Gaga kesimi tamamen cerrahi bir işlemdir. Bu işlem ile tüy yolması, birbirlerini yemeye varan ve korunma, yumurta yeme ve kırma alışkanlıklarını ortadan kaldırma için uygulanan bir işlemdir. Diğer hayvanlara verdiği zararı yolunma, yaralanma gibi gaganın sivriliğinden dolayı parçalanmaları engellemek adına gaga kesimi yapılmaktadır. Böylelikle tavuklar saldırma eyleminden vazgeçmektedirler. Aslında gaga kesmenin 2 amacı bulunmaktadır. İlk sıraya kanibalizmi önlemek diyebiliriz. Diğer seçenek ise yem zeytinyağının önüne geçmek diyebiliriz. Kanibalizm diğer adıyla yamyamlıktır. Buda civciv, piliç ve tavuklarda görülen en kötü alışkanlıklardan birisidir. Bu hayvanlar birbirlerinin başlarını, kanat ve kuyrukları gibi bölgelerine ciddi anlamda zarar vererek yaralanmalara sebep olmaktadırlar. Bu yüzden bu sorunu çözmenin en etkili yöntemi gaga kesimidir. Böylelikle hem yem tüketimi hem de oluşabilecek hasarların maksimum derecede önüne geçilir. Gaga kesim yaşı, 1. günde, 6. Ve 10. günler ile 8 ve 14. Haftalar arasında yapılmaktadır. Peki, tavuk gagası nasıl kesilir? Hiç bekletmeden yöntemlerini anlatmaya geçelim.
Tavuk Gagası Kesim Yöntemleri
Tavuk gagası kesilirken dikkat edilmeli ve uygun yöntem seçilmelidir. Dikkat edilmesi gereken noktalar, işin maliyeti, stresi uygulama zorluğu ve çalışma hızıdır. Böylelikle sonuç olarak üretim yapılırken üretim sürecinde de minimum maliyet beklenir.
Hem alet ve edevatlar hem de işletme için maliyet ve ekstra olarak hayvanların hastalık gibi olumsuzlara kadar korumalı bir şekilde olmaktadır. Bilinir ki hayvan işletmeciliğinde hastalık demek ekstra maliyet demektir. Yöntemleri şöyle sıralarsak;
- Sıcak Kesim Yöntemi,
- Lazerle Kesim Yöntemi,
- Soğuk Kesim Yöntemi,
Sıcak Kesim Yöntemi
Gaga kesilirken, tavuğun kafası baş parmak gelecek şekilde avuç içine alınır. Dier parmaklar ile vücudu sıkıca tutulur.
Gaga kesimi, gaga kesme makinesi ile yapılır. Makineye takılan delikli şablonlar yardımıyla gerçekleştirilir. Delik çapları hemen 4-4.3 mm olmaktadır. Burun deliklerinin ucundan 2mm aşağısından kesilere 2 saniye kadar dağlanır. Bu yöntem bu şekildedir.
Lazerle Gaga Kesimi
Bu yöntemde hiçbir şekilde gaga ile temas bulunmamaktadır. Gaga yüksek bir enerji ile lazer ışınları gönderilir. İşlem hemen hemen 2 sn kadar sürmektedir. Işınlar 1.5 watt kadar ve 200 mikron çapındadır. Kesinlikle gaganın iç dokuna zarar gelmemektedir.
Soğuk Kesim Yöntemi
Üst burun deliklerinden 1,5 ila 2 mm aşağısından kesilir. Diğerinden farkı, gagaya dağlanma yapılmaz. Ayrıca gaganın üst kısmında bir kanama olmaktadır. Fakat uzun süreli bir kanama değildir. Çok tavsiye edilecek bir yöntem değildir. Çünkü gaga uzadığında tekrar kesim uygulamak gerekir buda hem stres hem de verim kaybı anlamına gelmektedir.
Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar
Sağlık bir tavuk yetiştiriciliği istiyorsanız tavuk gagası kesinlikle kesilmelidir. Canlı aflı ve reaksiyonlu bir şekilde kesinlikle kesim yapılmamalıdır. Gaga kesiminde oluşabilecek kanama durumlarını en aza indirmek için kesime 2 gün önceden başlanmalıdır.
2 gün sonrasında içtikleri sulara K vitamin ilave edilmelidir. Sıcaklık derecesi yüksek olan bıçaklar, gaga kesimi için uygun değildir. Ayrıca gaganın yanmasına yol açar. Yem ve su durumları kontrol edilerek sürekli yemeleri ve içmeleri sağlanılmalıdır.
Tavuk Gaga Kesiminin Önemi
Hayvancılık ve hayvan hakları açısından oldukça önemli bir konudur. Gaga kesimi yapılan tavuklar diğer tavuklara göre tüylenme durumları daha iyidir. Ayrıca gaga kesimi ile yem tüketimi ve yemden yararlanmaları daha yüksektir.
Ortaya çıkan hasarları ve ölümleri ortadan kaldırmak amacıyla tavuk gaga kesimini kesinlikle tavsiye ediyoruz. Gaga kesiminin hayvanları olumsuz yönde etkilemediğine dair çalışmalar da bulunmaktadır.