Tavuk bakımı özen ister. Zira, tavuklar birçok hastalığa yakalanma riski yaşarlar. Bu hastalıklar ciddi sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle; tavukların sağlığına dikkat edilmesi gerekir. Birçok doğal çözümle tavuk hastalıklarından korunulabilir. Tavuk hastalıklarına doğal tedavi için dikkat edilmesi gereken hususlar vardır.
Kümes Temizliği Nasıl Yapılır?
Tavukların sağlıklı olabilmeleri için birçok hususa dikkat edilmelidir. Bununla beraber; bazı önlemlerin alınması da son derece önemli. Burada en önemli husus; kümes temizliğidir. Tavukların yakalandıkları hastalıkların çoğu temizlik kurallarına uyulmamasından dolayı kaynaklanmaktadır. Bu nedenle; öncelik kümes temizliğidir.
Bir iki ayda bir kümes içinde genel ve detaylı bir temizlik yapılmalıdır. Elbette, bu süre kümesteki hayvan sayısına göre değişebilir. Söz gelimi; çok fazla tavuk olan kümeslerde daha sık aralıklarla temizlik yapılması gerekir.
- Kümesin içinde tümü güzelce temizlenir.
- Temizlik sonrasında kümese bir dezenfekte işlemi yapılır.
Kümesle ilgili olarak bazı durumlara da dikkat edilmesi gerekir. Söz gelimi; herkes kümese girmemelidir. Zira, en çok mikrobun bulaştığı yer ayakkabılardır. Ayakkabılar yoluyla birçok hastalık bulaşabilmektedir. Sadece bakıcıların kümese girmeleri doğru olacaktır.
Kümese yeni konulacak civcivlerin sağlığı da ayrı bir öneme sahiptir. Söz konusu civcivlerin sağlıklı olmaları ve güvenilir kurumlardan alınmaları gerekir. Kümese fare ve kuş girmesi de önlenmelidir. Fare ve kuşlar pek çok hastalık taşıyabilmektedir. Bu hayvanların kümese girmesi hastalık bulaşmasına yol açar.
Kümese Dezenfekte İşlemi Yapmak
Temizlik sonrası dezenfekte işlemi dikkat ve özen isteyen bir iştir. Dezenfeke adımları;
Dezenfekte ilacı ile dezenfekte yapmak. Dezenfekte için kullanılacak ürünler hakkında bilgi edinilmesi gereklidir. Kümesin tümüne kireç serpiştirmek gerekir. Kireç; organik olmayan bir bileşiktir. Yanmamış kireç; suyla temasa geçtiği zaman yüksek ısı üretir. Dolayısıyla, serpildiği ortamda bulunan tüm asalaklar ve mikroplar ölür.
Böylece, kümeste dezenfeksiyon sağlanmış olur. (Elbette, bu işlem kümeste tavuklar yokken uygulanmaktadır). Talaş ya da buna benzer bir şeylerle kümes tabanını kaplamak. Tüm bunlar kliniklerden temin edilebilmektedir.
Kireç Uygulaması Nasıl Olmalı?
Kireç uygulaması bazı adımlardan oluşur.
- Kümes içinde bulunan tüm dışkı ve kaba pislikler temizlenir.
- Kümesin zemini ıslatılır.
- Sönmemiş kireç kümes zeminine serpilir.
- Yaklaşık yarım saat sonra kümes içindeki kirecin ıslanıp ıslanmadığı kontrolden geçirilir.
- Eğer kümes içinde kuru yer varsa hortum yardımıyla kirecin üzerine incecik su püskürtülerek ıslanması sağlanır.
- Kirecin toz halinde kalması hayvanların ciğerlerine tozun dolması anlamına gelir. Bu da hayvanların ciğerlerinde yanmaya neden olur. Hayvan nefes alamaz ve akciğerlerinde ciddi hasarlar meydana gelir.
Bu gibi istenmeyen durumların yaşanmaması için kireçleme sonrasında kümesin havalandırılması gerekir.
Aşıları Zamanında Yaptırmak
Tavukların hastalıklardan korunmasının en önemli yollarından biri; aşılardır. Tavukların aşıları zamanında ve düzenli bir şekilde yaptırılmalıdır. Bilindiği gibi aşılar sadece iğne şeklinde değildir. Bazı aşılar tavukların yemine ya da sularına karıştırılabilmektedir. Böylece tavuklar aşıyı kolayca tüketebilirler. Bu konuyla ilgili olarak uzman veteriner hekimlerle iletişim halinde olunması son derece önemlidir.
Tavukların Beslenmesine Özen Göstermek
Tavukların hastalıklardan korunabilmeleri için doğru ve sağlıklı beslenmeleri gerekir. Tavukların sağlıklı beslenmeleri sayesinde tavuklar hastalıklara karşı dirençli olurlar. Daha zor hastalanırlar.Beslenmede doğal yollar izlenebilir.
- Bir litre su
- Bir adet soğan
- Bir adet limon
- Altı diş sarımsak
- Bir çay bardağı sirke
Yukarıda sayılan malzemeler beş litre suyun içine eklenir. Bu karışım, tam altı gün boyunca bekletilir. Daha sonra bu karışım tavuklara su olarak verilir.
Bu karışım hazırladım yarın verecem . Öbür gün tekrar temiz sumu verilecek.