Süs tavukçuluğu nasıl yapılır? Sorusunun cevabının araştırılarak bilgi edinilmesi ondan sonra süs süs tavuğu yetiştirerek İyi para kazanabilmek mümkündür. Bu faaliyetin meraklısı da çok yaygındır. Yumurta yetiştirerek para kazanmaktan çok daha farklı bir gelir kapısı olduğunu söylemekte fayda var.
Tavuk cinsleri ile ilgilenen bireyler için süs tavukları bir tutku halini almaktadır. Heybeti ve güzel görüntüsü ile otomobil fiyatına dahi satılabilen süs tavukları mevcuttur. Brahma tavuğu gibi pek çok tür süs tavukları mevcuttur. İstanbul, Ankara gibi illerde süs tavuğu çiftlikleri kurulmaktadır. Satılık süs tavukları ve civcivler nasıl beslenir ile ilgili bir ön araştırmanın yapılması ve ondan sonra süs tavukçuluğu girişimine adım atılmasında fayda olacaktır.
Süs Tavuğu Türleri
Dünya genelinde pek çok süs tavuğu türü mevcuttur. Ticari açıdan bazılarının etinden bazılarının ise yumurtasından faydalanılmaktadır. Fakat süs tavuğu yetiştirerek de çok fazla para kazanmak mümkündür. Öyle tavuk türleri vardır ki görenleri hayrete düşürmektedir. Bazıları kalemle çizilmiş gibi, bazıları ise normal tavuk boyutlarından çok daha büyük ve çok daha tüylü olabilmektedir.
Kümes hayvancılığı ile uğraşmak isteyen vatandaşlar, bu işi hangi amaç ile yaparlarsa yapsınlar dikkat etmeleri gereken hususların başında ısı ve aydınlık faktörlerinin dengede tutulması olduğunun unutulmaması gerekir. Yoksa tavukların hastalanması, hatta ölmesi kaçınılmaz olacaktır.
Süs Tavukçuluğunda Bilinmesi Gerekenler
- Bilinenin aksine civcivlerin yumurtadan çıktıktan sonra şekerli su ile beslenilmesinin normal su ile beslenilmesine göre herhangi bir fayda sağladığı kesinlikle yanlıştır.
- Civcivler için su hayati önem taşımaktadır. İlk 3 ay içerisinde devamlı dinlendirilmiş su verilmesi ve mümkün ise İlk 10 gün boyunca ılık suyun civcivlere verilmesi onlar için daha ideal olanıdır.
- Cinsiyet tahmini amacıyla civcivlerin boynunun, gagasının, kanadının yada kuyruğunun kurcalanmasına gerek yoktur. 3 ay içerisinde hangi civcivin cinsiyetinin ne olduğu hemen ortaya çıkacaktır.
- Son zamanlarda yaygınlaşan bakım ile ilgili ve gelişim ile ilgili Probiyotik etkisi oldukça önemli katkılar sağlayan bir uygulamadır. Yavru tavuklara Probiyotik Yani işin ehli kişilerin tavsiye ettiği sıklık ve miktarda verilmelidir.
- Ana kucağı ve cücük kafeslerinden ayrılabilme zamanı ikinci haftadan itibaren başlayacaktır. Yani biyolojik olarak civcivler, annelerinden ısı dengelerini sağlayabilme ve zamanı kendileri açısından değerlendirebilmeleri açısından 2 hafta sonra kendi başlarına hareket etmeye ya da gezmeye çalışırlar.
- Dezenfektan ya da bitlerin ölmesi için hayvanların altlarına asla kireç serpilmemeli. Zira bunun faydasından çok civcivlerin ayaklarına zarar vereceği unutulmamalıdır.
Bi tane tavugum var cinsini bilmiyorum. O kdar arastirmama ragmen bulamadim. Yardimci olurmusunuz size resmini nasil yollayablirm