Sağlıklı Tavuk Yetiştirmenin Temelleri

Henüz tavuk yetiştirmeye başlamamış kimseler için, tavuk bakıcısının hayatı garip ve kafa karıştırıcı bir hal alabilir.

Aslında kafanızın karışmasına gerek yok..!

Bu yazımız da, tavukların sağlıklı ve iyi yumurta katmanları olması için tam olarak neye ihtiyaç duyduğunuzu anlatıyorum.

Birçok insan tavuk bakıcılığı yaparken hayvanların sağlığını ve verimi bozar. Ama tavukların mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeleri için çok şeye ihtiyaçları yoktur.

Bunun için: yiyecek, su, barınak ve güvenlik. Sağlamanız durumunda hayvanlarınız gayet mutlu olacaktır.

Kural 1: Yiyecek

Tavukları yetiştirmenin ilk adımı, yiyeceklerdir ve hayvanlarınızın beslenmelerinin doğru olduğundan emin olmaktır.

Aksi takdirde, yumurtlama ile ilgili problemleriniz olacaktır.

Yemler genel olarak palet yada toz şeklinde gelir. Genel olarak besin değerleri aynıdır.

Piliçlerin yemesi için ufak ve toz şeklindeki yemler daha kolaydır, ancak on ila on iki hafta kadar büyüdüklerinde yemlerini palet şekline getirebilirsiniz.

Başlangıç ​​yemi ilaçlı veya ilaçsız olabilir, bu durum gerçekten sizin seçiminize kalmıştır. İlaçlı yem, civcivlerin hastalıklara bağışıklık kazanmasına yardımcı olacaktır .

Hızlı bir gelişim istiyor iseniz ilaçlı yemler kullanarak gelişimi hızlandırabilirsiniz. Bazı durumlarda tehlikeli hastalıklara kapılan piliçlerimizi tamamen kaybedebiliyoruz. Lakin civcivleriniz için kullanmayı planladığınız alanda daha önce hiç tavuk bulundurmadıysanız. İlaçlı yemlere gerek yoktur.

Sekiz hafta sonra , yem değişikliğine giderek yem üreticiniz ile konuşun. Yeni vereceği yem yüzde 16 ila on sekiz protein içermelidir. Büyüme oranları, yem değişiminde yavaşlayabilir.

On sekiz hafta sonrasında tekrar yem değişimine giderek değerleri yem üreticinizle tekrar konuşun. Yem markalarının dönem dönem yemleri vardır. Başlangıçta, tavuklarınız dengesiz yumurtalar bırakabilirler. Bazı ırklar yirmi sekiz haftaya kadar yumurta salımını uzatabilir. Bu yüzden panik yapmayın!

Onlara sağlaman gereken başka bir şey, kalsiyum kalsiyum içeren bir çok ürünü hayvanlarınıza verebilirsiniz.

Kural 2: Su

Su tüm canlılar için şarttır. Gün boyunca sık sık küçük yudum alırlar ve bu da günde yaklaşık bir bardak su demektir. Çok sıcak, nemli havalarda su alımı günde üç bardak civarında olabilir!

Chicken Drinking Water

 

Suluk olarak depolu ve askılı sulukların tercih edilmesi oldukça önemlidir. Yerdeki suluklar hastalık ve bir çok nedenden ötürü zarar görebilir.

Su temiz ve serin olmalıdır – kimse ılık su içmekten hoşlanmaz.

Suluklarınızı serin ve gölgeli alanlara yerleştirdiğinizden emin olun. Elbette, hiç kimse tavuklarına kirli su içirmez… Bunu yapmamanız gerektiğini söylemiyorum

Hava dayanılmaz derecede sıcak olduğunda, suyu daha uzun süre serin tutmak için sularınıza buz küpleri ekleyebilirsiniz.

Tavuklarınızda bitkinlik görürseniz sularına vitaminler ve çözeltiler ekleyerek iyi edebilirsiniz.

