Tavuklarda Strese Neden Olan 6 Faktör

Strese neden olan şey nedir?  Uyku eksikliği? Abur cubur? İnsanları endişelendiren ve korkulmayan koşullar ve olaylar tavuklarımız için aynı stres faktörleri olabilir. Tabii ki: Yırtıcılar tarafından avlanmak istemiyoruz, öz bakım için alacağımız önlemlerin çoğunu, kuşlarımıza streslerini azaltmak için uygulayabiliyoruz. Arka bahçelerde sürüyü etkileyen bazı yaygın stres etkenlerine ve tavuklarda stresin nasıl giderileceğine değinelim bakalım.

Tavuklarda Stres bir çok hastalığı da yanında getire bilir onlara stressiz bir ortam oluştura bilmemiz verimimizi de bir o kadar etkileyecektir. Tavuklarda stres belirtileri ilk aşamada yumurta verimi durgunluk ve benzeri durumlarla ortaya çıkmaktadır. Bu durumlar görüldüğünde tavukta stres olduğunun farkında olarak çözümlere gitmelisiniz sizlere bu yazımda 6 faktörden bahsettim umarım faydalı olur.

 

  1. Yırtıcılar

Genelde bir tavuğun hayatında karşılaşacağı en büyük tek stres faktörü, yırtıcılardan sürekli korku duymasıdır . Tavukların neden bu kadar gergin olduğunu merak ettin mi? En kibirli tavuk bile, doğası gereği, her zaman tehlike için tetikte. Doğal olarak tavukta haklı: Her şey tavuk lezzetini sever.

Binlerce yıllık evrimi tersine çeviremezsiniz, ancak sürülerimizi yırtıcılarla tekrarlanan buluşmalara maruz bırakılamayarak sürülerimizi daha güvende hissettirebiliriz. Bu, en başta, elinizden gelen en güvenli kümesi inşa etmeniz demektir. Bölgenizdeki avcıları araştırın ve bunları ve alışkanlıklarını öğrenin ve ardından kümesini buna göre inşa edin. Türkiye’de çoğunlukla gelincik yani sansar, tilki, çakal ve yırtıcı kuşlar gibi sorunlarımız vardır.

Yırtıcılara karşı dayanıklı bir kümes nasıl yapabiliriz? Aşağıdaki özelliklerden bazılarını uygulaya bilirsiniz:

  • Yükseltilmiş bir yapı veya katı döşeme
  • Pencereleri astarlayan donanım bezi yada kaliteli yeşil torlardan. Tavuk teliyle uğraşmayın. Çok ince ve çürük bir yapısı var kararlı yırtıcılar yırta bilir.
  • Her gece kilitli güvenli bir kümes kapısı Bir kümes kapısı için iyi bir kilit, kilit insan için güvenli bir kümes kapısı ise yırtıcılar için…

    2. Yumurtlama

Arka bahçenizde tavukların dayattığı bir diğer büyük stres toplayıcı ve yumurta salmak. Tek bir yumurtayı yerleştirmek, her şeyden önce, bir tavuğun yumurta salması için 30 dakikaya kadar oturması için güvenli bir yer gerektirir. Bu süre zarfında bir tavuk oldukça savunmasızdır: Bir yırtıcının bir bakıcının tavuğunu en savunmasız şekliyle yakalayacağı an yumurta salma anıdır.

Bu stresten kaçınmak için yuva kutusu ve gizlilik göz önünde bulundurularak kurulmalıdır: derin, kuru, yumuşak ve ılık.

Planlama ve hazırlama ile bu şeylere ulaşılabilir. Yuva kutuları kümeste bulunmalı, öğlen sıcağından arındırılmış olmalı ve yağmur, rüzgar ve karı korumak için etkin bir şekilde örtülmelidir. Kutular her zaman rahat bir şeyle kaplanmalıdır: Çam ağacı özlü folluklar ıslanırsa çabuk kurması kolaydır; ancak saman, parçalanmış gazete veya rendelenmiş yapraklar da dahil olmak üzere diğer birçok malzeme iyi değildir.

     3. Beslenme

Günlük hayatımızda hepimiz abur cubur yer ve zararlarını biliriz. Tavuklarımız içinde böyle bir durum söz konusudur. Abur cubur derken hayvanlarınıza verdiğiniz yağlı öğünler gibi bu hususta sıkça mısır gün yüzüne çıkar fakat evden getirdiğiniz artıkların da etkisinin olduğunu unutmayın. Bu yağlanmanın aldığınız yumurta yeminin değerleriyle bile alakası vardır, özellikle tavuk üreme organlarında aşırı yağ depolanabilir. Bu, yumurta bağlama veya prolaps gibi bazı ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Bu nedenle hayvanlarınız strese girecektir.

      4. Ebeveyni

Ebeveyn olmak zor iş: Her zaman göreviniz; çocuklarınızın gece gündüzün her saatinde beslenip, bakım gördükleri ve güvende olduklarından emin olmaktır. Tavuklar için farklılık yoktur, ancak bakım tavuklar için her geçen gün düşer. (Horozlar ayrı bir takım becerilere sahiptir ve bu görevlerden sapmazlar.)

