2000’li yıllara kadar evlerde civciv beslemek ve hatta bahçelerde tavuk yetiştirmek alışıla gelen bir durumdu. Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte tavuk çiftliklerinin sayısı arttı artmasına ama bağda bahçede yetiştirilen gezen tavuk ve organik yumurta olgusu, artık bahçelerimizde yok. Bu sebeple zamane gençlerinin pek bilmediği bu durum, kimi zaman öğrenmek isteyenler açısından sorun oluşturuyor. Aklında tavuk yetiştirmek ve bu tavuklarından civciv elde etmek olan kişiler, tavuk kuluçka süresi hesaplama işleminin nasıl yapıldığını merak ediyorlar. Bunu öğrenmek zor olmamakla birlikte, tavuğun kuluçka süresinin hesaplanması ve civcivlerin nasıl elde edileceği konusunda araştırmalar yaptık.
Tavuk Nasıl Yumurtlar?
Standart bir tavuk, yumurta üretim tesislerinde yıl boyunca 300 adet yumurtlama sağlayabilir. Tabi bu sayı, kümes veya tesiste en iyi koşulların sağlanması durumunda ortaya çıkmaktadır. Tavuğun cinsine göre de değişen bu sayı zaman zaman daha az ya da çok olabilmektedir.
Tavuklarda bulunan yumurta kanalları, toplamda 4 ana bölümden oluşmaktadır. Bu dört bölüme;
- İnfindibulum
- Magnum
- İstmus
- Uterus
Adı verilmektedir. Tıpkı insanda bulunan ve kadınlarda yer alan üreme sistemi gibi, çeşitli bölümlerden meydana gelen bu kanallar, yumurtanın ortalama 25 saatte üretilmesine sahne olurlar.
İnfindibulum kısmında, yumurtanın ovum adı verilen ve sarısının meydana geldiği işlem yer alır. Bu bölümde döllenme gerçekleşmektedir. Döllenme gerçekleşmese dahi, tavuk yumurta verecektir. Ancak, eğer döllenme gerçekleşmemişse, bu yumurtadan civciv alınamayacağı anlamına gelir. Bu tür yumurtalar, insanın beslenmesini sağladığı yumurtalardır. İnfindibulumda döllenme sağlanan yumurtalar ise civciv verecektir.
İkinci kanal katmanı, magnumdur. Magnum kısmında yumurta akı oluşur ve bu süreç yaklaşık olarak 3 saat sürmektedir. Yumurtanın sarısını oluşturan işlemden sonra etrafının akı, bu süreçte oluşmakta ancak tamamlanmamaktadır. Magnum, yumurta beyazının yaklaşık %60’ının oluştuğu kanal bölümüdür. Yumurta, magnum’dan üçüncü bölüm olan İstmus’a geçer ve çok kısa bir süre içinde üçüncü evreyi tamamlayıp, hafif sertleşmesi ile birlikte Uterus’a devredilir.
Uterus, yumurtanın hem en uzun işlem gördüğü hem de hazır hale geldiği yerdir. İlk birkaç saat boyunca yumurta içerik olarak tamamlanır, ardından takip eden süreçte ise yumurta kabuğunun oluşumu sağlanır. Toplamda 24-25 saat gibi bir süreçte.
Tüm bu işlemlerden geçen ve tavuk tarafından yumurtlanan yumurta, bol protein, kalsiyum, yağ ve mineral içermektedir.
Bir Tavuk Her Gün Yumurtlar mı?
Tavuklar iyi bakıldığı ve kendilerine iyi koşullar sağlandığında neredeyse her gün 1 adet yumurta verebilirler. Yumurtlamak için çiftleşmeye gerek duymazlar. Yumurta verme işlemi, tavuğun genellikle tutsak edilmesi ve kümese hapsedilmesinde gerçekleştiğinden, tavukların her gün yumurta vermesi buna bağlıdır diyebiliriz.