Kural # 3: Barınak

Bir kümes temelde tavuğun uyuduğu, yediği ve yumurtladığı bir kutudur. Bir tavuk hiçbir zaman sadece bir kümes ile sınırlandırılmamalı, kullanabileceği veya serbest bırakılmasına izin verile bileceği açık bir alan olmalıdır.

Chicken Coop

Kümenin iyi inşa edilmesi ve hava şartlarına ve avcılara dayanabilmesi gereklidir. Verimli havalandırma için iyi hava sirkülasyonu olmalıdır. İdeal olarak, soğuk taze havanın içeri girmesine izin vermek için tabana yakın bir havalandırma ve eski, nemli, ılık havanın çıkması için üstten yakın bir havalandırma yapılması gereklidir.

Hava akımının doğrudan tavuğa çarpmaması önemlidir. Helede kış mevsiminde, esinti vücut sıcaklığının altına düşürebilir veya donma ısısına neden olarak taraklara zarar verir. Tavuklarınız için tünekler ve kutular yapın her 3 tavuk için bir kutu belirleyebilirsiniz.

Yuva ve yumurtlama kutuları tüneklerden daha aşağıda olursa tavuklarınız içinde geceyi geçirerek pislik bırakmazlar. Her zaman yükseyi tercih eden hayvanlarımıza tünekler inşa ederken folluk yerlerine dikkat edin.

Chicken Nesting

Bitler veya akar oluşumunu en aza indirmek için yuva kutusu malzemesi sık sık değiştirilmelidir .

Kış geldiğinde kendilerini sıcak tutmak için ayaklarını vücutlarına doğru sokacaklar. Kış sezonu için düz tünekler oluşturmanız durumunda düz bir yüzey, bunu daha iyi yapmalarını sağlar.

Hava alma , gagalama ve tüy çekme yeme gibi davranışlar , tavuklar sıkışık olduğunda kendini gösterecektir.

Bu tür kötü davranışlar, kış aylarında çok belirgindir. Ne kadar fazla alana sahip olursa, o kadar az sorun yaşarsınız.

Kural # 4: Güvenlik

Herkes tavuk -tilki, rakun, çakal, baykuş, şahin, gelincik ve balıkçıları sever. Ama tavuklarımıza dokunmadıkları sürece… 3,

Fox Stalking Chickens

Sıçanlar zaman zaman bebek civciv ve yumurta yer. Sıçanlar ve fareler bulabildikleri herhangi bir yemi yiyeceklerdir, bu nedenle sürünüze ilişkin riskleri en aza indirmek için ne yapabileceğinizi bilmeniz gerekir.

Not: tavuk teli tavukları içeride tutar; kararlı avcıları dışarıda tutmayacak kadar dayanıksızdır. 

Kümes ‘sıkı’ olmalıdır.

Pencerelerden veya kapılardan avcılara erişim yok. Menfezler ve pencereler, ahşaba sabitlenmiş yarım inç donanım bezinden oluşan bir ızgaraya sahip olmalıdır. Geceleri kapıyı güvenli bir şekilde kilitleyebilmelisiniz.

Rakunlar, işleri çözme konusunda inanılmaz yeteneklere sahipler, üç yaşında bir çocuğun zekasına sahiptirler. Basit kilitleri açabilirler, bu yüzden daha sağlam ve açılması zor bir şey kullanın.

Sansar da keza bu şekilde basit kilitlerden kümes torlarından geçebilirler.

İdeal kümes tabanı ya yerden yüksek olacak 30-60 CM yada eşip giremeyecekleri şekilde inşa edilecek.

Şahinler ve baykuşlar gibi hava avcılarını caydırmak için, üst kısmı tavuk teli ile kaplayabilir veya buna benzer şekilde malzemeler kullanabilirsiniz. Bu onları caydırır, çünkü hedeflerine ulaşmayacağını anlayan kuşlar saldırıya geçmezler.

Tabi insanları da bir tehdit olarak algılayabilirsiniz. Kümesinizi kameralar ve sağlam bir kilitle sağlamlaştırabilirsiniz.

Yorum yapın