Tavuk Kümesinde Olmazsa Olmazlar Nelerdir?

Tavuk besiciliğine henüz yeni başlayanlar tavuk kümesinde olmazsa olmazlar nelerdir? konusunda dikkat etmesi gereken birçok ayrıntılar bulunuyor. Tavukların sağlığının korunması açısından bu konu oldukça önemlidir.

Tavuk Kümesi Yapılırken Özen Gösterilmesi Gerekenler

Tavukların hastalanmaması açısından kümeste rüzgâr yönünün çok iyi ayarlanması gerekiyor. Bu sebeple kuzey güney rüzgârları hesaba katılarak kümes güney yönünde kurulmalıdır. Tavukların sağlıklı bir şekilde hava alabilmesi için havalandırma yönünde 1 veya 2 adet pencere bulundurulmalıdır.

Pencerelerin yüksek bir konumda açılması rüzgâr yönünden cereyan yapmaması açısından önemlidir. Kümes çatıları kusursuz bir şekilde dizayn edilmeli, kışın sıcak ve yazın serin tutmalıdır. Kümes iç duvar kısmında çatlak yarık olması beraberinde haşerelerin çoğalıp tavukların hastalanmasına sebep olabiliyor. Bu bakımdan çatlak ve yarıkların iyi düzeyde sıvanması ve kapatılması gerekiyor.

Folluklar rahat olması ve kümesin kuytu ve ışık almayan kısımlarına yerleştirilmelidir. Her 4 adet tavuk için 1 adet folluk yerleştirilmelidir. Kümes içerisinde tavukların tüneyebileceği bir alan oluşturulmalıdır. Kümesin iç bölümü aydınlatılmalı fakat direk ışık alması önlenmelidir. Çünkü şiddetli ışık tavuklarda kanıbalizm problemine yol açar.tavuk kumesinde olmazsa olmazlar nelerdir

Mümkünse tavukların ayrıyeten hava alabileceği bir bahçesi bulunmalıdır. Kış aylarında ısının sabit tutulması açısından orta düzeyli bir ısıtıcı kümeste bulundurulmalıdır. Tavukların normal yumurtlama ve rahat edebildiği sıcaklık oranları 18 ila 22 derece aralığındadır.

Kümes taban bölümü rahatça temizlenebilir ve pürüzsüz olmalıdır. Taban kısmına serilen altlık her 15 günde bir mutlaka değiştirilmeli ve günlük sabah vaktinde temizlenmelidir. Kümes en düşük her 6 ayda bir boya ve badanası yapılmalıdır. Tavuklar kolayca rahatsızlandığından kümese dışarıdan hayvan sokulmamalıdır. Mümkünse diğer hayvanlardan uzak ayrı bir alanda kurulmalıdır. Tavuk rahatsızlıkları rüzgârla dahi ortaya çıkabiliyor. Mümkünse havalandırma kısmının üstü örtülmeli ve kuşlardan sakındırılmalıdır.

Kümeslerde Ara Sıra Yapılması Gerekenler

Kümeslerde her 15 günde bir kafes telleri ve bacaların tozları alınmalıdır. Her 30 günde bir içme suya 1 bidon suyun içerisine 50 gram oranında göztaşı ilave edilmelidir. İç parazitler gözlemlendiğinde ilaç kullanılmalıdır. Altlıkların tavuklara zarar vermemesi açısından gerekli tüm önlemler önceden alınmalıdır.

Tavukların Sağlığı Açısından Kümes Bakımı

Tavuklar en hassas hayvanlar arasında bulunuyor. Bu sebeple sağlığının riske atılmaması açısından kümesin iç ve dış bakımı kusursuz yapılmalıdır. Mümkünse bir uzman eşliğinde oluşturulmalıdır.

“Tavuk Kümesinde Olmazsa Olmazlar Nelerdir?” üzerine bir yorum

Yorum yapın