Tavşan Yetiştiriciliği Hakkında Bilgi

Tavşan Yetiştiriciliği için en önemli şey onları ticari olarak değil sevgiyle beslemektir.

Orta ile büyük boy tavşan ırkları 4 ila 4,5 ayda cinsel olarak olgunlaşır, dev ırklar 6 ila 9  ayda ve küçük ırklar ise 3,5 ila 4 aylıkken çiftleşmeye başlarlar.

Tavşanlar her 16 günde 14 çiftleşmeye açıktır. Hamilelik süreci genelde 31 ila 33 gün sürer. Bu durum cinslere göre değişkenlik gösterebilir.

Tavşanlar genellikle doğumdan bir gün önce kendi tüylerini çekerek yavruları için yuva hazırlarlar.

Yeni Doğan Tavşan Bakımı

Tavşanlarımız çıplak, kör ve sağır olarak doğarlar. Doğumdan birkaç gün sonra tüyleri, gözleri ve kulakları çıkmaya başlar. Tavşan yavrularımız yaklaşık 7. Güne kadar kendi vücut sıcaklığını ayarlayamaz. Anne tavşan doğum sonrası 35 ila 42 gün sonra tekrar doğum yapacaktır.

Çoğu genç tavşanın 8 ila 10 memesi vardır ve çoğu 12 veya daha fazla yavru doğurur. Yavrular 4,5 Haftalıkken sütten kesilirler.

Yavru tavşanlar ele yetiştirilebilir ama ölüm oranı çok yüksektir. Sıcak, kuru ve sessiz tutulmalıdır. Yavru kedi sütü veya ½ bardak buharlaştırılmış süt, ½ bardak su, 1 yumurta sarısı ve 1 yemek kaşığı mısır şurubu formülü kullanılabilir.

Yavru tavşanlarımız 15-18 günlük olduktan sonra yeşillik yemeye başlarlar. Genç yani yavru tavşanlarımız diğer yetişkin tavşanlar tarafından dayak yiyebilirler. Büyük tavşanlar tarafından yendikleri bile gözlemlenmiştir.

Tavşanlar hasta ve ölmek üzere olan yavruları yemektedirler. Genel olarak ölüleri de yedikleri gözlemlenmiştir. İçgüdüsel olarak temizlik açısından yedikleri düşünülmektedir.

YouTube video

Doğru Çifti Seçmek

Yetiştiricilikte sadece safkan tavşanlar yetiştirilmesi tavsiye edilir. Bunun ana nedeni, soylu tavşanların kan çizgileridir. Irk çizgisi bilinmeyen hayvanların üretimlerinde çok fazla kusurlu hayvan elde edilebilir bu durumda oldukça sorun oluşturur.

Hem iyi ve cins olan tavşanlar için yetiştirici ya da alıcı bulmak daha kolay olacaktır. Hedefiniz her zaman tavşanların tek cins olması olmalıdır. Cinsleri karıştırmak verimi düşürecektir ve üretimi düşürecektir.

Yeni başlarken yapılacak bir diğer akıllıca olan şey, seçtiğiniz cinsi yetiştiren bir yetiştiriciyle iletişime geçmek ve ondan hamile bir tavşan almayı teklif etmeniz olacaktır.

Damızlık Yaşı

Tavşanlar genç yaşlardan itibaren çok seri bir şekilde doğururlar ve üremeleri kolaydır. Yavru tavşanlar hızlı büyür.

Dört ana ağırlık sınıfı tavşan vardır: Küçük, orta, büyük ve dev ırklar. Tavşanın üremeye hazır olduğu yaş, büyük ölçüde bir yetişkin olarak ulaşmaları beklenen maksimum ağırlığa bağlıdır.

Daha küçük ırklar cinsel olarak daha büyük ırklardan daha hızlı olgunlaşma eğilimindedir. Üremedeki Genel kural aşağıda gibidir.

Küçük Irklar: 4 Ay

Orta ila büyük ırklar: 6 ay

Dev ırklar: 9 ay

Bu ortalamalar cinse göre 4 aylara kadar ine bilmektedir ama sizlere önerimiz. Hayvanların üretkenliğini 6 aya kadar beklemeniz daha net ve güçlü bir üreme olacaktır.

Kısa Notlar: Tavşanlar daha çok sıcak havalarda üremeye meyillidirler. Soğuk havalarda dişi tavşanlar erkek tavşanlara soğuk davranırlar. O nedenle yerlerinin sıcak olması üremede oldukça etkili bir faktör.

Sıcaklık konusuna gelirsek en iyi sıcaklık değerlerini size veremeyebilirim lakin bu işle uğraşan çok fazla çiftlikle iletişime girerek sıcaklık değerlerini öğrenebilirsiniz. Ben burada bilimsel olarak sıcaklık değerleri versem de bir tecrübenin üzerine çıkamayız tecrübe eden kişilerden bu bilgiyi almanız sizin kazancınıza olacaktır.

Kendi kümesimde hobi olarak baktığım birkaç tavşanla çok mutlu bir üretici olduğumu belirtmek isterim çünkü hepsi birbirinden tatlı ve her kümeste bir çift tavşan olması gerektiğini düşünüyorum.

TAVŞAN ÜRETİMİ HAKKINDA KAFANIZA TAKILAN FARKLI SORULAR VARSA AŞAĞI YORUM YAPARAK SORUILARINIZI YÖNELTEBİLİRSİNİZ. EN FAZLA 48 SAAT İÇERİSİNDE GERİ DÖNÜŞ YAPARIZ….

“Tavşan Yetiştiriciliği Hakkında Bilgi” üzerine 5 yorum

  1. Ne zaman olsa gireceğim hobi hayvancılık dalı. Üremeleri mucizevi birde sağlam ırk buldun mu tamamdır.

    Cevapla
  2. Tavşanların ne kadar şirin canlılar olduğu herkes tarafından aşikârdır ancak makalede yer alan yavrularına hazırlık olarak kendi tüylerini çekip yuva hazırlamalari gerçekten müthiş bir durumdur. Özellikle bu çağda insanların hayvanlardan öğrenecekleri çok fazla şey olduğunu düşünüyorum özellikle sevgi muhabbet hakkında…

    Cevapla
  3. Tavşanların, hasta ve ölmek üzere olan yavru tavşanları içgüdüsel olarak yemeleri çok enteresan bir bilgi olarak ilk kez makalenizde karşılaştım. Bu durumda yeni doğan yavrular arasında hasta görünenleri ayırıp onları özel bir ünitede kendini kurtarana kadar dikkatlice beslemek en mantıklısıdır.

    Cevapla
Yorum yapın