Sülün Cinsleri

Sülün cinsleri  tavuksular takımında yer alan büyük kuş türlerinin genel addır. Dişileri ve erkekleri birbirine benzemez. Buna bağlı olarak erkek sülünlerin dişi sülünlere göre uzun tüyleri ve parlak renkli tüyleri vardır.

Gümüş Sülünler

Gümüş sülünlerin yaşam alanları Çin, orta Tayland ve Burma’dır. Yetişkin olan erkeklerin vücut rengi; siyah ve beyazdır. Yüz çevresi ise kırmızı renktedir. Dişi gümüş sülünler toprak rengindedir. Bu tür sülünler evcil ortamlara hızlı ve kolay bir şekilde alışırlar. Üreme dönemleri mart ve nisan ayında başlar. Yumurta sayıları 25 ve 30 adet arasındadır. Kuluçka dönemleri 25 gündür. Yeşillik mısır ve buğday gibi besinler tüketirler.

Altın Sülün

Altın sülünler, ışıltılı tüyleri dolayısıyla kanatlı hayvanlar arasında yer alan en popüler ve en nadide kuş cinsidir. Gösterişli olan sülünler, erkek altın sülündür. Dişiler ise donuk kahverenginde ve beneklidir.

Altın sülünlerin diğer görünüm özelliklerinden ise şu şekilde bahsedebiliriz:

  • Erkek altın sülünlerin baş bölgeleri parlak altın rengindedir. Kızıl göğüsleri ve kırmızı uçlu tepesi ile dikkatleri üzerine çekerler.
  • Sırt bölgeleri yeşildir.

Gözleri, ayakları ve gagası soluk sarımsı bir renktedir.

  • Kanatlarının uç kısımları koyu kahverengimsi bir renkte olup diplere doğru da koyu mavimsi bir renk alır.
  • Kuyrukları koyu veya açık kahverengi tonlarında olur.

Görünümleri dışında boy orantılarından bahsedecek olursak da erkek altın sülünler yaklaşık olarak 110 cm boyutunda olurken dişi altın sülünler ise ortalama olarak 66 cm boyundadır. Fakat bu cins sülünlerin boylarının üçte ikisi kuyruklardan oluşur. Altın sülünler uçabilir ancak çok iyi bir uçucu değillerdir. Yalnızca hızlı ve kısa uçuş kabiliyetleri vardır.sulun cinsleri

Hatuni Sülünler

Hatuni sülünlerin ana vatanı Myanmar ve güneybatı Çin’dir. Erkek hatuni sülünler; kırmızı, sarı, beyaz, yeşil ve lacivert renktedirler. Erkeklerde karın ve yaka altı beyaz renktedir. u tür sülünlerin ayakları yeşil ve gridir. Dişi hatuni sülünler nisan ayında yumurtla vermeye başlarlar. Yumurta sayıları da 20 ile 30 adet arasındadır.

Kral Sülünler

Kral sülünlerin ana vatanı Çin’dir. Eğimli arazilerde ve ormanlık alanlarda yaşarlar. Yetişkin erkek sülünler, siyah, sarı ve beyaz renktedirler. Erkeklerin sesleri melodik bir ıslığa benzetilir. Üreme yaşları bir yaşında olur. Bahar aylarında yumurta vermeye başlarlar ve yıllık yumurta sayıları ise 40 ile 50 adet arasındadır. Kuluçka dönemleri 25 gündür. Buğday, mısır ve yulaf gibi yemlerin yanında yeşillikle de beslenebilirler.

Yorum yapın