Tavşan hastalıkları, başarılı tavşan yetiştiriciliğinin önündeki en büyük engeldir . Tavşan hastalıkları Herhangi bir çiftlikte hastalık meydana gelirse, üretimi kârsız seviyelere düşürür. Bu nedenle, başarılı ticari veya evcil tavşan üretimi için hastalığın önlenmesi çok önemlidir.
Tüm tavşanlar, herhangi bir hastalık veya hastalık belirtisi için günlük olarak incelenmelidir. Ve hasta olan ve hastalığa maruz kalanlar izole edilmeli ve karantinada tutulmalıdır. Ölü tavşanı çiftlikten hemen çıkarın ve hijyenik bir şekilde atın.
Çiftçi, tavşanını günlük olarak incelemeli ve ne kadar yem ve su tükettiklerini, vücut rengini, kürk veya yün durumunu, burun akıntılarını, kulak taşımasını ve solunumunu not etmelidir. Herhangi bir tavşanda herhangi bir sorun görülebiliyorsa, onu hemen ayırın ve tedaviyi uygulayın.
Tavşan hastalıkları genellikle bakteri, protozoa, virüs, mantar gibi bazı canlı organizmaların neden olduğu hastalıklardır. Bu tür organizmalar, bir çiftliğin bakımı ve yönetimi çok zayıf olduğunda tavşana saldırır.
Bildiğimiz gibi, “önleme tedaviden daha iyidir.” Bu nedenle, tavşanınızı sağlıklı tutmak için bazı hastalık önleyici adımlar atın.
Farklı Tavşan Hastalıkları
Bazı yaygın tavşan hastalıklarının adı, nedenleri, belirtileri, korunma yöntemleri ve tedavisi aşağıda açıklanmıştır.
rinit
Bu tavşan hastalığına bakteri, virüs veya alerji neden olur. Rinit ayrıca aşırı sıcak veya soğuk, cereyan, yem eksiklikleri, yetersiz havalandırma ve diğer stres faktörlerinden kaynaklanır.
Bu hastalığın ana belirtileri hapşırma ve burun akıntısıdır. Birçoğunun gözleri sık sık koşar ve vücut sıcaklıkları normalin altındadır.
Ön patileri ile burunlarını silerler ve bu da kürkün veya patilerin ıslanmasına veya havlamasına neden olur. Bazen burun akıntısı sulu ila kalın hale gelir.
Enfekte tavşanı evden çıkarın ve izole edin. Sülfathiazol, tetrasiklin, oksitetrasiklin vb. içeren burun damlaları kullanmak bu hastalık için çok faydalıdır.
Her burun deliğine günde iki kez 2-3 damla uygulayın. Sabah veya akşam uygulanması diğer saatlere göre daha etkilidir.
Akciğer iltihaplanması
Pnömoni viral veya bakteriyel bir hastalıktır. Bu hastalık, diğer hastalık veya nemli, cereyanlı ve sağlıksız kafesler gibi stres faktörleriyle ilişkilidir. Bazen pnömoni birincil hastalık olarak ortaya çıkar.
Pnömoniden etkilenen tavşan yemek yemek istemez. Nefes alırken büyük sorunlarla karşılaşırlar. Ateş yükselmesi, burun akıntısı, zor nefes alma vb. görülebilir. Etkilenen tavşan yakında ölebilir.
Pnömoni teşhisi konulduktan sonra iyileşme için sülfa ilaçları ve antibiyotikler uygulanır. Geniş spektrumlu bir antibiyotik kullanabilirsiniz.
koksidiyoz
Coccidiosis hastalığı, bazı farklı protozoa türleri için ortaya çıkar. Herhangi bir tavşan bu hastalığa yakalanırsa, onları sağlıklı tutmak için onu sağlıklı hayvandan ayırın.
Bu hastalık genellikle genç tavşanı etkiler. İshalden muzdarip olabilirler. İştahlarını kaybederler. Tavşan karaciğerinde küçük beyaz benekler bulunabilir.
Tavşana çözünür klortetrasiklin veya oksitetrasiklin karışım suyunu 4,5 litreye 4 gr oranında verin.
apseler
Apse bakteriyel bir tavşan hastalığıdır. Bu bir bakteri nedeniyle oluşur.
Vücutlarının yaralanan ve çizilen yerleri bakteriler tarafından enfekte olur. Çene yakınında cilt altında genişlemeler görülebilir.
Peroksit, antibiyotikli merhem veya toz kullanmak bu hastalıkta etkili olabilir. Ancak tavşanlar arasındaki kavgayı en aza indirmek bu hastalığın yayılmasını önleyebilir.
Diğer Tavşan Hastalıkları
Bu hastalıkların yanı sıra diğer bazı ölümcül tavşan hastalıkları aşağıda gösterilmiştir.
- Kekleşmiş Meme Bezi
- ağlayan göz
- kulak tıkacı
- Enterit İshal
- Müslüm
- Göz enfeksiyonu
- Kürk Blok
- Mantar Enfeksiyonu
- Isı Tükenmesi
- kulübe yanık
- ketozis
- mastitis
- Maloklüzyon
- pastörelloz
- Saçkıran
- Salmonelloz
- Cilt Birçok
- Boğaz Dizleri
- Spiroketoz
- Tyzzers Hastalığı