Yakın zamanda bebek civcivlerinin kuluçka sevincini yaşadıysanız bu yeni bebeklerin ne kadar küçük ve kırılgan olduğunu birinci elden görmüşsünüzdür. Ana tavuklar bunu biliyor ve tehlikeler ve özellikle yırtıcı hayvanlar için her zaman tetikte. Civcivler ve anne tavuk her daim tehlikededir. Bu durum anneyi sürekli tedirgin etmekte aynı zamanda yeni karışan civcivleri sürüdeki diğer tavuklar hoş karşılamayacaktır. Bu durumda strese neden ola bilir. Yani annedeki stresi azaltmak ve rahatlaması için hayvanı sürüden ayırarak bakmalısınız ona güzel bir ortam yapa bilirsiniz.

       5. Gezinme Alanı

Kabin kabin olan bazı kümesler var ve mecburi üretim için bölmelerde tutulmaktadırlar çok güzel bir kümes dahi olsa. Tavukların doğal eğilimleri gezmek ve dolaşmak gündüzleri bir grup halinde otlayacak ve geceleri ağaçlara yuvalacak. Doğal hayatlarını doğuştan arayan hayvanlardır.

Evcilleştirilen kuşlarımız, kümesleri, ahırları, hareketli kalemleri ve diğer yapıları bizzat kendileri için hazırlıyor ve akşam karanlığında her gün güvenli yerlere geri dönüyorlar; bu da tam da istediğimiz şey. Fakat bu güvenli yerler, kuşların özgürce hareket etmeleri için ve kuşların daha alfa üyelerden sığınmak için aşağıya inen kuşlar için yeterli fiziki mekana sahip olmalıdır. Yoksa kümes içerisinde daha yüksek mertebedeki kuşlar daha düşük pozisyondaki hayvanlara zarar verecektir.

Çözüm oldukça basit: Bir kümes inşa ederken, planlarken veya satın alırken, tutmayı planladığınız kuş sayısına dayanarak ihtiyacınız olacağını düşündüğünüzden daha büyük bir şey yapın. Her bir kuşun, kümesler ve kapalı muhafazalarda yaklaşık 3-4 metrekare alana ihtiyacı vardır. Dışarıda en az on metrekare yer olmalı, fakat bu miktarı iki katına ya da daha fazlasına çıkarmanız durumunda daha mutlu olacaklar. Dolaşmak, kazmak, toprak banyosu yapmak ve güneşte güneşlenmek için yeterli alan, neredeyse tüm stresleri azaltmanın kesin bir yoludur.

       6. Hava Durumu

Havanın kendisi tavuklar için bir stres faktörü değildir; onlar oldukça cesur ve genellikle seçenekler verilirse, daha az ideal hava koşullarında bile, açık havada olmayı tercih ederler. Hava, stres faktörü olan sağlık üzerinde olumsuz etkilere sahiptir.

Yaz aylarında, ısı, sağlıklı hayvanlar üzerinde önemli bir gerilime neden olabilir. Serbest dolaşan tavuklarınız için güneşten kaça bilecekleri bir gölgelik oluştumayı ve istedikleri zaman temiz bir su kaynağına ulaşa bilmelerini sağlayın. Bununla birlikte, karlı iklimlerde veya sıcaklığın uzun süre donma sıcaklığının altında olduğu bölgelerde donma riski daha büyüktür. Alınması gereken en iyi önlem, kümesini buna göre hazırlamaktır: Nemin hareketlenmesine izin vermemek için havalandırma sağlamak, gerek ancak bu şekilde sağlıklı bir kümes oluştura bilirsiniz.

Tavuklarımızı her türlü rahatsızlıktan koruyamayız ve bunları engelleyemeyiz. Ancak, günlük eylemlerimizin kuşlarımızın stres seviyelerini nasıl etkilediğinden haberdar olabiliriz. Tavukların yüksek, sarsıcı bir sesin bir avcıdan gelen bir saldırı anlamına geldiğini bilerek tavuk kümesindeki sesli faaliyetlerimizden kaçına biliriz. Benim için hayvanların özgür olması çok önemlidir.

 

“Tavuklarda Strese Neden Olan 6 Faktör” üzerine 4 yorum

  1. İçine 4 yetişkin insanın yatacağı kadar büyüklükte bir kümes yaptım. Bir tarafı büyük kapı karşı taraf tavuk için küçük kapı. Tavuk kumesten çıkınca 16 M2 lik tel örgüyle çevrili alana çıkıyor.
    Lohman cinsi 8 tavuk aldım. Bir buçuk aydır tek yumurta alamadım. Yumurta yemini eksik etmiyorum. 3 günde bir 2,5
    Litre su bitiriyorlar.
    Alan dar geliyordur diye şimdi bahçeye komple çıkarıyorum. ot da yiyorlar. marul da veriyorum. Ortam güvenli. Paşa paşa iki dönümlük bahçede dolaşıyorlar. Ama yumurta yok. Biraz daha sabır mı yoksa …

    Yanıtla
    • Gayet Güzel Bir Kümes Oluşturmuşsunuz. Sabırla beklemelisiniz. Başlangıçta Tüm Yetiştiricilerin Karşılaştığı Bir Durumdur. Hayvanların Ortama Uyum Sağlaması ve Hava şartlarının da Düzenli Gitmesi Sonucunda Yumurta Salmaya Başlayacaktırlar. Bu durum 3 Ay sürebilir.

      Yanıtla
  2. Arkadaşlar tavuklarım kaç aydır oturuy TM yumurtalrdan civciv çıkacakkan tovuklarim kalkiyr ve yumurtlar bozuluyr lütfen bilgisi olan bana anltsin

    Yanıtla
Yorum yapın