Kümesinizdeki Tavukların Ölümüne Kesin Çözüm Nedir?

Yetiştiricilerin, kümesinizdeki tavukların ölümüne kesin çözüm nedir? konusunda bilgi edinmeleri gereklidir. Tavukların ölmelerini önlemek ve onların sağlıklı bir şekilde bakılmalarını sağlamak için belli hususlara dikkat edilmelidir.

Kümes Temizliği Nasıl Olmalıdır?

Kümes temizliği önemsenmesi gereken ilk konu. Bakımsız ve pis kümesler tavukların hastalığa yakalanma riskini artırmaktadır. Her yetiştiricinin kümes temizliği konusunda özenli olması olası riskleri ortadan kaldırır.

Kümesler belli aralıklarla ve düzenli olarak temizlenmeli. Kümesin içindeki pislikler ve varsa çöpler atılmalıdır. Kümesin içinde fazla olan yani gereksiz nesneler kümesten çıkarılmalıdır.

Ayakkabılar en fazla mikrop taşıyan nesnelerdir. Bu nedenle; kümese ayakkabılarla girmek son derece sakıncalı bir durum. Birçok mikrop ayakkabılardan kümese girebilir. Bakıcıların, kümese özel çizmelerle girmek doğru olacaktır. Çizme yoksa dezenfekten ya da kireç dolu bir havuza basılır. Daha sonra kümese girilir. Eğer böyle bir havuz yoksa mutlaka edinilmesi gerekir. Böylece rahatlıkla kümese giriş sağlanır. Yine bu konuyla ilgili olarak herkesin kümese girmemesi gerekir. Sadece bakıcılar kümese girmeli.

Kümese, fare ve kuş girmesi önlenmelidir. Zira, bu hayvanlar hastalık bulaştırabilirler. Başka kümeslere ait olan eşyaların kullanılmaması da oldukça önemli. Başka kümeslere ait eşyalar hastalık taşıyabilirler. Kümesteki bütün eşyalar da ilaçlarla temizlenmelidir.

Kümes temizliği esnasında tavukların kümeste olmaması gerekir. Temizlik sonrasında hayvanlar içeri alınmalıdır. Kümesle ilgili olarak kümeslerin havalandırılması da oldukça önemli. Ara ara kümesler havalandırılmalı ve içeri temiz hava girmesi sağlanmalıdır. Böylece mikropların ölmesi sağlanabilir.

Dezenfekte

Kümeslerin dezenfekte edilmesi gerekir. Özellikle tavukların hastalanmalarının önüne geçilmesi açısından önemlidir. Kireç dezenfekte işleminde kullanılmaktadır. Kümesi kireçle badana yapmak da oldukça etkili bir yöntemdir. Yeni altlıklar serilmeden önce yerlere biraz sönmüş kireç serpilir. Daha sonra bu alanın üzerine altlık yayılır. Bu işlemle birlikte kümes yeni bir döneme hazır hale gelir. Kireçle birlikte kümesteki bütün mikroplar ölmüştür.

Beslenme Düzeni

Beslenme tavukların hastalıklara karşı güçlü olmaları açısından ayrı bir öneme sahip. İyi beslenemeyen, yetersiz beslenen tavuklar daha kolay bir şekilde hastalıklara yakalanabilmektedir. Zira, yanlış beslenmeler hayvanların bağışıklık sistemini etkiler. Bunun sonucu olarak hayvanların hastalanma riski artar.

Tavuklar, otçul hayvanlardır. Ancak; ottan yeterli besini alamadıklarına beslenmenin tahılla desteklemesi gerekir. Tavuk yeminin % 50 oranından fazlası arpa, buğday, mısır gibi dane yemler, geri kalan kısmı ise soya küspesi yonca unu, pamuk tohumu, et-kemik unları gibi proteini yüksek besin maddelerinden oluşur. Bir tavuk gün içinde ortalama 110-130 gram yem tüketmektedir. Ancak; bu oranlar tavuğun yaşına, cinsine, yemlik sistemine, yem kalitesine ve kümes şartlarına göre farklılık göstermektedir.

Günümüzde paketlenmiş tavuk yemleri son derece popüler. Bu yemler, tavukların gelişimi ve beslenme ihtiyacı açısından besin karışımını almaları mümkün olur.kumesinizdeki tavuklarin olumune kesin cozum nedir

Düzenli Aşılar

Aşılar, hastalıklara karşı alınması gereken en önemli tedbirdir. Aşılar, farklı dönemlerde yapılmaktadır. Söz gelimi; bazı aşılar yumurtadan çıktıktan sonra bir iki gün içinde yapılmak zorundadır. Bunları atlamak risk anlamına gelir. Bu nedenle konu ile ilgili veteriner hekimden bilgi alınmalıdır. Aşıların zamanında yapılması gerekir.

Düzenli Veteriner Kontrolü

Veteriner kontrolü genelde ertelenmektedir. Oysa, yetiştiriciler çoğu zaman tavuklardaki hastalıkları fark edemezler. Fark edilmeyen hastalıklar ilerler. Diğer tavuklara da bulaşma riski taşırlar. Bunların sonucunda da tavuk ölümleri gerçekleşir. Bu gibi istenmeyen sonuçların yaşanmaması için belli aralıklarla veteriner hekimin muayenesi gerekmektedir. Eğer tavukta bir hastalık varsa erken teşhis ile tedavi edilebilir. Böylece kayıpların önüne geçilmiş olur.

Yorum yapın