Yılın bu zamanında, yetiştiriciler olarak sorunlar yaşıyoruz.
Aynı şekilde tavuklarımız da sorun yaşamaktadırlar. Havaların soğuması kışın gelişi sıcaklığın düşük ışığın az oluşu gibi faktörler tavuklarımızı da bizim gibi etkilemektedir.
Peki, tavuklarınızın bağışıklık sistemini güçlendirmek ve önümüzde ki bir çok sıkıntılı aya onları hazırlamak.
Tavuklarımız için kışın onları hastalıklardan koruyacak 7 doğal yöntemden bahsedelim.
Tavuk Bağışıklık Sistemi…
Genellikle iyi bir bağışıklık sistemine sahip olması gereken tavukları konuşuruz, ancak bir şeyler yapmayız?
Bağışıklık sistemi insanlarda bile iyi anlaşılamayan bir şeydir; temelde hastalık ve enfeksiyonla savaşan mekanizmadır. Mikro organizmalar sürekli olarak etrafımızda, aynı şekilde tavuklarımızın da etrafında.
Bu organizmaların çoğu zararsızdır, ancak bazıları patojeniktir (hastalığa neden olan) bunlar bizim bağışıklık sistemimizin düşmanlarıdır.
Bir tavuğun bu organizmalarla etkin bir şekilde savaşabilmesi için bağışıklık sistemi mükemmel durumda olmalı ve etkili olması için gereken her şeye sahip olmalıdır.
Bular vitamin, mineral, iyi beslenme, düşük stres ve yeterli dinlenmedir.
Sürünüzün bağışıklık sistemini sağlamlaştıracak bir çok şeye ihtiyacı vardır.
Tabi diğer birçok şey de bağışıklık tepkisini yönetir – genetik faktörler, yaş, bağırsak sağlığı, iltihaplı koşullar veya kötü ortam. Bunlardan bazılarını değiştiremeyiz, ancak kesinlikle iyi, faydalı yiyecekler ve takviyeler konusunda yardımcı olabiliriz.
Yılın bu zamanı, her tavuğumuzu kontrol etmeli ve sağlıkları için en iyisini yapmaya çalışmalıyız.
Tavuklarınızın stres ortamından uzak ve onların stresini en düşük seviye ye indirmek için bir şeyler yapmak önemlidir, bu yüzden kümesin etrafındaki şeyleri yumuşak ve rutin tutmaya çalışın . Tavuklar rutini sever, streslerini alır. Rutin derken içeri bir kucak ot balyası atmak gibi…..
Dinlenmek de çok önemlidir. Yılın bu zamanında tek yaptıkları yemek yemek ya da uyumak gibi görünebilir. Aslında bu durum önlerinde ki yoğun bir süreç içindir şimdi dinlenen hayvanlarımız yumurta salımına civciv bakımı zamanına kendini hazırlamaktadır.
Bağışıklık Güçlendirici 1: Sarımsak
Sarımsak bağışıklık sistemine güçlü bir yardımcıdır. Aynı zamanda bir antimikrobiyal, parazitleri uzaklaştırırken bağırsak kurtları içinde korkulu bir yiyecektir.
1 LT içme suyuna 4 diş ezilmiş sarımsak ekleyebilirsiniz. Kuşlarınız sarımsağa alışkın değilse, sularını kapayarak susandırıp verebilirsiniz bir süre sonra alışacaklardır. Bazı durumlarda su içmeyen tavuklar olabilir sevmezler onlar için yapacak pek bir şey yok normal su vermelisiniz.
Sarımsakları metal bir tencerede kullanmayın – sarımsak paslandırır.
Her 2-3 Günde bir sarımsak kullanabilirsiniz. Elinizde varsa taze sarımsak tozu da kullanabilirsiniz. Fakat çok fazla sarımsak tüketimi tavuklarda zayıflığa neden olan Heinz anemisine neden olabilir.
Bağışıklık Güçlendirici 2: Otlar
Şu aralar bazı yetiştiriciler tavukları için kekik ve tarçın kullanmaktadırlar. Bunlar onların sağlığı için oldukça iyidir.
- Kekik – sağlıklı bir destek için oldukça iyidir. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve salmonella, bulaşıcı bronşit, kuş gribi ve E. coli gibi bazı enfeksiyonlara karşı korunmaya yardımcı olduğu söyleniyor .
- Tarçın – çok yönlü. Antibakteriyel özelliklere sahiptir, enflamasyonu azaltır ve bir antioksidandır .
- Zerdeçal – büyük antibiyotik ve anti-enfektif yararları vardır.
- Zencefil – bağışıklık sistemini güçlendiren anti-enfektif, anti-viral bir bitkidir.
- Maydanoz – A, B, C, E, K vitaminleri ve çok sayıda element bakımından zengin, yumurtlamayı teşvik ettiği söyleniyor.
Yukarıdaki bu bitkiler en popüler olanlarıdır.
