Kuluçka Makinesi Nasıl Ayarlanır?

Kuluçka makinesi ayarları nasıl yapılır Kuluçka makinesini kullanmaya başladığınızda döllü yumurtanın canlı bir varlık haline dönüşebilmesi için ilk yapılması gereken ısının ayarlanmasıdır. Makinenin değişmeyen ve uyulması gereken en önemli kuralı ısı sistemidir, yumurtadaki embriyoya iletilmesi için ortalama ısının 37,7ºC’de olması gerekir. Normal olan ısı 38,7ºC’dir, makine ısısı 35ºC olursa normalin altına düşer ve yumurtalarda embriyo ölümleri artar. Kuluçkanın en dikkat edilmesi gereken zamanı embriyonun en genç olduğu dönemdir. Bu dönemde yüksek ısı da alçak ısı kadar tehlikelidir.

Sıcaklık Ayarlarının Değişmesini Etkileyecek Faktörler

  • Yumurtanın boyutu
  • Kabuğun kalitesi
  • Genetik etkenler
  • Yumurtaların kuluçkada bekleme zamanı
  • Yumurtanın depolanma süresi
  • Havanın gelişim döneminde ki nemi
  • Embriyonik gelişme sürecinde farklı bir sıcaklığa ihtiyaç duyması halinde 3 safhaya ayrılabilir
  • Yumurtlanmadan önceki sıcaklık
  • Gelişim devrindeki sıcaklık
  • Çıkış devrindeki sıcaklık

kulucka makinesi nasil ayarlanir

Kuluçka makinesinde ki nem; belirli mevsimlerinde, gece ve gündüz sıcaklıklarından kaynaklı havada biriken belirli bir miktar suyu gösterir. Doğal ortamda hazırlanan kuluçka altındaki yumurtada bu olay mucizevi bir şekilde düzenlenir, ancak kuluçka makinelerdeki bu durum kuluçka makinasının nem ayarının düzenlenmesi mecburidir.

Yumurtada içerisinde ki suyun fazla buharlaşması civcivin normalden daha küçük olmasına, yeterli buharlaşmanın olmaması da civcivin normalden daha büyük olmasına yol açar. Her iki durumda da embriyo zarar görmüş olur.

Makinelerdeki sıcaklık, hava akımı yaptığından yumurta yüzeylerinde belirli bir ısınma meydana gelecek ve yumurta bünyesindeki su buharlaştığında yumurtaların kurumasına yol açar. Dokularda ki su yeterli olmayacağı için embriyoların ölümü de kaçınılmaz olur. Makine içerinde bulunan yumurtaların, bünyesinde bulundurduğu suyun buharlaşmasına engel olmak için makine içerisinde ki ısınmış havanın su ile nemini yükselterek düzenli bir halde dağılmasını sağlamak gerekir. Tavuklar için bağıl nem seviyesinin gelişim çağında % 50-55 , çıkış döneminde ise % 65-70’e kadar çıkarılmış olması gerekir. Son olarak kuluçka makinalarının 2 temel prensiplerinden bahsedelim

Yumurtaların çevrilmesi: yumurta yüzeyindeki ısı farkı çevirme suretiyle giderilir. Embriyonun gelişme çağında disk torbasının daha sonra olgunlaşma çağında embriyonik zarların birbirlerine yapışmasını önler. Yumurtada oluşmaya başlayan civciv, kuluçkanın artık 12-13’üncü gününe gelene kadar yumurta büyük çapına dik olacak şekilde durur. Ancak daha sonraki günler yumurta büyük çapına paralel bir doğrultuda olmalıdır. Bu durum çevrilme ayarı sayesinde kendiliğinden olur.

Havalandırma: Bütün canlılarda olduğu gibi kuluçkaya konulmuş ve yumurta içinde gelişmekte olan canlının da sürekli bir taze hava ihtiyacı olur. Bu özelliği sayesinde embriyonun gelişmesi için gerekli olan oksijen, yeterli bir şekilde alınmış olur.

“Kuluçka Makinesi Nasıl Ayarlanır?” üzerine bir yorum

Yorum yapın