Tavuk Gözünde Kapanmanın Sebepleri Nelerdir?

Tavuk yetiştiricilerinin en çok yaşadığı sorunlardan biri tavuk gözünde kapanmadır. Tavuk gözünde kapanma Crd denilen bir hastalığın belirtisidir ve bu hastalık temiz olmayan kümeslerde yani bakteriyel ortamlarda ortaya çıkmaktadır. Çoğu kişi tavuk gözünde kapanmanın sebepleri nelerdir? Sorusuna cevap aramaktadır. Tavuk gözünün kapanması tek başına ortaya çıkan bir durum değildir. Bu durum yaşanırken tavukta; genel bir durgunluk durumu, hırıltı, hapşırma ve akıntı da meydana gelmektedir.

Tavuk Gözünde Kapanma Olması

Tavuğun gözünde kapanma solunum hastalığıdır. Bu hastalık daha çok genç tavuklarda meydana gelir ve solunum yoluyla ilgili olduğundan bulaşıcıdır. Eğer bir tavuk bu hastalığa yakalandıysa diğer tavuklardan o tavuğu ayırmak gerekir. Bu önlemlerin alınmaması durumunda ne yazık ki bütün tavuklar telef olabilir. Bu hastalık son derece tehlikelidir, öyle ki tavuklar tam anlamıyla iyileşse dahi yumurtalarında bile bu hastalığın oluşma riski vardır.tavuk gozunde kapanmanin sebepleri nelerdir

Tavuklardaki Crd Hastalığı Nedir?

Crd adı verilen ve tavukları etkisi altına alan bu hastalık öncelikle tavukların durgunlaşmasıyla ortaya çıkar. Hapşırık, burun akıntısı, gözlerde kapanma ve hırıltıyla kendini daha çok belli eder. İnsanlarda olan viral bir enfeksiyon gibi düşünülmelidir. Kümese girdiğinizde bu durumda olan tavuğu gördüğünüzde diğer tavuklardan ayırmanız şarttır. Bu tavuğa tedavi uygulanması gerekir. Bu tedaviyi kendiniz uygulayabileceğiniz gibi bir veterinerden yardım da alabilirsiniz.

Tavuk Gözü Kapanmasının Tedavi Yöntemleri

Tavuklarda görülen ve belirtisi tavuğun gözünün kapanmasına kadar yol açan bu hastalık antibiyotik tedavisi ile yok edilebilir. Bu ilaçların bir kısmı direk olarak tavuğa enjektörle verilir. Bir kısmı ise oral çözelti şeklindedir. Oral çözeltili antibiyotikli ilaçlar, tavukların yemlerinin veya sularının içine karıştırılarak, içmeleri veya yemeleri sağlanır. Enjektörle verilecek ilaçlar tavuğun but kısmından enjekte edilir. Bu ilaçların tamamı hastalığı giderici ilaçlardır. Ancak bu ilaçları kullanan tavuklarda dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. İlacın özelliğine göre, ilaç ve hastalığın etkisi geçene kadar yumurtalarının yenilmemesi ve satılmaması gerekir. Tavuklarda sıkça görülen bu hastalığı önlemek için, tavuk kümeslerindeki yemlik ve sulukların günübirlik temizlenmesi şarttır.

Yorum yapın