Kendi döngü ve hormonal durumlarına göre değişiklik gösterse de, bir tavuk için her gün yumurtladığı söylenebilir. Cinsine göre değişkenlik gösteren sayılara rağmen, bir tavuk yıl boyunca ortalama 300 adet yumurta verebilir. Bu da günde 0,8 yumurta sayısına denk düşer.
Tavuk Kuluçkası Nedir?
Tavuklar, yumurtladığı döllenmiş yumurtayı kendi başlarına kümeslerinde kuluçkaya yatırabilirler. Bu süreçte tavuğun kuluçka işlemi, yumurtanın üzerinde beklemek, onu zeminde ısıya maruz bırakmak ve 21 günlük süreç boyunca bu işlemi uygulamaktan geçer.
Yapay Kuluçka Sistem
Tavukların bir veya birkaç yumurtayı kuluçkaya almaları, neredeyse her gün yumurtlamalarına ters düşen bir olgudur. Aynı anda en fazla 2 veya 3 yumurtayı kuluçkaya alabilmeleri, 21 gün içerisinde yalnızca bu yumurtaların civciv vereceği anlamına gelir.
Bu sebeple, insanoğlu tarafından uygun koşullarda civciv elde edilmesini sağlayan, kuluçka makineleri geliştirilmiştir. Bu makineler, 17 günlük sürecin sonunda yumurtadan çıkacak duruma gelen civcivi mümkün olan en ideal sürede ve en ideal ısıda, 3 hafta boyunca muhafaza etmek için kullanılır.
Kuluçka Süresi Kaç Gün Olmalı?
Bir tavuğun ortalama kuluçka süresi 21 gündür. 21 günlük süreç sonunda her 10 yumurtadan 9’u canlı bir civcivin doğuşuna sahne olacaktır. İster kuluçka makinesinde, ister doğal ortamında bir tavuk tarafından kuluçkaya alınmış bir yumurta olsun, sonuç olarak bu gün sayısı değişmemektedir. 17-18 günün sonunda yeterli gelişimi sağlayan civciv, kendi kabuğunu kırarak birkaç gün içerisinde yumurtadan dışarı çıkacaktır. Kuluçkada önem teşkil eden tek şey ise çıkım oranıdır. 18 günlük gelişim sürecini tamamlayan civcivler, kalan 3 gün içerisinde yumurtayı kıracak ve yumurtayı kırabilen her civciv doğumunu gerçekleştirecektir. Kuluçka makinesi, civcivlerdeki çıkım oranını artırmaktadır. Kuluçka makinesi ile elde edilen çıkım oranı, ortalama %90’dır.
Kuluçkadan cıkan civcivlerin verdiği mutluluk anlatılmayacak kadar
Vepiginiz bilgiler cok iyi cok begendim cok
Abi senin videolarınla ve bilgilerinle beraber her civciv çıkardığında kendimi daha iyi ve senin kadar olmasada profesyonel hissediyorum teşekkür ederim
abi gercekten o tavugun gurk olmasi sonra yumurtalarin ustunde yatmasi ve civciv cikmasi onun verdigi mutluluk anatilmaz abi
Kuluçka süresini unutmamak için belli yerlere notda yazabiliriz kuluçka dan çıkan civcivin büyeme evresi için de bilgili olmalıyız
Yumurtanın oluşumunu pek anlamasamda kuluçka süresi vs baya yararlı oldu en azından 18 günde civciv oluşumu tamamlaniyormus bunu ogrendim
24 gündür tavuk kuluckada ama yumurta cikmadi ne yapmamiz gerekiyor
Abi benim tavukta 23 gündür yatıyor gurk
Civ civ cıkmadi.senin cıkmışmıydı cvp yazarsan dua ederim
Arkadaş daha önce üç beş milyon kere kuluçka da ki tavuğun altına yumurta koydum. Fakat hiç bir zaman 21 günde çıktığını görmedim. 20. gün doluyor birkaç saat sonra çıkım başlıyor.
22 inci gün 5 civciv çıktı geri kalanında bi hareketlilik yok çıkım suresi kaç gün acaba keklik ve tavuk