Süt Keçisi Yetiştiriciliği

Süt Keçisi Yetiştiriciliği Taze, kaliteli besleyici süt üretmek, ticari mandıra keçisi işletmesi kurmanın ana nedenidir. Süt Keçisi Yetiştiriciliği

Üç tür ticari süt keçisi yetiştirme sistemi vardır. Ve bunlar küçük çiftlik, orta çiftlik ve büyük ölçekli ticari çiftliktir.

Genel olarak, 100’den az keçisi olan bir çiftlik, küçük süt keçisi çiftliği olarak kabul edilir. 100-300 keçili bir çiftliğe orta ölçekli çiftlik denir.

Ve 300’den fazla keçisi olan bir çiftlik, yüksek ticari süt keçisi yetiştiriciliği organizasyonu olarak bilinir.

Ticari Süt Keçisi İşletmesinin Faydaları

Ticari süt keçisi yetiştiriciliği işine başlamanın birçok avantajı vardır. Başlıca avantajları aşağıda listelenmiştir.

  • Günlük aile beslenme talebini karşılamak için harika bir kaynak.
  • Ticari mandıra keçisi işletmesi kurmak , sığır veya diğer mandıra çiftliklerinden çok daha kolaydır.
  • Başlamak için daha az ilk yatırım veya sermaye gerektirir.
  • Hastalıklar ve diğer sağlık tehlikeleri keçilerde daha azdır.
  • Keçi sütünden hazırlanan süt ürünleri, yerel ve uluslararası pazarda büyük talep görmektedir. Talep her geçen gün hızla artıyor.
  • Keçi sütü çok lezzetli, sindirimi kolay ve eşsiz bir tada sahiptir.
  • Bazı ülkelerde keçi sütü Ayurveda tedavisi için ilaç olarak kullanılmaktadır.
  • Keçi sütü kolayca sindirilebilir. Hatta çocuklar ve yaşlılar da keçi sütünü hiçbir sorun yaşamadan rahatlıkla içebilir ve sindirebilirler.
  • Ticari süt keçisi yetiştiriciliği, işsiz, eğitimli gençler ve kırsal kesimdeki kadınlar için harika bir istihdam kaynağı olabilir.
  • Süt verme kampanyasını bitirdikten sonra keçilerinizi kesim amacıyla satabilirsiniz. Bu, ticari süt keçisi yetiştiriciliğinden elde edilen bir başka büyük gelir kaynağıdır .

Ticari Süt Keçisi Çiftçiliği İşine Başlayın

İyi bir plan her zaman bir işi başarılı kılmaya yardımcı olur. Bu nedenle, ticari süt keçisi yetiştiriciliği işine başlamadan önce uygun bir karar verin, keçi yetiştiriciliği iş planı yapın ve adım adım aşamaları izleyin.

Irkları Seçin

Dünyada çok sayıda süt keçisi ırkı vardır. Ancak, tüm bu keçi ırkları ile ticari süt keçisi yetiştiriciliği işi kurmak çok karlı değildir.

Sadece birkaçı ticari amaçlar için yetiştirilebilir. Burada süt verimi yüksek bazı süt keçisi ırklarını listeledim. Bütün bu ırklar ticari süt keçisi yetiştiriciliği için çok uygundur.

  • Saanen: Saanen, İsviçre’nin batı bölgesinden gelen dünyaca ünlü ve en popüler süt keçisi ırkıdır. Günümüzde Avustralya, Batı Hint Adaları, Hindistan, Gana, Kenya, İsrail, Malezya, Filipinler gibi bazı ülkelerden birçok üretici ve daha birçok üretici ticari olarak Sannen keçisi yetiştirmektedir. Neredeyse tüm hava koşullarına kolayca uyum sağlayabilirler. Yetişkin teke yaklaşık 70-75 kg ağırlığındadır ve dişi geyik yaklaşık 60-70 kg’dır. Bir geyik günde yaklaşık 2-3 kg süt üretebilir. Saanen keçisinin sütü yaklaşık %3,5 oranında yağ içerir.
  • Toggenburg: Toggenburg, İsviçre’nin bir başka süt keçisi ırkıdır. Genellikle çok büyük boyutludurlar. Yetişkin bir teke yaklaşık 60-65 kg ağırlığındadır ve dişi geyik yaklaşık 70 kg’dır. Bir Toggenburg karacası günde yaklaşık 3 kg süt üretebilir.
  • Anglo Nubian: Anglo Nubian, hibrit bir süt keçisi ırkıdır. Nubian ve İngiliz keçilerinin melezlenmesinin sonucudur. Çok güzeller ve yüksek süt üretiminin yanı sıra et üretimi için de uygunlar. Hemen hemen her türlü hava koşulunu tolere edebilirler. Bir Anglo Nubian geyiği günde yaklaşık 2-3 kg süt üretebilir.
  • Alpine: Alpine, İsviçre kökenli, süt verimi yüksek bir süt keçisi ırkıdır. Dünya çapında çok popülerler. Özellikle Avrupa’da. Ancak, dünyadaki hemen hemen her türlü hava ve iklime uyum sağlayabilirler. Alplerin birçok melezi vardır . Örneğin İngiliz Alpleri, Fransız Alpleri vb. Bir Alp dişi geyiği günde yaklaşık 4-5 kg ​​süt üretebilmektedir. Yetişkin bir Alp geyiği yaklaşık 65 kg ve geyik yaklaşık 60 kg ağırlığındadır.
  • Jamunapari: Jamunapari, süt verimi yüksek bir Hint süt keçisi ırkıdır . Saanen keçileri ile benzerlikleri vardır. Çok iridirler ve Hindistan’da yoksul adamın ineği olarak bilinirler. Yetişkin teke ağırlıkları 60-90 kg civarında ve dişiler 35-60 kg civarındadır. Bir Jamunapari geyiği günde yaklaşık 3-3,5 kg süt üretebilir.

