir ve bundan dolayı çok ilgi görmektedir. Ayrıca son zamanlarda özellikle bıldırcın yumurtası tüm market raflarında yerini almıştır. Faydası saymakla bitmeyecek olan bıldırcın yumurtaları, özellikle çocuklar tarafından tüketilmelidir.

Bıldırcın Kuşunun Türleri
- Kıbrıs bıldırcını-jumbo bıldırcın
- Bayağı bıldırcın
- Japon bıldırcını
- Ekin bıldırcını
- Yeni Zelenda bıldırcını
- Himalaya bıldırcını
- Gamble bıldırcını
- Çin bıldırcını
- Pullu bıldırcın
- Kaliforniya bıldırcını
Kıbrıs Bıldırcınının Özellikleri
Bıldırcınların birçok farklı türü vardır. Bu türlerden birisi de Kıbrıs bıldırcını olarak bilinen türdür. Boyu yaklaşık 20-25 cm kadardır. Gagası oldukça serttir. Japon bıldırcınının mutasyona uğramış şekli olarak bilinmektedir. Ağırlığı yaklaşık olarak 500 grama kadar çıkabilmektedir. Bu nedenle diğer ismi Jumbo bıldırcını olarak da bilinir. Başı koyu kahverengi renktedir. Yılda 2-3 defa yumurtlamaktadır. Her yumurtladığında yaklaşık 50 yumurta oluşmaktadır. Yumurtaları için ticari amaçlı da beslenen bu tür, yılda yaklaşık 200 kadar yumurta verir. Yumurtalar ortalama 21 gün gibi bir sürede çatlamaktadır.
Bu 21 günlük sürecin ilk 18 gününü yumurtaların gelişim aşaması oluşturmaktadır. Sonraki 3 gününü ise yumurtadan çıkma aşaması oluşturmaktadır. Bu süreler türden türe ya da mevsimden mevsime, çevre koşullarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu bıldırcın türünün yuvaları yer altında bulunmaktadır. Son bahara doğru göç etmektedirler. İlkbaharda ise geri dönerler. Alçak seviyeden uçtukları için kolayca avcılar tarafından fark edilip avlanırlar.
Japon bıldırcınları, Kıbrıs bıldırcınlarına göre daha iridir. Ticari olarak daha çok ilgi görmektedir. Ekin bıldırcınları ise daha tıknaz bıldırcınlardır. Yeni Zelanda bıldırcınları, beyaz tüyleri ile bıldırcınların en çok gösterişli olanıdır ve yine oldukça iridir. Himalaya bıldırcınları olarak bilinen tür, sayı olarak oldukça azalmıştır. Nesli tükenme tehlikesi altında olan bu tür, koruma altına alınmıştır.