Organik Roka Nasıl Yetiştirilir ?

Organik Roka Nasıl Yetiştirilir Ev bahçesinde organik olarak roka yetiştirmek, bu mükemmel salata yeşilinin tadını çıkarmak için harika bir yol olabilir. Organik Roka Nasıl Yetiştirilir 

Roka ( eruca sativa ), özellikle taze biberimsi tadı için yapraklı sebze olarak kullanılır. Roka , bahçe rokası , eruca , rucola , roka salatası , rucoli , rugula , colewort , roquette gibi başka isimlerle de anılmaktadır .

Roka bitkisi aslında Akdeniz bölgesine özgüdür, ancak bugün dünyanın her yerinde yetiştirilmekte ve bulunmaktadır. Hızlı büyüyen, serin mevsim salata yeşilidir.

İnsanların ya sevdiği ya da nefret ettiği sebzelerden ya da salata yeşilliklerinden biridir. Bazı insanları erteleyebilecek misk kokusu ve tadı vardır. Bazı insanlar biberli ısırığı çok ferahlatıcı bulsa da.

Bu rehber roka sevenler içindir. Roka yetiştirmek aslında çok kolay, salatalara keskin, hardalı andıran bir tat katan bu yeşil salatayı siz de rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.

Rokayı salatanın yanı sıra başka şekillerde de kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, ev bahçesinde organik olarak roka yetiştirmek, bu sebzenin tadını çıkarmak için mükemmel bir yol olabilir .

Roka Nasıl Yetiştirilir?

Roka yetiştirmek çok kolaydır ve bitkiler daha hızlı büyür. Fideler çok dayanıklıdır ve biraz dona bile tahammül edebilir. Ancak burada ekimden, bakımdan hasada kadar ev bahçesinde roka yetiştirmeye dair her şeyi anlatıyoruz.

Bir Çeşit Seçin

Her şeyden önce, roka yetiştirmek için bir çeşit seçin. Bir çeşit seçme konusunda daha iyi tavsiyeler için bölgenizdeki mevcut bahçıvanlara danışabilirsiniz.

Bazı yaygın ve popüler roka çeşitleri Astro, İtalyan Roketi, Bahçe, Pist ve Sylvetta’dır.

Tohum satın al

Roka bitkileri tohumlardan yetiştirilir. Ev bahçeniz için doğru çeşidi seçtikten sonra, size en yakın tohum tedarik mağazalarından tohum satın alın.

Roka tohumları bölgenizde kolayca bulunmalıdır. Ancak yerel pazarınızda tohum bulamıyorsanız, çevrimiçi sipariş vermeyi düşünün.

Roka Yetiştirmek İçin En İyi Zaman

Roka serin mevsim sebzesidir ve en iyi şekilde soğuk aylarda yetiştirilir. Fideler çok dayanıklıdır ve biraz dona bile tahammül edebilir.

Yetiştirme mevsiminde erken veya geç ekilebilir ve ekimden 4 hafta sonra hasat yapabilirsiniz. Sonbahar veya erken kış hasadı için yaz sonunda ekin.

Toprağı Hazırlamak

Roka bitkisi hemen hemen her türlü toprakta yetiştirilebilir. Sadece toprağın humus açısından zengin ve iyi drene olduğundan emin olun. Bitkiler çok dayanıklıdır ve çok çeşitli koşulları tolere edebilir.

Böylece, tam güneşin mevcudiyeti ile hemen hemen her yerde roka yetiştirmeye başlayabilirsiniz. İyi çürümüş yaşlı gübre veya ev yapımı kompost ekleyerek toprağı roka yetiştirmek için hazırlayın.

Ekim

Roka tohumlarını sıralara dikmek iyi olacaktır. Toprağı düzleştirin ve birkaç sıra işaretleyin; sıralar en az 10 inç aralıklı olmalıdır. Ardından tohumları yaklaşık 1/4 inç derinliğinde ve yaklaşık 1 inç aralıklarla ekin.

Roka tohumunu tek başına ekebilir veya diğer yeşilliklerle karıştırabilirsiniz. Roka tohumları daha hızlı çimlenir. Sürekli bir hasat için her 2-3 haftada bir yeni tohumlar ekin.

İlgili

Roka bitkileri çok fazla bakım ve yönetim gerektirmez. Böylece evinizin bahçesinde roka yetiştirmek için çok fazla özen göstermenize gerek kalmıyor.

Sadece toprağı eşit şekilde nemli tutun ve fideleri yaklaşık 5-6 inç arayla inceltin. Sıcak mevsim dikimleri için biraz gölge sağlamak, ısı stresini azaltmak için yardımcı olacaktır.

Zararlılar ve Hastalıklar

Roka bitkileri, lahana kurdu, tüylü küf, pire böcekleri vb. gibi bazı yaygın bahçe zararlılarına karşı hassastır .

Tüm bu zararlıları önlemek için ev yapımı organik böcek ilaçları veya başka organik yöntemler kullanın.

hasat

Yaz geldiğinde roka yaprakları hızla acılaşır ve bitki çiçek üretimine geçer. Bu nedenle zamanında hasat önemlidir. Roka yapraklarının tadı gençken en iyisidir.

Yaprakları yaklaşık 2-3 inç uzunluğunda olduklarında toplamaya başlayabilirsiniz. Hasat sırasında tüm bitkiyi çekebilir veya tek tek yaprakları kesebilirsiniz. Roka bitkilerinin beyaz çiçekleri de yenilebilir.

Bunlar, ev bahçenizde organik olarak roka yetiştirmenin ortak adımlarıdır. Umarım gelecek sezon bu lezzetli salata yeşilini evinizin bahçesinde yetiştirebileceksiniz. 
Yorum yapın