Tavuk Biti ve Dış Parazit Kimyasalı Nasıl Kullanılmalıdır?

Kümes hayvancılığı ile uğraşanların en büyük sorunu tavuk bitleri ve dış parazitlerdir. Belirli koşullarda ortaya çıkan bu canlılar ele geçirdiği hayvandan beslenir ve güçsüz bırakır. Eğer önlem alınmazsa ölüme varan sonuçlar doğurabilir. En etkili korunma yöntemi ise üreticiler tarafından bunun için geliştirilmiş kimyasalların kullanımıdır. Peki, tavuk biti ve dış parazit kimyasalı nasıl kullanılmalıdır?

Tavuk Bitleri ve Özellikleri

Tavuklarda sıklıkla karşılaşılan tür kırmızı tavuk bitidir. Bu canlılar tavukların yanı sıra pek çok farklı kuş çeşidinde de görülür. Hayvanlardan insanlara da sıçrayabilirler. İnsan derisinde alerjik etkiler görülebilir.

Kırmızı tavuk bitleri kan emici canlılardır. Hastalıkları kan yolu ile bulaştırma özelliğine sahiptirler. Genel olarak gece beslenirken gündüzleri saklanma eğilimindedirler. Bu sayede hayvanlar üzerinde görülmeleri zorlaşır. Beslenme süreleri ise bir iki saat ile sınırlıdır.

Kırmızı tavuk bitleri çok çabuk üreyebilen canlılardır. Tek seferde otuzdan fazla yumurta yapabilirler. Altı ya da dokuz ay süre ile beslenmeseler dahi canlı kalabilirler. Hızlı üreyen ve zor ölen kırmızı tavuk bitleri şu hastalıkları bulaştırabilirler: Salmonella Spp, kanatlı kolerası, tavuk tifosu, çiçek hastalığı, doğu equine encephalomyelitis virüsü, newcastle hastalığı.tavuk biti ve dis parazit kimyasali nasil kullanilmalidir

Kırmızı Tavuk Bitlerinin Hayvanlar Üzerindeki Etkisi

  • Yumurta üretimi, kalitesi ve yem veriminde düşüş gözlenir.
  • Bulaştığı hayvanda kilo kaybına neden olur.
  • Hayvanlar saldırganlaşır, strese girer ve hatta ölebilirler.
  • Ekonomik anlamda zarara yol açar.

Parazitlerle Mücadele

Geçmişten bu yana çeşitli kimyasallarla parazitler yok edilmeye çalışıldı. Ancak bunlar etkili olmaktan çok parazitlerin dönüşüm geçirip daha da kuvvetlenmesine sebep oldu. Bu parazitlerle mücadelede ilk olarak hayvanların yaşam alanına dikkat edilmelidir. Tavuk kümesi yapılırken zemin beton olmalıdır. Duvarlar ise sıvalı ve boyalı olursa parazitlerin kümeste barınması zorlaşır.

İkinci olarak kümesin temizliğine dikkat edilmelidir. Haftada bir zemin temizlenmeli ve kümes sık sık havalandırılmalıdır. Mümkünse yılda iki üç kez zemine kireç atılmalıdır. Kireç parazitlerle mücadelede oldukça etkili bir malzemedir.

Kümes hayvanlarında görülen bitlerle mücadele çeşitli kimyasallar geliştirilmiştir. Bunlardan bazıları kümesin içine ve tavukların üstüne sıkılarak dışarıdan etki eder. Bazıları ise (ör: repelyon) hayvanların içme suyuna katılır. Böylece hayvan içten rahatlatılır. Hem iç parazitler yok edilir hem de kan emen bitler vücuttan uzaklaştırılır.

Yorum yapın