Taklacı güvercinler uçarken takla atmaları ve dönmeleri nedeniyle taklacı güvercin adını alan canlılardır. Bu güvercinlerin tarihi Türklerin Orta Asya’da yaşam sürdükleri döneme dayanır. Yaşanan göç nedeniyle güvercinler Dünya’ya ve Anadolu’ya yayılmıştır.
Günümüzde güvercin yetiştiricilerinin tercih ettiği cinsler arasında taklacı güvercinler yer alır. Taklacı güvercinler arasında düzenlenen yarışlar insanlar tarafından bu güvercinlerin yetiştirilmesini sağlamaktadır. Geçmişten beri farklı güvercin ırklarıyla eşleştirilmeleri farklı taklacı güvercin cinslerinin ortaya çıkmasını sağlamıştır.
Yaygın olarak görülen taklacı güvercin cinsleri şunlardır;
Urfa Taklacı Güvercini
Taklacı güvercin cinslerinden birisi olan Urfa taklacı güvercini düşük kanada sahip olan bir güvercin cinsidir. Kanatlarının düşük olması nedeniyle genellikle kuyruklarının altında durur. Bu nedenle de kanatlarının uçlarının yere değeceği hissini verirler. Beyaz, mavi, duman ve siyah renklerde görülen bu güvercinlerinin göğüsleri ise mor veya kahverengi olarak görülür. Rus taklacı güvercinlerinin atası olarak kabul edilen bu cinsin kafası köşelidir ve göz çevresi de az tüylü şekildedir.
Mardin Taklacı Güvercini
Mardin taklacı güvercinleri ülkemizde en fazla tercih edilen taklacı güvercin türü olarak bilinir.
Güvercin yetiştiricilerinin sıkça tercih ettiği Mardin taklacı güvercinlerinin en belirgin özellikleri şunlardır;
- Güvercinlerin ayakları paçalıdır.
- Renkleri Urfa taklacı güvercinlerine benzemesine rağmen göğüslerinde mor veya kahverengi renk yoktur.
- En fazla görülen Mardin taklacı güvercini beyaz kuyrukludur. Bu nedenle ayna kuyruklu ismiyle de anılırlar.
- Evcil güvercin çeşitlerinde iriliğiyle dikkat çeker.
- Mardin taklacı güvercinlerin de gül ve tepe yoktur.
- Tek başlarına uçmayı severler.
- Mardin taklacı güvercinleri alçaktan uçarlar.
Bu özelliklerin yanı sıra Mardin taklacı güvercinlerinin genelinde gül ve tepe vardır. Orijinalin de olmamasına rağmen eşleşmeler nedeniyle tepeleri ve gülleri bulunur.
Sivas Taklacı Güvercini
Sivas taklacı güvercini yaygın olarak görülen taklacı güvercin cinslerinden birisidir. Bu güvercinlerin en önemli özellikleri ince gagaları ve küçük kafalarıdır. Genellikle duman, siyah ve beyaz renkte olan bu güvercinlerin tüyleri üzerinde çiller ve farklı renkler bulunur. Bu nedenle de farklı isimlerle anılırlar. Gümüş çilli olan bu cinsteki güvercinler çakmaklı, kınalı çilli olanlara kınalı miski ve açık renkli olanlara sabuni güvercinler denilir.
Sivas taklacı güvercinleri Mardin ve Urfa taklacı güvercinlerine oranla daha az uçarlar. Ancak onlardan daha fazla oyun severler. Takla atma sıklığı da iki türe göre daha fazladır.
Kelebek Taklacı Güvercini
Taklacı güvercin cinslerinden diğeri ise kelebek taklacı güvercinleridir. Bu güvercinler aynı türdeki diğer güvercinlere göre daha uzun boyludurlar. Ayaklarında paçası bulunan bu güvercinlerin baş bölümünde de tepeleri vardır. Kelebek taklacı güvercinleri siyah, siyah/beyaz, kızıl/beyaz ve mavi/beyaz renklerinde görülürler. Uzun süre uçabilen bu güvercin cinsi aynı zamanda hızlı uçabilmesiyle ünlüdür. Bu güvercinlerin Türkiye’de yaygın olarak yetiştirildiği yerler içi batı bölgeleridir.
Ankara Taklacı Güvercini (Kırıkkale Taklacı Güvercini)
Ankara taklacı güvercini aynı zamanda Kırıkkale taklacı güvercini olarak da bilinen bir güvercin cinsidir. Bu cinsin ayırt edici özelliği takla atışının seri şeklinde gerçekleşiyor olmasıdır. Diğer taklacı türlerinin aksine gökyüzüne takla atarak uçabilir. Ayrıca bu türdeki güvercinler daha küçüktürler. En çok görülen renkleri ise boz, kahverengi, gri, siyah ve mavidir. Korunma konusunda en başarılı olan taklacı güvercin cinsi Ankara taklacı güvercinleridir. Bu nedenle Ankara’da orijinal ırkı bulmak mümkündür.
Antalya Taklacı Güvercini
Antalya taklacı güvercinleri ise uzun bacak boyları ve kısa gagalarıyla diğer güvercinlerden ayrılırlar. Ayrıca bu güvercinlerin göğüs yapıları daha dardır. Bu güvercinlerin başlarının ön ve arka kısımlarında olmak üzere çift tepe sıklıkla görülür. En önemli özellikleri arasında çok yüksekte uçmayı sevmeleri yer alır. Antalya taklacı güvercinlerinin orijinallerine ise Irak ve Suriye gibi ülkelerde ulaşmak mümkündür.