MERHABALAR. Talaş Ve Saman Tavukta Bit Yapar mı? Sorusuna Yanıt arayanlar! İşte tamda yerindesiniz!
Yeni çiftlik Ve Tavukçuluk işine başlayan arkadaşların sıklıkla sorduğu sorulardır. (Bit Sorunu)
Aslında bu sorun tüm kümeslerde mevcuttur. Tecrübeli bir tavukçu yada yeni başlayan bir tavukçu ikisinde de bu sorun vardır, çünkü kümes ortamlarında olmazsa olmazlardandır. Bitler tavuklarınızı yer bitirirler hasta eder ölümlere yol açarlar hele civcivlerinizin hiç şansı yoktur. Bir kümese bit girerse tüm sürüyü kısa sürede sarmalar sarar ve onları canlı canlı yemeye başlar fark etmezseniz eğer sonuçları kötü bite bilir. Peki ne yapacağız? Talaş Ve Saman bit Yapar mı? – Tamamen yaşadıklarıma ve tecrübelerime dayanarak bunları yazıyorum. Neredeyse 2 Yıl saman kullandık. Peki sonuçları nasıl oldu? Saman kullanımımız da ilk başlarda sorun yoktu kullanıyor ve memnun kalıyorduk. Zamanla yumurta kırılmalarıyla hayvan dışkılarıyla karışan saman, pislik haline geliyor ve bit oluşumuna neden olacak faktörleri meydana getiriyor. Hatta böle küçük siyah canlılar meydana çıkıyor bu canlıları ise yumurtalar üzerinde tavuk dışkıları üzerinde görmeniz muhtemel, sonrasında işiniz bir hayli zorlaşıyor. Midenizde sağlam değilse o kümese giremez hale gelirsiniz. Çürüyen otlar yani (saman) dışkı ve yumurta sıvısıyla karışmış muazzam ve sert bir koku eşliğinde kümesi temizleyeme çalışırken etraftaki o küçük canlıları görmeniz bazen kafanızda yada elleriniz üzerinde dolaşmaları insanı rahatsız edecek işten ve tavuklardan belkide uzaklaşarak nefret edeceksiniz!
Peki, bunların nedeni saman mı? Öncelerde samandan şüphelenmiyor sürekli temizlemeye çalışıyor dezenfekten ilaçlarıyla kümesi sürekli dezenfekte etmeye çalışıyor bitlerden ve bazı canlılardan kurtulmaya çalışıyorduk. Ne yaparsak yapalım ilaçlama sonrasında gün boyu bitlerin ve o küçük canlıların kaybolduğunu sanıyor mutlu oluyorduk. Sabah saatlerinde kümese gelmemizle o vahşi canlıları görmemiz tekrar bizleri yoruyor ve üzüyordu. Zamanla samanın bizi ne kadar yorduğunu anladık. Nasıl mı? Tarları ve kümes tabanını samanla kapladığımız da sık sık temizlik yapma ihtiyacı çünkü çok çabuk pisleniyor ve tavuklar aracılığı ile her yere taşınıyordu samandan o kadar sıkılmış bıkmıştık. Hazır samanlar küçük küçük kesilmiş aynı bir iğne gibi içerisine yat sanız her yanınıza batacak rahatsız edecektir. Tavuklarınız bunların Üzerlerinde mecburen yatıyor günler haftalar geçiriyorlar. Üstelik ayaklarında tüylerinin arasında o samanla yaşamaya alışıyorlar. Kümes tabanı saman olursa da kümesi temizlerken ince bir temizlik yapma olasılığınız azalıyor. Saman her yana dağılır ve kalıntıları kalır. Bu durumda tamamen kümesten atamazsın pisliği!
Şöyle bir durumda var ki bahçenizden yada farklı bir noktadan bir bütün şeklindeki otları kurutuyor kümesimiz de kullanıyoruz. Buda bir samandır tek farkı makineden geçmemesidir. Kendi koşullarınız la hazırladığınız bu otları kullanarak iyi bir şeyler yaptığınızı düşüne bilirsiniz. Evet aslında iyi bir durum bizlerde kullandık fakat sonrasında anladık ki dışarıdan biçip toplayıp kuruttuğumuz otlarla kümese bakteriler belkide hiç bilmediğimiz hastalıklar parazitler getiriyorduk. Bununda çözüm olmadığını anladık kümes dezenfekte ediyor ilaçlar deniyorduk fakat ne yapsak da bu böcekleri yok edemiyorduk.

Sonuç olarak tüm kümesi temizledik sonra dezenfekte yaptık sonrasında kireç alıp tüm kümesi tarlarla birlikte badana yaptık. Badana sonrası tekrar dezenfekte sonrasında marangozlardan temin ettiğimiz talaşla tüm kümesi kapladık kümes altına talaş serdik folluk içerisine önce kireç üzerine talaş bol miktarda şimdi 6-7 aydır talaş kullanıyoruz tek bir parazit ola bilecek bir böcek görmedik bit sorunumuz %70 lerden şuan %20 gibi bir duruma düştü nadiren bitlenme oluyor. Onuda kısa sürede gideriyoruz. Kümesi temizlemekte bir o kadar kolay küreyi alıp baştan sona kolayca temizliyoruz gübreyi de değerlendire biliyoruz bu durumda pisliklerle talaşlar bir birine yapışıyor ve kolayca pislikle birlikte kalkıyor. Saman çürüyor fakat talaş uzun ömürlü.
Şimdi biz rahat ve huzurluyuz hayvanlarımızda aynı umarım faydalı olmuştur.
NOT: Kümesin altı betondur ince ayrıntısına kadar kireç ile sıvama yapıldı. Duvarlar dahil. – SAMAN KONUSUNDA İSE TEMİZ VE ÖZEL SAMANLAR BULA BİLİRSENİZ TAVUKLARINIZ İÇİN İLLA SAMAN KULLANMAK İSTİYORSANIZ. SIK TEMİZLİK VE DEZENFEKTE İLE KULLANA BİLİRSİNİZ. VE TALAŞ VE SAMAN KARIŞIMI YAPAN ARKADAŞLARDA VAR YAPA BİLİRSİNİZ…
ben akarsid diye bir ilaç var onu tavsiye ederim. Bir kaç gün içinde bitlerin un gibi kümesin altına aktığını görebilirsiniz. Toksik ilaçlardan uzak durun derim çünkü hem bitler hemen bağışıklık kazanıyorlar hem de yumurtaya geçme ihtimali çok yüksek.Daha ayrıntılı bilgi için site adresi bu https://www.akarsid.com
2000 tane tavuk yumurta tavugu atak isi yapmayı düşünüyorum yer var teşkilat yok bana nasıl yardımcı olabilirsiniz param yok ama o isi seviyor bu konuda nasıl yardımcı olursunuz