Her zaman her şey yolunda gitmeye bilir. Bu kuluçka dönemi boyunca ters giden birkaç faktör ölümlere sakatlıklara neden olduğu gibi çıkım sonrası ölümlerinde görüldüğü vakalar ayakta duramama sorunu anlamsız bir şekilde ölen civcivler. Yumurtadan çıkamayan civcivler. Gelişimi sırasında yumurta içerisinde ölen civcivler vb. Daha bir sürü etken ve sorun…
İlk çıkım sonrası zayıf ve güçsüz civcivler hayata tutunamazken daha iyi ve sağlıklı civcivler gelişimini devam ettirmektedir. Çıkan bazı civcivlerimizin ise vücutları biçimsiz… Ne yazık ki bir türlü çözülemeyen sorunlar bunlar.
Aslında bu olanlar yapay kuluçka makinelerinde en aza indirile bilir. Hatta ortadan tamamen kaldırıla bilir. Muhtemel hatalar ve tavsiyeleri İlerleyen bölümümüzde daha detaylı anlatacağım. Bu söylediklerim doğal kuluçka dönemi ve yapay kuluçka makinelerinde sıkça görülen olaylardır.
Sizlere kısaca birkaç örnek vermem gerekirse şöyle ki ebeveynlerin hatalı yemlenmesi kuluçkalık yumurta süresinin aşılması kötü şekilde çıkım alınmasında etkilidir. Bunun yanında tavuklarımızın altına ala bileceğinden çok yumurta konulması aynı şekilde makinelerimiz içinde geçerli bir faktördür.
Kuluçka dönemi oldukça karışık ve elimizi kolumuzu bağlayan bir faktördür. Bu nedenden dolayı sizlere vereceğim birkaç ip ucu işinize yaraya bilir. Kuluçkadaki hayvanlarınızı sessiz ve sakin bir yere koymak onlara temiz ve taze su iyi şekilde beslene bilecekleri yem takviyesi onlar için ayrı bir bölge aynı zamanda güzel havalandırmaya sahip ortam olması kuluçka verimini yükseltecektir.
Yapay kuluçka makinemiz için ise hem makinemizin kalitesi hem de bizlerin elinde iyi bir nem sıcaklık ve makinenin bulunduğu ortamdaki hava dolaşımı gibi etkenlere sahibiz. NOT: Çıkım zamanı makine kapağı açılması hayvanları iyi şekilde etkilemez yumurtaya yapışman nem düşüşü ne deni ile çıkamama gibi sorunlarla karşılaşıla bilir. Çıkımlar Başladıktan itibaren 36 Saat makineye dokunmanız önerilmez…

Suzgecten gecirdikten sonra posayimi yoksa suyumu tavuklara vericez