Köpeklerde Aşırı Su İçme

Su hem dünyamızda hem de insan hayatında büyük öneme sahiptir. Hayvanlar da tabii ki bizim kadar suya ihtiyaç duyar. Özellikle sıcak havalarda köpekler doğal olarak daha fazla su tüketir. Ayrıca köpek dostlarımız vücut ısılarını solunumla düzenlerler. Bundan dolayı da hareketlerine bağlı olarak, aynı insanlar gibi su kayıpları da bu oranda artar.

Ayrıca beslendikleri mamalardan ve tuz oranlarından kaynaklı, bağırsak ve midedeki sıvıların emiliminden dolayı ayrı bir susuzluk durumu ortaya çıkabilir. Köpekler de yine aynı şekilde insanlar gibi kilolarıyla orantılı şekilde su ihtiyacını karşılamalıdırlar. Köpeklerin cinsi, hareketlilik durumları, yaşları, hava sıcaklığı en büyük etkenlerdir. Yavru köpeklerde bu durum değişkenlik gösterebilir bu yüzden su içişleri takip edilmelidir.

Hastalık Habercisi Su Tüketimi

İştah kesilmesi veya su içmemezlik gibi durumlar haricinde, aşırı su tüketimi de köpekler için hastalık habercisi olabilir. Bazı hastalıklar az su içmelerine neden olurken, diyabet veya enfeksiyon kapmadan dolayı oluşan problemler, köpeklerde aşırı su içmeye neden olabilir. Ama aynı zamanda yedikleri yiyeceklerden dolayı da su ihtiyaçlarının değişkenlik göstermesi normaldir. Evde yalnız kaldıklarında veya eve yeni bir hayvan dostumuz dahil olduğunda kıskanırlar ve bu durumu dert haline getirebilirler. Yani stresten dolayı da çok daha fazla su içmeye başlayabilirler. Kısacası psikolojik ve fiziksel etkenler bu duruma neden olabilir.

dalmatian 1020790 640

Köpeklerde Su Tüketimi

Günde yaklaşık 400 gram kuru mamayla beslenen bir köpeğin, günde 1-2 litre su tüketmesi gerekmektedir. İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de idrar rengi bu konu hakkında bize bilgi verebilir. Mesela eğer idrarları çok koyu renkteyse bu yeterince su içmediklerinin, eğer normal bir sarılıktaysa ise yeterince su içtiğinin göstergesidir. Aksine su gibi sarılığı olmayan, berrak idrar ise aşırı su içtiklerinin göstergesidir ki bu aynı zamanda su zehirlenmesine de yol açabilir. Ciddi durumlarda veterinere danışılması önerilir.

Ne Yapmalı?

Durum ciddileşirse kesinlikle veterinere gidilmelidir çünkü bu aynı zamanda diyabetin de belirtisi olabilir. Ayrıca asla su içimi kısıtlanmamalıdır, sadece takibi yapılmalıdır. Bu yine onları psikolojik olarak etkileyebilir veya su oranını ayarlayamadığımız takdirde de durumun daha kötü sonuçlar doğurmasına neden olabiliriz.

Yorum yapın