Tavuk Çiftliklerinde Su Dezenfeksiyonu Nasıl Yapılmalıdır?

Kanatlıların beslenme ve yaşam alanları olan çiftliklerin temizliklerine dikkat edilmesi son derece önemli bir durumdur. Toplu halde yaşamalarından ve hastalık oranlarının çok yüksek olmasından dolayı özellikle de içme sularına karşı tedbir alınması son derece önemlidir. İçme suları aracılığı ile birbirinden farklı hastalık ve bakterilerin kısa süre içinde yayılması söz konusu olabilir. Tavuk çiftliklerinde su dezenfeksiyonu nasıl yapılmalıdır sorusuna cevap aranmasının nedeni de bu öneminden kaynaklanır. Bunun için suyun asidifikasyon kurallarına uygun bir şekilde kaliteli bir hale getirilmesi önerilir. Başka ek önlemler de alınması halinde temiz su kullanımı mümkün hale gelecektir.

Suyun Asit Seviyesi

Tavukların her yer değişiminde ve kümelerde değişiklik olması halinde su bakımlarının yeniden yapılması önerilir. Çünkü her seferinde farklı bir hastalık veya durumla karşılaşılması olasılığı farklıdır. Çeşme veya borular ile taşınan suyun zaman içinde PH değerinin kaybolması ve olması gerekenden daha az asit barındırması durumu ile karşı karşıya kalınmasına denk gelinebilir. Klorlamak suyun belli bakterilere karşı daha kaliteli hale gelmesine neden olsa da işe yaraması PH seviyesine bağlıdır. Bunun için PH dengesi ölçümleri yapılmalıdır.tavuk ciftliklerinde su dezenfeksiyonu nasil yapilmalidir

Biyofilm Kullanmak

Bir başka su kalitesini artıran yol ise biyofilm kullanmaktır. Kireç önleyici ve biyofilm kullanımı su kalitesinin artırılmasında her zaman en etkili yollar arasında yer alır. Biyofilmin uzaklaştırılması işlemi için peroksit kullanımında bulunulması önemlidir. Suyun sert olduğu yerlerde ise kireci önlemek adına asidik ürünlerin kullanımına yönelmek gerekebilir. Bu sayede he asit dengelenmesi hem de kireç önlenmesi mümkün hale gelecektir. Optimum PH yani asit seviyesine ulaşmak da daha kolay olur.

Suyun Kontrolü

Suyun belli aralıklar ile kontrol edilmesi de su kalitesinin yakından takip edilmesine olanak tanır. Ayrıca sürülerin değişim zamanlarında mutlaka PH, asit, kireç ve diğer detaylar kontrol edilmelidir. Bu sayede kolaylıkla olası salgın ve hastalık durumlarının önüne geçilmesi sağlanır. Suyun içinde katı madde çözülmesine de sıklıkla rastlanır. Bu konu hakkında da tedbir almak en doğrusu olarak kabul edilir.

Yorum yapın