Tavukları kış aylarında beslemek bazı özel hususlar gerektirir. Özellikle tavuklar kışın daha çok yiyeceğe ihtiyaç duyarlar. Ayrıca, tavuklarınızın daha soğuk aylarda ekstra protein aldıklarından emin olmak isteyeceksiniz. Tavuklarınız kışın hastalanabilir, bu nedenle soğuk algınlığı veya grip belirtilerine dikkat edin. Hasta kuşları hemen ayırın ve veterinerden destek alın.
Doğru Yiyecekleri Kullanma
Tavuklarınızı ilkbahar ve yaz aylarında olduğundan daha fazla yiyecek ile besleyin. Tavuklarımız kış sezonunda daha fazla yiyeceğe ihtiyaç duyarlar o nedenle normalde beslediğinizin 1,5 katı daha fazla besleyin.
Ancak tavuklarınızı beslerken yemlikler de çok fazla yiyecek kalmadığına emin olun yarın kümese indiğinizde yem olmaması sizin için ve tavuklarınız için daha iyi olacaktır.
Hayvanlarınız için yulaf ezmesi gibi sıcak atıştırmalıklar yapın. Karbonhidratlar kışın, tavuklarımız için daha önemlidirler. Yumurtaya etki etse de zaten kış sezonunda tavuklar çok salmayacaktır. Daha çok vücut sıcaklığı için karbonhidrat gereklidir.
Tavuklarınız için kışın daha fazla protein içeren yiyecekler alın. Protein, tavuklarınızın kış aylarında daha hafif ve kendilerini ılık tutabilecek tüylere sahip olmalarına yardımcı olur. Ayrıca daha çok yumurta salmalarını istiyorsanız. Protein en önemli etkenlerden birisidir.
Bir kediniz varsa kış sezonunda tavuklarınıza az miktarda kedi maması verebilirsiniz. Çok miktarda protein vardır. Ama abartmayın…
Tavuklarınızı ekstra yeşil sebzelerle besleyin. Kışın kendi mutfağınızdan çıkabilecek yeşil yapraklı sebzelerle besleyebilirsiniz. Kış sezonunda kümesinizin etrafında bulunan yeşil yapraklı bitkiler öleceğinden öğünlerine katkı olarak onlara dışarıdan yeşillik alarak vermeniz gelişim için iyi olacaktır.
Çok az besin değerine sahip olan maruldan kaçının…
Yiyecek Sağlama ve Koruma
Kışın beslenirken bir yemlik kullandığınızdan emin olun. Yemleri etrafa serperek yedirmeyin bu onları hasta edecektir. Bir yemliğiniz yoksa alabilirsiniz. Kışın toprağın donması yüzünden yere düşen yemler ıslanacaktır.
Tavuk kafeslerinize yeşil bir şeyler asın. Besin değeri düşük olsa da marol lahana ve benzeri yiyecekler asarak hem hareketli olmalarına hem beslenmelerine yardımcı olmuş olursunuz.
Yaygın sorunları önleme
Tavuklarınızın uygun şekilde su içtiklerinden emin olun. Kış aylarından tavuklarınız için önemli olan tek şey yem değildir. Tavuklarınızın her zaman suya erişebildiğinden emin olun… Sularınızın donmasından sorununuz varsa ısıtıcılar kullanabilirsiniz.
Tavuklarınızın suyuna takviye eklemeyi düşünün. Sulara takviye eklemek iyi bir fikirdir. Çünkü tavuklarınızın kışın kendilerini koruya bilmeleri için gerekli vitaminlerin tamamını sağlamış olursunuz. Sularına kuru besleyici otlar ekleyebilir. Yada alacağınız vitamin desteklerini sulara karıştırabilirsiniz.
Hastalık belirtilerine dikkat edin. Uygun bakımla tavuklar kışın bile iyi gelişebilirler. Ancak, hastalık belirtilerine dikkat edin hayvanlarınız az yiyecek veya su tüketen tavuklar hastadır.
Kuşlarınız kışın hastalanırsa hemen sürüden ayırın tüm sürünün hasta olmasını istemezsiniz sanırım. Sonrasında bir veterinere danışın.
Uyarı:
Tavuklarınız için verdiğiniz sıcak bir yiyeceğin tavuklarımıza uygun olduğundan emin olun çok sıcak havana zarar verir. Dikkatli olun…