Kışın Tavuk Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Tavuk bakımı özen gerektirir. Ancak mevsimlere göre tavuk bakımının incelikleri de değişir. Bu noktada; kışın tavuk bakımı nasıl olmalıdır? Sorusunu cevaplamak gerekir.

Beslenme Önerileri

Tavuklardan beslenme mevsimlere göre değişmektedir. Kış mevsiminde, yaz ve ilk bahar mevsimine göre tavuklara daha fazla yem verilmesi gerekir. Kış aylarında tavuklar için karbonhidrat çok önemlidir. Bu nedenle; yulaf ezmesi iyi bir alternatif olabilir. Yulaf ezmesi; çok iyi bir karbonhidrat kaynağıdır. Özellikleri sabah verilebilir.

Protein Desteği

Protein tüylerin yetişmesi için büyük katkı sağlar. Kış aylarında tavukların tüylerinin yetişmesi ve gürleşmesi ısınma için çok gereklidir. Tavukların yumurta üretimi kış aylarında yavaşlar. Protein alımı tavuğun kış boyunca birkaç yumurta bırakmasını sağlayabilir. Protein alımı için tavuk yemi yerine kaliteli kuş yemleri verilebilir. Bu tür gıdalar fazladan protein içermektedir. Kedi mamaları protein bakımından zengindir. Tavukların diyetine bir miktar kedi maması eklenebilir.kisin tavuk bakimi nasil olmalidir

Yeşil Yapraklı Sebzeler

Yeşil yapraklı sebzeler, özellikle kış aylarında tavukların diyetine eklenmelidir. Zira, kış ayları tavuk kümesinin yanındaki doğal bitkilerin çoğunu öldürmektedir. Bu da tavukların yeşil yapraklardan mahrum kalmasına neden olur. Bu nedenle; mutlaka bu sebzeler ile beslenilmeleri gerekir. Pazı, lahana ve buna benzer yeşillikler tavukların beslenmesinde büyük öneme sahiptir. Burada önemli bir noktayı atlamamak gerek. Marul, çok az besin değerine sahiptir. Bu nedenle; tavuklara marul verilmemesi önerilir.

Su Desteği

Tavukların beslenmelerinin yanı sıra yeteri kadar su almaları da gereklidir. Bu nedenle; tavukların her zaman suya ulaştığından emin olunması gerekir. Bunun yanı sıra mevsimin soğuğundan dolayı su kasesinin donmadığından emin olunmalıdır. Donmanın önüne geçilmesi için önlemler alınması gerekir. Söz gelimi; ısıtmalı su kabı kullanılabilir.

Düzenli Veteriner Kontrolü

Kış ayları hayvanları bünyesi için de hastalık risklerini artırır. Bu nedenle; tavukları iyi gözlemlemek gerekir. Eğer tavuklarda bir hastalık belirtisi görülürse mutlaka veteriner hekime başvurulmalıdır. Gerekirse veteriner hekim muayenesi yaptırılmalıdır. Olası bir hastalık bulaşıcı olabilir ve diğer tavuklara da bulaşabilir. Bu gibi istenmeyen durumların önüne geçilmesi için önlem alınması büyük önem taşır.

Yorum yapın