Konut

Barınak, ticari süt keçisi yetiştiriciliği için çok önemlidir. Keçiler, ineklere kıyasla boyut olarak daha küçüktür. Ve barınma için daha az alana ihtiyaç duyarlar.

Küçük boyutlu bir hayvan olduğundan, birçok farklı bina onları barındırmak için çok uygundur. Ticari keçi yetiştiriciliği için ev yaparken aşağıdaki imkanları eve dahil etmelisiniz.

  • Yeterli taze hava ışığı akışı.
  • Uygun havalandırma sistemi.
  • Sıcaklık ve nem kontrolü için tesisler.
  • Yaz sezonunda yeterli soğutma sistemi ve kış sezonunda ısıtma sistemi.
  • Evi her türlü zararlı böcek ve hayvandan arındırın.
  • Yağmur suyunun doğrudan evin içine girmesine asla izin vermeyin.
  • Keçiler için yeterince rahat. Keçilerinize saman veya talaşla yatak yapabilirsiniz.
  • Paraları asla aynı evde tutmayın.

besleme

İyi beslenme uygulamaları, yüksek süt üretimine ve iyi sağlığa yol açar. İyi süt keçisi yemi öğeleri arasında kuru ot, mısır silajı, saman, mısır, tahıl, ağaç yaprakları, her tür yeşil ot ve bira tahılı ve pancar küspesi gibi çeşitli yan ürünler bulunur.

Ticari süt keçisi yetiştiriciliği için keçinizi tamamlayıcı yemle beslemeniz gerekir. Süt keçileri için piyasada bulunan hazır tamamlayıcı yemleri alıp besleyebilirsiniz .

Ancak bu tür hazır yiyecekler, gerekli tüm besin öğelerini içermeyebilir. Bu nedenle, tamamlayıcı yem hazırlamak için tüm malzemeleri ayrı ayrı satın alın ve keçilerinizi beslemeden önce karıştırın.

Yiyeceklere gerekli tüm besin öğelerini eklemeyi asla unutmayın. Yüksek kaliteli besleyici yiyecekler sağlamanın yanı sıra, onlara her zaman günlük taleplerine göre yeterli miktarda taze ve temiz su sağlayın.

üreme

Islah, ticari süt keçisi yetiştiriciliği için bir diğer önemli faktördür. Doğal üremenin yanı sıra suni tohumlama olarak bilinen yapay üremeyi de deneyebilirsiniz.

Günümüzde iri ve orta boy süt keçisi üreticilerinin çoğu damızlık amaçlı suni yöntem kullanmaktadır. Suni tohumlama aynı zamanda süt keçilerinin genetiğini, kalitesini ve üretimini iyileştirmeye yardımcı olur.

süt sağmak

Keçi sağmak çok kolay ve basittir. Ticari amaçla sağım ekipmanı kullanmanız gerekir. Bu zamandan, işçilikten tasarruf sağlayacak ve sütü taze tutacaktır.

Keçi sağımı için piyasada birçok ekipman mevcuttur. Keçiler genellikle sağım masalarında ve sağımhanelerde sağılır.

Salonlar farklı büyüklüktedir. ekipmanı keçilerinizin sayısına göre satın alın. Bir keçinin nasıl sağılacağını görün .

Çocuk yetiştirme

Çocuk yetiştirmek, bir süt keçisi çiftliğinin yoğun görevlerinden biridir. Çünkü süt keçisi ırklarının çoğu yılda sadece bir kez oğlak doğurur. Bazı keçiler sadece bir oğlak doğururken, bazıları yılda çok sayıda oğlak verir.

Sadece kız çocukları alıp erkek çocukları satabilirsiniz. Keçi çocuklarınıza doğumlarından sonra birkaç gün inek ağız sütü veya dadı verebilirsiniz.

Bu aşamadan sonra çocuk süt ikame mamasını biberon, emzik kovası veya otomatik çocuk yemliği ile besleyebilirsiniz.

Pazarlama

Doğru pazarlama, ticari süt keçisi yetiştirme işinizden yüksek kar elde etmenizi sağlar. Öncelikle yerel keçi sütü tüketicilerine doğrudan süt satmaya çalışın. Bundan sonra, yerel pazarı deneyin ve mümkünse ülkenizdeki büyük pazarı deneyin.

Keçi sütü tüketimi hızla artıyor. Bu nedenle, ticari süt keçisi yetiştiriciliği işi kurmak için büyük fırsatlar var . Yukarıda bahsedilen adımları doğru bir şekilde uygularsanız bu işte kesinlikle başarılı olursunuz.

Yorum yapın