Kanatlı hayvan sektöründe en çok tercih edilen hayvanlar biri tavuktur. Kolay yetişmesi, hem etinden hem yumurtasından yararlanılması ve onu karlı bir hayvan yapıyor. Tavuk, bir kuş türü olduğundan dolayı vücudunda tüyler mevcuttur. Bu tüyler kendisini korumasına yardımcı olur. Ancak tavuğun tüyünde bulunan hastalıklar nedeniyle tavuk kümesleri sıkıntıya girebiliyor. Bu yazımızda tavuk tüylerindeki hastalıkları inceleyeceğiz.
Tavuk Tüyü Hastalıkları
Yalancı veba kanatlılarda rastlanan hastalıklardandır. Çok yaygın olan hastalık virüs kökenli olup tavukların yüzde doksanını öldürebilir. Bu hastalık genelde pis, kirli ortamları sever. Tavukların tüylerinin temiz tutulması ve kirli ortamlara girmemesi bu nedenle büyük önem taşır. Sürekli kirli dolaşan ve pis ortamlarda bulunan tavuklarda bu hastalığın görülmesi şaşırtıcı değildir. Bu nedenle kümesteki tavuklar sürekli olark temizlenmeli ve bakılmalıdır.
Parazit hastalıkları da yine büyük öldürme oranına sahiptir. Bu hastalığın ortaya çıkışı yine kirlilikle alakalıdır. Temiz bir kümeste bu hastalığın görülmesi düşük ihtimaldir. Genelde çok kirli olan kümeslerde bu tür hastalıklar görülür. Dış parazitler hayvanın tüylerine yapışarak hastalığı yaymaya çalışırlar. Kene, pire, uyuz böcekleri bu parazitler arasındadır. Bu parazitler eğer tavuk henüz gençse ve sayıları da fazlaysa tavuğu öldürecek kadar güçlü olabilirler. Tüyler yoluyla parazitler tavuktan tavuğa taşınır. Kümeste görülürse kümes badana edilmelidir. Parazit ilacıyla tüm kümes ilaçlanmalıdır.
Tavuk Hastalıklarından Korunma Yolları
Bir tavuk kümesi mümkün olduğunca temiz tutulmalıdır. Bunun nedeni birçok hastalığın yayılmasında kirli ve pis ortamların rolü olmasıdır. Bu tür ortamlar bu hastalıkların yayılması ve üremesi için en uygun ortamlardır. Temiz ve iyi bakılan bir tavuk kümesinde bu tür hastalıkların yaşaması oldukça zordur.
Kümes belli dönemler boyunca temizlenmelidir. Kümes boşken yapılacak temizlemelerle kümes dezenfekte edilmelidir. Tavuklar kesime gönderildiği zamanlarda kümes bir sonraki nesil için hazırlanmalıdır. Kireç iyi bir mikrop öldürücü olduğundan dolayı kireçle badana edilmesi önerilir.
Tavukların altlıkları değiştirilip, her türlü malzeme ilaçla dezenfekte edilmelidir. Bu şekilde her türlü tedbir alınırsa oldukça temiz, bakımlı bir tavuk kümesi olmuş olur.