Kümesi Sansardan Nasıl Koruruz? ( Gelincik )

Yetiştiricilerin başlıca düşmanı sansar diğer adı ile gelincik bu ezeli rakip sansar neden korkar tavukların ve kanatlı ailesinin baş düşmanıdır. Sansar Nasıl Yakalanır? Soruları ise insanlar tarafından sorulmaktadır ve sansar ne yer bu yazımızda bunu işleyeceğiz.  Sansar hayvan saldırıları diğer vahşi hayvanlara göre daha ayırt edici özellik taşır bir kümese girdiğinizde yerde kopmuş kafalar kafası olmayan tavuklar gördüğünüzde bunun bir sansar olduğunu hemen anlaya bilirsiniz. Çünkü böyle bir saldırı vahşice bir vampir saldırısını tek bir hayvan yapabilir oda sansardır. Hayvanların kanını içerek beslenen bu hayvanlar kedilere olan düşmanlıklarıyla da bilinmektedirler.

Sansarı Özetlersek

Tavukların kafasını koparan hayvan, tavukları boğarak öldüren hayvan, tavuk kanı emen hayvan, tavukların kanını emen hayvan ve tavukları boğup bırakan hayvan olarak halk ağzında dolaşan ars hayvan.

Sansar nasıl bir hayvan

Gelincik Sansar fare kafasına andıran bir kafa yapısına ve sincap kuyruğunu andıran kuyruğuyla hızlı hareketleri ve tavırlarıyla çevik hareketleriyle muhteşem bir hayvandır. Geçmişte ve günümüzde de yer yer sansar derisiyle yapılmış atkılar ve benzeri ürünler mevcuttur. Çok güzel renklere sahip bu hayvanlar günümüzde en çok kümes hayvancılığı yapan kişiler tanımaktadırlar.

Biz bu hayvandan nasıl korunuruz nasıl korunmalıyız? Öncelikle hayvanlarınızı tutacağınız yeri belirlemelisiniz. Nasıl bir ortam oluşturacağınız kaç adet hayvan bakacağınızı belirledikten sonra sizlere ne kadar yer gerekli bunun farkına ve fikrine vardıktan sonra kümes etrafını üzeride olmak üzere bir serçenin geçemeyeceği kadar küçük delikli bir tor tercih etmelisiniz sizlere tercihim yeşil kaplamalı torlar biraz pahalı fakat kaliteli ve uzun ömürlüdür.  Bu torla her yeri iyice kapaya bilirsiniz.

Alttan eşip girmelerine karşında tor çekerken torun 30 cm de toprağın altına gömülmesi önerilir ki eşinme sonunda tora karşı alsın ve ulaşamayacağını fark etsin toru gömdüğünüz istikamet boyunca taç gibi sert büyük parçalar koyarsanız vahşi hayvanların sabrını o derece zorlarsınız. Diğer yandan sansar için bir köpeğin varlığı da işe yarışacaktır. Köpek olan bölgeye yaklaşamaz ve bir hav sesiyle uzaklaşacaktır.

Unutmayın ki sansarlar kafaları sığdığı her yere gire bildikleriyle tanınmaktadırlar. Bunun için yeterince iyi bir şekilde her yer kontrol edilerek muhafaza edilmelidir. Yoksa ansızın hayvanlarınızın telef olduğunu göre bilirsiniz. Kümes içerisinde İran Tavuğu besleye bilirsiniz. Bu tavuklar tehlikeli bir şey görünce siren gibi ötmeye başlarlar böylelikle gece saatleri bile olsa fark ederek olay yerine intikal edebilirsiniz. Diğer açıdan sizlere en iyi önerim hayvanların gezinti ve yaşadıkları yeri tor yardımı ile güvene alın unutmayın vahşi bir hayvan yani sansar karnını doyurmak zorunda yaşamak için yapması gereken bir şey  yaptığının farkında olmayacaktır. Sizler tedbirinizi almanız gerek hayvanlarınıza bir şey olunca başka bir hayvanı suçlayamazsınız.

KÜMESİ SANSARDAN NASIL KORURUZ? ( Gelincik )

Sansar (Gelincik) den Korunma Yollarını Sıralayalım

  1. Kümes İçine İyi Bir Köpek Almak
  2. Kümes Etrafını ve Tabanını Tor İle Çevrelemek
  3. Tor Olarak Yeşil ve Dayanıklı Kümes Torları Tercih Etmeniz.
  4. Kümes Çitlerinize Elektrik verebilirsiniz. /Ancak başka bir çok hayvanın ölmesine neden olabilirsiniz.
  5. Gece Tavuklarınızı Korunaklı Yerlerde Tutarak da korunabilirsiniz.
  6. Kümes etrafından bir çay bardağı büyüklüğünde bile delik kalmayacak şekilde kapatmalısınız.

Kümesi Sansardan Nasıl Korurum?

