Şanlıurfa Kaz Civcivi

Soğuk bölgelerde yetiştiriciliği yapıldığını bildiğimiz kazlar Şanlıurfa’nın sıcak havasına adapte olmuş durumdalar. Düzenli bir su kaynağı ve gölgelenebilecekleri bir mekan sağlanabilir ise urfa kaz civcivi yetiştirmekte bir sorun bulunmamaktadır. Çayır ve mera otlak alanlardan hoşlanan kazlar hem iyi beslenir hem de %30 civarı yem tasarrufu sağlayabilmektedir.

İstedikleri mekan veya çayırlarda kalabilen kaz civcivleri özel bir kümes masrafı olmadan beslenebilir ve yaşayabilmektedir, fakat bir mera veya suyun bulunmadığı bir ortamda yaşayabilmeleri olanaksızdır otlak alanın olduğu yerde bırakılabilir. Kazların en büyük ihtiyacı su oranının yüksek olduğu yerlerdir. Nehir, dere yatakları ve su çukurları onların bir temel ihtiyacı gibi düşünülebilir. Kümes hayvanlarında oluşan birçok hastalığa karşı dirençlidirler.

Şanlıurfa Kaz Yetiştiriciliği

Türkiye’de tercih edilen kaz yetiştiriciliği en çok Erzurum, Kars, Van ve Ağrı illerimizde yani Doğu Anadolu bölge civarında yapılmaktadır. Son yıllarda Şanlıurfa ilimizde de kaz yetiştiriciliği küçük çaplı görülmektedir. Kaz eti ülkemizde yağlı et türlerinden bir tanesidir gelecek yıllarda kaz eti ve kaz yetiştiriciliğinin artması umut ediliyor.

Havası sert ve soğuk bölgelerde yetişmesi daha kolay olan hayvan türüdür ancak Urfa ilinde yani Doğu Anadolu bölgesinde genellikle sıcak hava hakimdir. Kışları soğuk yazları ise sıcak ve kurak geçen bir bölgedir, ancak günümüzün temel sorunu küresel ısınma nedeniyle kış aylarında da sıcaklık etkisini göstermeye başlamış bu demek değildir ki yetiştirilmez yetiştirilebilir ama sulak alan ve yüksek otlar kaz hayvanının temel ihtiyacıdır.

Kaz Türleri

Dünyada binlerce çeşit türü mevcuttur Şanlıurfa ilimizde yetiştirilen bazı türleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

  • Çin kazı
  • Emden (embden) kazı
  • Linda kazı

Yerli kaz türü mevcuttur yerli kaz veya Kars kazı olarak da anılan kaz türüdür. Yumurta verimliliği düşük türlerden bir tanesidir on iki ay içerisinde verdiği yumurta üretimi 15 – 20 arasındadır. Yumurta verimi bittikten hemen sonra gurka otururlar. Annelik duygusu yüksek olduğu gibi yumurtaya sahip çıkma ve yavruyu koruma konusunda diğer kaz türlerine oranla bir adım önde olurlar.

Kazların Beslenmesi

Kazların bir hafta içerisinde otlak olanlarda yaşanabileceği söyleniyor ancak bu durum Urfa gibi sıcak bir bölgede gelişimleri biraz geç oluşmakta ve yeme zorlukları baş gösterebilir. Kaz türü selülozu ve lignini büyük oranda sindirebilir bu durum dolayısıyla iyi otlayan hayvanlar olarak tanınırlar, bu özellikleri yemden %30 civarı tasarruf yapılmasını sağlar. Eti fazla tercih edilmese de Urfa halkının bir kesiminin tercihi olmuştur.

Kaz Etinin Faydaları

Kahverengiye kaçan eti farklı bir görünüm vermiş olsa da tadı tavuk etine benzerdir, tabi aynı şeyi kaz eti severler için söyleyemeyiz onlar eşsiz bir lezzet olduğunu hala savunmaktadır. Vitamin ve mineral deposu olan kaz eti kemiklerde gelişime yardımcı olmaktadır.

Kaz etinin haşlanmış suyundan çorba yapılabilir ve çocukların kaz eti veya kaz eti suyun içilmesi kemiklerdeki hasar ve iyileşmeye fayda sağlayacaktır. Değerli büyüklerimizin tavsiye ettiği kaz eti yaşlılara içinde etkili olur, sulak mera alanlarında en kaz hayvanı bitkilerden topladığı mineralleri ile yetişmekte ve Şanlıurfa ilimizin gözbebeği olmaya devam etmektedir.

Yorum yapın