Tavuk kümesi yapımı ve modelleri konusunda çeşitli bilgiler bulunmaktadır. Tavuk kümesi tavukların korunması ve bakımı için yapılmış özel kümestir.
Tavuk Kümesi Yapımı
Bir tavuk kümesi yapımı ile tavukların kaçmasını önleyebilirsiniz. Kaliteli ahşap ve yüksek kaliteli tavuk telini kullanmanız gerekmektedir. Tavuk kümesi tavuklar için barındıracak bir yapıdır. Çoğu tavuk kümesi, sağlık ve verim için kapakları tavuk tel pencereli yükseltilmiş yapılar şeklinde olmaktadır. Tavuk telleri, tavukların kaçmasını engellemekte ve yırtıcıları dışarıda tutmaktadır. Tavuk kümeslerinde tavukların üzerinde oturabilmesi içinde tarlar mevcuttur. Aynı zaman da ise yumurta salabilmeleri için de folluk bulunmalıdır. Tavuklarınızın boyutunu planlamanız gerekmektedir.
Ucuzu muşamba ile kaplanmış kontrplak tercih edilir ve uygun maliyetli döşemedir. Bir tavuk kümesi zeminini örten linolyum, kolaylık sağlayabilir kolay temizleneceği gibi de dayanıklı olacaktır. Ancak bu yırtıcıları önlemeyecektir. Yüksek bir kümese sahip değilseniz döşeme için beton atmanız gerekir. Böylece yırtıcıları dışarıda bırakır ve temizlenmesi de basit olur.
Kümesinin havalandırıldığından emin olun ve çoğu tarafın sağlam ahşap duvar yerine pencereler olması gerektiği anlamına gelmektedir. Çerçevenin açık taraflarını kaliteli bir tavuk ile örtebilirsiniz. Bu tavuklarınızı kümeste ve yırtıcı hayvanlardan uzak tutmaktadır. Mandallı bir kapı yapın. Bu mandal kilitleme tipi bir göz kanca tipi olması gerekir. Rakun, sansar gibi diğer avcıların sürgülü mandalları açtığı bilinmektedir.
Yuvalama kutuları folluk oluşturun ve tavukların yumurtalarını bırakacak yeri de burasıdır. Bunları yer seviyesine göre ya da platforma yerleştirebilirsiniz. Bir platformdaysa, küçük rampa ya da merdiven inşa edebilir böylece tavuklar onlara tırmanabilir.
Tavuk kümesindeki yüksekten dişli çubuklara yerleştirin. Yuvalama kutularının üstünde olması gerekir. Sandıklar yuvalama kutularının altına yerleştirilirse, tavuklar yuvalama kutularında uyku çekmek cazip gelecektir. Bu, kirli ve yumurta için uygun olmamasına sebep olacaktır. Tavuk başına en az 8 inç alanla ahşap bir çubuk kullanmalısınız. Metalden oymalı çubuklardan kaçının ve bunlar kışın soğuk alacaktır. Kayganlaşabileceğinden plastik kullanılmamalıdır.
Güvenli bir çatı oluşturun yağmur sularının toplanmasını ya da düz olmasını önlemek içinde eğimli olabilir. Dolu ve deliksiz olduğundan emin olun yağmurda tavukların ıslanmasını istemeyiz. Ayrıca, tavuğunuzun güvende olmasından emin olmak isterseniz. Kümesin zemine ve yuvalama kutularına özel yastık koyabilirsiniz. Bu tavuklar için rahat bir ortam sağlayacaktır. Küflü olabildiğinden saman kullanmaktan kaçınmalısınız. Kum ve taşlar ıslak, kirli ve liman bakterileri haline gelebilmektedir. Eğer yastık bulamıyorsanız çam talaşı da en temiz en iyi çözümdür.
Kümesi düzenli olarak bakıma tabi tutun ve kümesinizin temiz ve kaçış noktaları olmadığından emin olun. Tavuk kulübünü sık sıkı temizlemeyi planlamasını yapmalısınız. Tavuklar kümese çöker, bu nedenle de yatakları değiştirmeniz döşemeyi düzenli olarak yıkamanız gerekmektedir. Mandalların, tavuk telinin ve platformun güvenli ve deliksiz olduğundan emin olmalısınız.