Tavukların büyük bir koku alma duyusu vardır. Bu yüzden kümes içinde lavanta gibi taze otlar bulundurun ve özellikle yuva kutuları içine serpin, onları sakin ve mutlu bir zihin çerçevesine sokabilir.
Bağışıklık Güçlendirici 3: Meyve
Tavuğunuz için sağlıklı olan birçok meyve vardır : kavunlar, karpuzlar, üzümler ve muzlar en çok sunulanlar bunlardır.
Narenciye, tavuk yetiştiricilerinin karar vermediği maddelerden biridir. Birçok insan sürüsünün narenciye (limon değil) sevdiğini söyler. Ama tavuklarınızın yemesi durumunda neler olacağı konusunda hiç bir bilgi yoktur.
Bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için tavuklarınızı besleyebileceğiniz meyvelerden bazıları:
- Muz – B6 ve B12 vitaminleri, ayrıca magnezyum, potasyum, lif ve protein içerir.
- Yaban mersini – Çilek – sağlıklı besinlerle doludur. Vitaminler ve selenyum ve fosfor gibi iz elementler boldur. Sindirime yardımcı olurlar ve antioksidanlar içerirler.
- Çilek – tavuklar için bir başka süper yiyecek. Vitamin, mineral, antioksidan doludur ve güçlü bir bağışıklık güçlendiricidir, ayrıca tavuklar onları gerçekten sever!
- Ahududu böğürtlen – Onlar için bir başka faydalı yiyecek 🙂
Bağışıklık Güçlendirici 4: Yeşiller
Taze yeşil sebzeler, bol miktarda vitamin sahiptir. Örnek olarak – lahana, A, C, K, B6, artı kalsiyum, potasyum, bakır ve manganez vitaminlerini içerir.
Tavuklarınızı serbest gezine bilecekleri bir ortama salın yeşilliklerle dolu olsun bakın nasıl sevecekler.
- Karahindiba – A, B, C, E ve K vitaminlerini ve kalsiyum ve manganez gibi çok sayıda element içerir. Sindirime yardımcı olduğu söylenir; Bu bir antioksidan bir anti-enflamatuar ağrı kesici!
Unutmadan muzdan şifalı bir merhem de yapabilirsiniz – web’de birkaç tarif var. Tavuklar için faydalı olan diğer yaygın yabani otlar, yonca ve yaban çileğidir. Yeşillik olarak dikkat etmeniz gereken vereceğiniz yeşillikler hakkında bilgi edinmek olacaktır. Ispanak gibi bazı yeşillikler tavuklar için zararlıdır.
Bağışıklık Güçlendirici 5: Tonikler
Tavuklarınız için en kolay ve en ucuz ‘tonik’ elma sirkesidir.
Sindirim için harikadır ve özellikle yaz aylarında kalsiyum emilimini arttırır – aynı zamanda hafif antiseptiktir. Önerilen doz 1 çorba kaşığı / 1 LT sudur. Metal kaplarda kullanmayın, asitli olduklarından paslanmalarına neden olur.
Ayrıca sirkenin çok farklı tonları ve çeşitleri vardır bir çoğunu kullanabilirsiniz.
Bağışıklık Güçlendirici 6: Tohum ve Tahıllar
Bayanlar için fermente yem, kasvetli kış aylarında beslenmelerini arttırmanın mükemmel bir yoludur.
Fermente edilmiş yem, B, C ve K vitaminlerinde daha yüksektir, sindirime yardımcı olan ve tahıl içerisinde kilitli olan besinlerin kullanılabilirliğini artıran probiyotikler içerir.
Bu yemleme yöntemi, bağışıklık sistemini güçlendirirken yem tüketimini ve atıkları azaltır!
Kuşlarınız için bir diğer hızlı ve sağlıklı fikir filizlenmiş tohumlardır. Bir çok tohumu çimlendirerek hayvanlarınıza yedirebilirsiniz. Bu onları mutlu edecektir. Helede soğuk kış aylarında çok mutlu olacaktırlar.
Bağışıklık Güçlendirici 7: Yumurtalar & Süt
Yumurtalar! Bize iyi olduğu gibi tavuklarımız içinde oldukça faydalı şeylerdir. Soğuk günlerde bir muamele olarak, yumurta verebilirsiniz. Kuru otları da bu karışıma ekleyebilirsiniz.
Tavuklar süt ürünleri çok sevmeyebilirler. Soğuk bir günde belki biraz yulaf ezmesi veya yem püresine ilave ettiğiniz az miktarda yoğurt iyi olabilir. En iyi püre yem yoğurt yumurta biraz kekik belki biraz cık ta kırmızı biber onlara iyi gelecektir.
Onlara yumurta kabuğu vermeyi de unutma. Kabukları yaklaşık bir saat boyunca fırında kısık ateşte pişirin ve kabukları ufacık, minik parçalara ayırdığınızdan emin olunduktan sonra, verebilirsiniz.
Yumurta kabuklarını yeme karıştırarak geri vermek onların yumurta üretimine yardımcı olacaktır.