Tavuklarda Ayak Mantarı Nasıl Tedavi Edilir?

Kanatlı hayvanlarda pek çok hastalık görülebilir. En yaygın olanı da ayak mantarıdır. Bu durumda tavuklarda ayak mantarı nasıl tedavi edilir? bilinmesi gerekir.

Tavuklarda Ayak Mantarı

Kanatlı hayvanlarda en sık görülen hastalıklardan bir tanesi de ayak mantarıdır. Ayak mantarı hastalığı hızlı gelişen bir rahatsızlıktır. Ete, yumurtaya direkt etki edebileceği gibi dolaylı yollardan da etki edebilir. Özellikle kümes ortamında çok tehlikeli olabilir. Mantarın en yaygın olduğu bölge ayaklardır. Ayak mantarı hijyenik olmayan kümes şartlarında oluşan bir hastalık türüdür. Hijyen olmayan alanlarda canlandığı ve daha hızlı geliştiği için kümes temizliğine gereken önem verilmelidir.tavuklarda ayak mantari nasil tedavi edilir

Ayak Mantarının Zararları

Ayak mantarının en büyük zararlarından biri hayvanın hareket kabiliyetini azaltmasıdır. Hastalık bir süre sonra ayakta zedelenmelere neden olur. Mantarın oluşturduğu zararlar ayakta zedelenmelere yol açar. Dolayısıyla ayağın hareketi kısıtlanır. Hastalık ilerledikçe ayak hareket kabiliyetini kaybeder.

Mantarın hayvanın genel sağlığını ve yumurtasına da büyük zararları vardır. Mantarlar metobolitler üretirler. Bunlar zaman içinde hayvanın derisine, ağız yoluyla midesine ve oradan da yumurtasına kadar ulaşmayı başarır. Yumurta oluşumuna olduğu kadar yumurtanın kalitesine de oldukça büyük zarar verir.

Tedavisi

Elbette, tavuklarda ayak mantarı için veterinerin muayenesi gereklidir. Muayene sonucu mantarın hangi amaçta olduğu belirlenir. Veteriner hekim, hastalığın durumuna göre önerilerde bulunur. Ancak; sadece bu yeterli değildir. Ayak mantarının tedavisinin desteklenmesi gerekir.

Tedaviyi destekleyecek en önemli unsur temizliktir. Bu nedenle; ayak mantarı tedavisi için kümes temizliği son derece önemli bir yer tutar. Tavuk kümesinin büyüklüğüne ve kümeste yaşayan hayvan sayısına göre kümesin belli aralıklarla temizlenmesi gerekir. Ortalama olarak bir ayda bir kez temizlenmesi doğru olacaktır. Kümesin tabanında yer alan tüm pislikler temizlenmelidir. Zemine bu iş için üretilmiş olan dezenfektanlarla mantarlardan ve mikroplardan arındırılmalıdır. Daha sonra zemine toz kireç serpilmelidir. Bunun sebebi; kirecin hastalıkların üremesine ve aynı zamanda çoğalmasına engel olmasıdır. Kireç, sıklıkla kullanılmaktadır. Kümeslerde oluşabilecek tüm hastalıklar için etkili bir önlemdir. Kireç aşaması bittikten sonra son olarak zeminin tekrardan talaş ile kaplanması gerekir.

Yorum yapın