Tavuk Kümesi Modelleri
Tavuk kümesi modelleri ile tavuklara özel ev ve bir bahçe yapabilirsiniz.
- Sevimli ve kullanışlı modeller de tercih edebilirsiniz.
- Yerden yüksek kümes modelleri de bulunmaktadır.
- Yaratıcı ahşap tasarımları da tercih edilmektedir.
- Bahçenizin doğal görüntüsüne uygun bir model de tercih edebilebilir.
Tavuk Kümesi Nasıl Olmalıdır
Tavuk kümesi nasıl olmalıdır sorusunun cevabı ise;
- Havalandırma için mutlaka 1 ya da daha fazla pencere olması gerekir.
- Pencereler yüksekte ve açıldığında ise hava cereyanı olamayacak şekilde hava tavukları ciddi hastalıklarına neden olur.
- Kümes içerisinde en az 1 fan gereklidir. Bu fan üfleyen değil havayı çeken şekilde olmalıdır.
- Çatıları iyi izole edilmesi gerekir. Kışın çatıdan su almayacak şekilde ayarlanması gerekir.
- Kümesin içi ferah olması gerekir.
- Kümes iç duvarlarında ise çatlak yarık kesinlikle olmamalıdır. Çatlak ve yarıklarda haşereler barınır ilaçlama sırasında buralara saklanıp üreyerek de hayatlarını sürdürürler.
- Folluklarımız rahat ve kümesin kuytu direk ışık almayan köşelerine yerleştirilmelidir. Her 4 tavuğa 1 folluk hesap ederek yeteri kadar folluk koyulmalıdır.
- Kümeste mutlaka tünek olmalı, hayvanın ayağı ne çok açık nede çok kapalı olmayacak şekilde ayarlanması gerekir.
- Kışın ısıyı sabit tutmak için de bir ısıtıcı olmalı tavukların ideal yumurtlama ve rahat ettiği sıcaklık ise 18-21 derece arasındadır.
Fazla sıcaklıkta tavuklar soğuktan daha etkileyicidir. Çünkü ter bezi bulunmamakta ve ısı işlemini de nefes yoluyla birde dışkı dengelemeye çalışırlar çok su içerler az yem yerler nefesle sağlanan serinlemeyi düşürmesi demektir. Yaz aylarından bu yüzden kümesin serinletilmesi ideal olmalıdır. Sıcak kümesler ısı stresine sebep olmaktadır. Buda toplu ölümlere neden olmaktadır.
- Yere serdiğiniz yataklık malzeme mutlaka nemçeker bir madde olmalıdır.
- Kümesin tabanı mutlaka kolay temizlenmesi gerekmektedir.
- Suluk ve yemlikler yeterli olmalıdır.
- Kümesler en az ayda 1 dezenfekte edilmelidir.
Cins ırk besliyorsanız ırklarını bölüm bölüm ayırmanız gerekir.
Tavuk Kümesi Ahşap
Tavuk kümesi ahşap olmasının sebebi ahşap kümesler koku konusunda biraz daha iyidir. Ahşabın korkusu baskılama özelliği de bulunmaktadır.
Tavuk Kümesi Yapılırken Dikkat Edilecek Noktalar
Kümesler yapılırken içerinin havadar, tavukların hareketi için gerekli olan bulunan ve tavukların refahı düşünülerek hazırlanın bir yapıda olması gerekmektedir. Tavuk kümesi büyüklüğü kümes içinde ne kadar tavuk besleneceği ile alakalı bir durumdur. Tavuk kümesi yapılması mantık olarak diğer yapıların yapım mantığı ile aynı olmaktadır. Beton zemin uygun bir olabilir.
Duvarları soğuk ve rüzgâr geçirmeyecek şekilde malzemeden yapılmalıdır. Çatı yapılırken de içeriye geçirmeyecek malzeme kullanılması gerekir. Yazın sıcak havalarda kışında soğuk havalarda etkilenmemek için yalıtım yapılması gerekir. Kötü kokudan kurtulmanın en kolay yolu da kümes içinde gübrenin düzenli olarak da alınmasıdır.
Tavuk kümesi hakkında sizin sayenizde Bilgi sahibi oldum teşekkür ederim 🙂
Teşekkürler bilgiler için
Insta: samett_7