Tavuk kümeslerinde kötü koku nasıl yok edilir? sorusu bölge insanının bu durumdan şikayetçi olması anlamında büyük önem taşımaktadır. Bu kokunun temel nedeni tavuk dışkısında bulunan amonyağın beklemesi sonucu oluşmasından kaynaklanmaktadır. Bu kötü koku bölgede yaşayan insanların şikayet konularının başında gelmektedir.
Kümesteki kötü koku aslında insanları etkilediği kadar kümes içindeki hayvanlara da rahatsızlık vermektedir. Kümes hayvanlarının sağlığının yanında onların konforlu bir şekilde yaşayabilmesi için bu tür kokuların giderilmesi için önlemlerin alınması gerekmektedir.
Tavuk Kümesi Nasıl Olmalıdır?
Öncelikle kümesler her 5 tavuğa 1 metrekare alan düşecek şekilde yapılmalıdır. Bu durum tavukların rahat yaşamasını sağlamakta olup, hayvanlar arası yaklaşımından az olması sebebi ile oluşabilecek hastalıkların yayılma süresi uzamaktadır. Ayrıca tavuk bu alanda rahat etder ve rahat olaran hareket eden tavuk daha çok yumurta verecektir. Tavuk kümeslerinin yüksekliğinin 1 metreden az olmaması gerekmektedir.
Ancak rahat bir temizlik yapılabilmesi için 1.5 metre yüksekliğinde yapılması önerilmektedir. Follukar 70 cm yükseklikte oluşturulmalı ve follukların üst üste gelmemesine özen gösterilmelidir. Tavuk kümeslerinin en altında beton zemin, üste tahta zemin ve onun üstüne ise talaş ve beyaz kum karışımı bir zemin yapılmalıdır.
Beton zemin yapılmasının amacı, yırtıcı hayvanların kümese girmelerini engellemek için yapılmaktadır. Tahta zemin ise ısı kontrolü için yapılmaktadır. Tahta üzerine yapılan karışım zemin ise, tavukların eşelenme ihtiyaçlarının karşılanması için yapılmaktadır.
Tavuk Kümesleri Kötü Komasında Yemlerin Etkisi Var Mı?
İnsanlar tavuklara verilen yemlerin kokusundan da rahatsızlık duyabilmektedir. Bu durum kullanılan yemlerde hayvansal atıkların kullanıldığı yanılgısıdır. Hiç bir tavuk yetiştiricisi, uzun vadeli bir yetiştiricilik olan tavuk üretiminde, mali değeri büyük olarak bahsedilen hayvansal atıklardan yapılan yemleri kullanmamaktadır.
Çünkü hayvan sağlığı yetiştirici için büyük önem taşımaktadır.Yetiştiricilerin yemlerin hiç birinde hayvansal protein kullanmamaktadır. Dolayısı ile tavuk kümeslerinin kötü kokmasın da yemlerin bir etkisi bulunmamaktadır.
Tavuk Kümeslerindeki Kötü Kokuyu Gidermek İçin Neler Yapılmaktadır.
Tavuk kümeslerinde oluşan kötü kokuların giderilmesi için yapılması gerekenleri aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.
- Kümes içerisinde temizlik ve hijyen şartlarının devamlı olarak sağlanması gerekmektedir. Kümes hayvanlarının dışkıları yaşam alanlarında uzak tutulmalı, farklı bir yerde tarım için gübre olarak bekletilmelidir.
- Kümes zeminlerinin kolay temizlenebilir bir şekilde planlanması gerekmektedir.
- Kümes zeminine saman sermek kötü kokuya neden olmaktadır. saman uygulaması yapılan kümeslerde belli periyotlar ile samanların değiştirilmesi gerekmektedir.
- Kümeslerde kötü koku oluşmasının en büyük nedenlerinden biri de nemdir. Kümes içinde nem oluşmasına neden olabilecek tüm faktörlerin minimize edilmesi gerekmektedir. Suluklar kümes içinde tavukların rahat su içebilecekleri şekilde planlanmalıdır. Aksi durumda suya erişmekte zorluk çekecek olan tavuklar ortalığa su sıçratarak nemli bir ortam oluşmasına neden olmaktadır.
- Tavuk kümeslerinin oluşturulması sürecinde en önemli unsur iyi bir havalandırma sisteminin planlanmasıdır. Tavuk kümeslerinin kuru kalması kötü koku oluşmaması için önemlidir.
- Tavuk kümeslerindeki kötü kokuların giderilmesi amaçlı piyasada bir çok koku giderici üründe bulunmaktadır. Bu ürünlerin kullanılması ile kümeslerdeki kötü kokulardan kurtulmak mümkündür.
Tavuk kümeslerindeki kötü kokuların azaltılması ve rahatsız edici, faktörlerin ortadan kalkması için bu gibi kurallara dikkat edilmesi gerekmektedir.
Maşallah
@samett_7
Ne kadar faydalı bir bilgi Allah sizden razı olsun Çok aydınlattınız bizi Allah sizi başımızdan eksik etmesin manyak mısınız oğlum siz ya