Mandarin Ördeği

Mandarin Ördeği

Mandarin Ördeği, Asya’ya özgü bir su kuşudur, Çin, Japonya, Kore ve Rusya’nın bazı bölgelerinde bulunabilir. Yabani kuşlar Hindistan ve Hong Kong’da da görülmüştür. İngiltere ve Almanya gibi dünyanın diğer bölgelerinde başarıyla tanıtıldılar. Amerika Birleşik Devletleri’nde Kuzey Karolina ve Kaliforniya’da olduğu gibi. Mandarin ördekleri, erkekler ve dişiler arasında belirgin cinsel dimorfizm sergiler. Dişi daha opak iken erkek, parlak renklidir. Gagası kırmızı, gözlerinin çevresi ve başının yanları beyaz, yanaklarında sakalı andıran kırmızımsı tüyler var. arkada kahverengi ve siyaha dönüşen yeşilimsi-siyah tüylerden oluşan bir tepedir. Göğüs beyaz çizgili mor. Kanatlar mavi-yeşil kenarlı kırmızımsı ve iki turuncu yelkenli uçlara sahip. Ayak parmakları arasında gri bir dokuma ile turuncu renktedir. Tüy dökümü sırasında erkek belli bir süre dişiye çok benzer. Dişiler daha sağduyulu, daha az parlak renklere sahip, temelde gri, alt kısımda ve göz çevresinde beyaz lekeler var. Siyah gri bacaklara sahiptir.

Mandarin Ördeği
Mandarin Ördeği

Yavrular yetişkin dişilere benzer. Esaret altında bulunan birkaç çeşit Mandarin ördeği mutasyonu vardır. En yaygın olanı beyaz Mandarin ördeğidir. 41 ila 49 cm uzunluğundadırlar. Kanat açıklığı 65 ila 75 cm arasındadır. Ortalama ağırlık 428 ile 693 g arasındadır. Ormanlık alanlarda bulunan akarsu, bataklık, göl ve nehir gibi su kaynaklarının yakınında yaşarlar. Kışı tuzlu su havuzlarında ve haliçlerde geçirebilirler.

Mandalina ördeklerinin Diyetleri tohumlar, salyangozlar, böcekler, kurbağalar, küçük balıklar, su bitkileri ve yumuşak çalılardan oluşur. Suyun içinde ve dışında beslenirler. Mandarin çiftleri ömür boyu birlikte yaşarlar, Asya’da evlilik sadakatinin sembolü olarak görülürler. Bazen bir çifte düğün hediyesi olarak bir çift verilir. Üreme Nisan ayından itibaren gerçekleşir. Başarılı bir çiftleşmeden sonra, çift tüylerle kaplı bir ağaç oyuğunda yuva yapacak. Yuvada dişi dokuz ila on iki yumurta bırakır. Yumurtaların kuluçkalanmasından yalnızca o sorumludur. Erkek sadece kuluçkayı korur. Yumurtalar 28 ila 30 gün süreyle kuluçkaya yatırılır. Kuluçkadan sonra dişi kuş kovuktan yere atlar. Çıkan yavrular anneyi arayacak ve onlarda yere atlayacak. Yere indiklerinde, bir beslenme alanına yürüyecekler.

Yumurtadan çıktıktan 40 ila 45 gün sonra genç mandalinalar bağımsız hale gelir ve yeni bir sürüye geçerler. Cinsel olgunluğa bir yıllık yaşamdan sonra ulaşılır. 60 kişiye kadar sürüler, çoğunlukla üreme mevsimi dışında oluşur. Yılanlar, kartallar, su samurları, köpekler, rakunlar ve gelincikler tarafından avlanırlar. Edinilen bilgiye göre etleri lezzetli olmadığı için yemek için avlanmıyorlar.

Bu Türler bir zamanlar Doğu Asya’da yaygındı, ancak büyük ölçekli ihracat ve habitat tahribatı, doğu Rusya ve Çin’deki popülasyonları her ülkede 1.000 çiftin altına indirdi; Japonya, bununla birlikte hala 5.000 çift olduğuna inanılıyor. Asya popülasyonları göçmen, doğu Çin ve güney Japonya’nın ovalarında kış uykusuna yatmaktadır. Genel olarak türün azalması konusunda endişe dilmeye başlandı. Her yıl mandarin cinsi azalmaktadır.

Yorumlar (Yorum yapılmamış)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

×

Bir Şeyler Ara