Hayvanseverlerin en merak ettiği konulardan biri tavşan kümesi nasıl yapılır? Sorusudur. Tavşan yuvasının yapımı zorluğu içende barınacak sayısına göre değişir. Ayrıca tavşan yuvalarının yapımı oldukça önemli bir konudur çünkü tavşan hareketli bir hayvan olduğu için kümesin içerisindeyken doğal ortamında gibi hissetmelidir. Tavşanlar yuvalarına fazlasıyla değer veren hayvanlardır o yüzden tavşan sağlığı açısından da bu durum oldukça önemlidir.
Evde Beslenecek Tavşan İçin Kümes Yapımı
Evde tavşan besleyecek olanlar öncelikle tavşan kümesi almak ister ve kendilerini yüklü masraflara sokarlar. Fakat bu oldukça fuzuli bir harcamadır. Çünkü ev ortamında kümes yapabilmenin türlü yoları bulunmaktadır.
Ev Kümesi İçin Malzemeler
Evde bulunan küçük ve basit eşyalarınızdan harika kümesler yapabilirsiniz.
- Büyük boy bir saklama kabı
- Küçük ve büyük boyutlarda birden fazla saklama kabı
- Tavşanlar için üretilmiş bir adet suluk
- Bir adet plastik elek
Öncelikle bulabildiğiniz büyük saklama kabını güzelce temizleyin. Fakat bu en büyük kabın büyüklüğü nerdeyse bir leğen büyüklüğünde olmalıdır. Çünkü diğer saklama kapları da bunun içerisine konulacak.
Daha sonra bu kabı yıkadıktan sonra tavşanınızın kolay girip çıkabilmesi için boyutuna göre keserek bir kapı oluşturun. Daha sonra ufak saklama kaplarını en büyük kabın içerisine yerleştirin.
Marangozdan talaş bulup kapların içerisine dökerseniz tavşanınızın orayı sahiplenmesi daha kolay olacaktır. Ayrıca elinizde bulunan plastik eleği de bir saklama kabının üzerine koyarsanız tavşan orayı tuvalet olarak kullanacaktır. Böylece tavşan pislikleri etrafa dağılmamış olur.
Çiftlikte Beslenecek Tavşan İçin Kümes Yapımı
Çiftlik gibi büyük bir alanda tavşan kümesi kurulacaksa arazinin eğimi, iklim özellikleri, rüzgara karşı dayanıklı olması ve nem geçirme durumuna göre dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Gece gündüz yaşanacak olan sıcaklık değişimlerinden tavşanın etkilenmemesi gerekir. Çünkü tavşan kolay hastalanan bir hayvandır.
Çiftlikte bakılacak tavşanlar için klasik dört tarafı ızgaralı kafeslerin kullanımı oldukça uygundur. Bu kafesler birçok hayvanın içeride barınabilmesi için tasarlanmış geniş alanlara mevcuttur. Böylece tavşanın içeride rahat etmesi sağlanır. Üstelik alt kısmında oluşturulan ızgaralı tuvalet sistemi de kolay temizlenebilir olmasını sağlar. Bu durum da tavşan sağlığı açısından oldukça önemlidir.
Eğer çiftlikte hayvan besiciliği yapmayı düşünüyorsanız. Bunun için tavşan kümesinizin sıcaklık, havalandırma ve nem düzeneğinin kurulması gerekir. Böylece tavşanlar için iklimlendirme sağlanmış olur. Kafes şeklinde bir kümeste kalacak tavşanlar için kümes haricinde çevrenin de tavşan üretimine uygun olması gerekmektedir.
Maşallah
@samett_7