Saso tavuk ırkı, hızlı sürede gelişme göstermesi ile diğer tavuk ırklarından ayrılır. Bu cinsin ilk çıkış noktası Fransa’dır. Hem hızlı gelişim hem de verimlilik oranının yüksek olması açısından, özellikle et besicilerinin en fazla tercih ettiği ırk Saso tavuk ırkıdır. Eğer uygun bir kümes ortamı e yetiştirme için diğer şartlar eksiksiz şekilde tamamlanırsa, Saso tavuk kısa süre içerisinde gelişimini tamamlayarak kesime hazır hale gelir.
Saso tavuk ırkının çabuk gelişimi kadar hızlı sürede kesime hazır hale gelebilmesi de tercih aşamasında önem arz eden bir diğer konudur. 10 adet Saso tavuğun yetiştiriciliği için 1 metreküp alana sahip olunursa, bu tavuklardan kısa süre içerisinde verim alınması mümkün olur.
Saso Tavuk Yumurtası
Saso tavuk yumurtası birtakım özellikleri ile diğer yumurtalardan ayrılır. Bu özellikler şu şekilde sıralanabilir;
- Saso tavuk yumurtası gri renktir ve genelde çift sarılı olarak çıkar.
- Bu tavuklar gelişim döneminde ilk yumurtalarını 18- 20 hafta içerisinde verir.
- Yıllık toplam yumurtlama sayıları ise 140- 180 adet arasında değişir.
- Yumurtaların adet ağırlıkları 65- 70 gram arası değişir.
- Yumurtlama için bu tavuk cinsi günlük 120 ile 150 gram arasında yem tüketimi yapar. Et tavuğu olarak yetiştirilen Saso tavuk cinsinin günlük önerilen tüketim ağırlığı ise 150 ile 180 gram arasındadır.
Saso tavuklar henüz civciv halinde iken hayata güçlü tutunur ve birçok civciv kısa süre içerisinde kendini toparlayarak gelişim dönemine girer.
Saso Tavuk Yumurta Verimi
Saso tavuklarda yumurta verimi şu şekilde açıklanabilir;
- Saso tavuk ırkı diğer tavuklara nazaran yumurta konusunda daha yavaştır.
- Bir et tavuğu olarak öne çıkan bu ırk, diğer tavuk ırklarına göre daha az oranda yumurta verir.
- Eğer yetiştirme aşamasında yeterli düzeyde doğru besi ürünleri verilirse, bu tavuk cinsi kısa süre içerisinde gelişimini tamamlayabilir.
- İlk yumurtanın alınmasından sonra diğer yumurtalar daha kısa süre içerisinde toplanabilir.
Saso Tavuk Yetiştirme Şartları
Saso tavukların yetişmesi için en önemli koşul yetiştirme ortamıdır. Bu tavuk cinsleri hassas yapılı kümeslerde büyür. Bu nedenle özellikle kümes yapımında hassas yapı malzemelerinin tercih edilmesi ve her mevsimde ortam ısısını en iyi şekilde dengeleyebilmesi gerekir. Tercih edilecek yapı malzemeleri ile yaz mevsiminde sıcağa karşı maksimum koruma sağlanmalıdır. Kış mevsiminde ise dondurucu soğuklara karşı kümes ortamının ılık olması sağlanmalıdır. Aşırı sıcak veya soğuk ortam tavukların hareket oranını kısıtlar. Bununla birlikte yem tüketiminde de ciddi oranda azalma yaşanmasına neden olur. Bu durum tavukların gelişiminde birtakım olumsuzlukların yaşanmasına neden olur. İdeal kümes ortamının yaratılması ile Saso tavuk ırkında kısa sürede istenilen büyüme ve gelişim gözlenebilir.
Saso tavukların uygun yaşam ortamlarında havalandırma da önemli bir faktördür. Yeterli sayıda pencere bulunmalı ve kümes girişleri mutlaka engebeli bir arazi üzerine yapılmalıdır. Bununla birlikte tavukların salım bölgesinde uygun ağaç varlığının ve gölgelik yerlerin bulunması da önemlidir. Yeşillik ve takviye yönünden zengin olan salınma ortamlarında tavuklar kısa süre içerisinde gelişim gösterir.
Saso Tavuk Gurk Olur Mu?
Saso tavuk cinsi de her tavuk cinsi gibi gurk olur. Uygun ortam koşulları yaratıldığında gurk ile bu tavuk cinsinin de civciv vermesi sağlanabilir. Saso tavuk ırkı, diğer tavuk ırklarına göre biraz daha özenli ve hassas bir yetiştiricilik ortamına sahip olmak ister.