Sansar fareye benzer yapısı ile dikkat çeken hem etçil hem de otçul bir hayvandır. Kürkleri son derece değerli olan bu hayvan, kümesler için en büyük tehdittir. Genelde koyu kahverengi olan sansarlar fare, tavuk, kuş ve güvercin gibi hayvanları avlayarak beslenir. Kümes yetiştiricilerin adeta belası olan sansar bir kere kümesi keşfettikten sonra o kümese girmeden o bölgeden ayrılmaz. Tavukların bir numaralı avcısı olan sansarlar tavukları tek bir hamle ile öldürerek kümeste bulunan bütün hayvanları telef eder. Kümesi sansardan nasıl korurum konusunda edinilecek her türlü bilgi özellikle kümes hayvanı besleyen yetiştiriciler için son derece önemlidir.

Kümesi sansardan nasıl korurum ve sansara karşı ne gibi önlem alabilirim gibi sorulara birçok farklı yanıt vermek mümkündür. Yetiştiriciler kümes çevresinde ve içlerinde alacakları birkaç önlem ile sansardan kısa süre içerisinde kurtulmak mümkün olur. Böylece daha iyi koşullarda daha güvenli bir ortamda tavuk yetiştirmek mümkün olur.

Kümesler Sansardan Nasıl Korunmalı?

Sansarlar kümesler için çok büyük tehlike içerir. Oldukça ağır hasarlar veren sansarlar için kümeslerin bir numaralı hırsızları denir. Sansarlar genelde gece saatlerinde aktif olurlar ve hiç hissettirmeden kümese girmeyi başarırlar. Genelde kümeslere tellerin altında bulunan boşluklardan girerler. Sansarların telleri kesip kesemeyeceği konusunu araştıranlar sansarın teli kesemediğini ancak altındaki boşluktan kolayca sızabileceği sonucuna ulaşır. Kümesi sansardan nasıl korurum sorusuna yanıt olarak kümeslerde alınacak önlemler şu şekilde sıralanabilir;

  • Tavuklar gece daha güvenli bir bölgeye alınmalıdır.
  • Tavukların yaşadığı kümeste en ufak bir delik bile bırakılmamalıdır.
  • Kümeslerin etrafında yer alan tellere elektrik verilebilir. Ancak bu durum diğer hayvanların da zarar görebilmesi ihtimali dolayısı ile önerilmez.
  • Kümeslerin etrafı tor ile çevrilmelidir.
  • Kümes içinde yaşayacak bir köpek türüne sahip olunmalıdır.

Sansar Neden Korkar?

Kümesi sansardan nasıl korurum konusunda yapılan araştırmalarda ilk akla gelen sansarın neden korktuğunu öğrenmektir. Bu sayede sansarı kolay bir şekilde kafesten kaçırmak kolay olacaktır. Sansarlar köpeklerden çekinir. Köpeklerin olduğu alanlara pek yaklaşmazlar. Bu nedenle yetiştiriciler kümesi sansardan nasıl korurum sorusuna yanıt ararken kümeslerinde köpek bulundurarak bu sorundan kurtulabilirler. Kümeste bekçi görevi görecek bir köpek, kümesten sansarların uzaklaşmasına büyük ölçüde yardımcı olacaktır.

Kümesi sansardan nasıl korurum konusuna yardımcı olacak bir diğer bilgi de yırtıcı kuşlardır. Sansarlar yırtıcı kuşlardan da korkar. Kümes yakınında bulunacak bir yırtıcı kuş da sansarın kümese gelmesinde caydırıcı bir etkiye sahip olabilir.

Sansar İnsana Zarar Verir Mi?

Kümesi sansardan nasıl korurum ve sansar insanlara zarar verir mi gibi sorulara yanıt bularak kümeslerde daha güvenli ortamlar oluşturmak mümkün olur. Sansarlar insanlara zarar veren hayvanlar değillerdir. Bununla birlikte kümes hayvanı gördüklerinde bu hayvanları öldürmeleri de kaçınılmaz olur. Sansarların bilinmesi gereken en belirgin özellikleri şunlardır;

  • Sansarlar iri bir fare görünümündedir.
  • Uzun ve bol tüylü kuyrukları bulunur.
  • Çok hızlı ve atik hayvanlardır.
  • Boyları yaklaşık olarak 40- 50 cm gelir.
  • Ağırlıkları 2 kilodur.
  • Koyu kahve renk tonlarına sahiptirler.

“Kümesi Sansardan Nasıl Koruruz? ( Gelincik )” üzerine 5 yorum

    • sansar başka , gelincik başka ;
      gelincik 12 , 13 , 15 cm civarındadır
      fare kadar küçük vahşi bir hayvandır ;
      sansar kedi büyüklüğünde veya
      kediden biraz büyük olanları var ,
      sansarın alnından ve boyun altından kuyruğuna kadar uzanan beyaz bir tüy tabakası vardır , bunun dışında kalan yerleri koyu kahverengi veya siyahtır , uzun bol tüylü geniş bir
      yapıya sahip kuyruğu vardır ;
      farklı renklerde olan sansarlarda
      mevcuttur …

      Yanıtla
Yorum yapın