Tavuk Ve Civcivlerin Gözleri Şişiyor Ne Yapmalıyım?

Kümes ortamlarının vazgeçilmez hastalığı gözlerde şişme oldukça popüler bir hastalık,  bu duruma giren hayvanlarınız için endişe duymanız çok normal lakin sakin olmalısınız. Çok tedirgin olarak bir takım işleri başarmanız oldukça zor olacaktır. Öncelikle hasta tavuklarınızı sürüden ayrın diyeceğim ama hasta tavukların psikolojik olarak ta tedaviye ihtiyacı vardır. Hasta bir hayvanı sürüsünden arkadaşlarından ayırır iseniz hayvanın ölüm oranı dahada yükselecektir. Aksine işinizi zorlaştıracaksınız. Hayvanlarınızı sürü içerisinde izleyin ve kim kimle arkadaş samimi tespit edin biri hastalanınca ayırmayın, arkadaşlarıyla bir arada tutun ayırmanız gerekiyor ise hepsini birlikte ayırın toplu tedavi uygulayın bu şekilde daha iyi sonuçlar ala bileceğiniz konusunda şüpheniz olmasın.

Gözlerde şişme neden olur? Bu durum ise kümesinizde ki her bir etkenin sonucudur. Hava değişimi, verdiğiniz yem ve bulundukları ortam gibi unsurlar bu durumun ortaya çıkmasına sebebiyet vermektedir. Peki, nedir bunlar? Hava değişimlerinde hayvanlarınızın nezle olmaları çok kolaydır hava değişimlerine aynı biz insanlar gibi tepki verirler ve grip olurlar grip olan hayvanların bizler gibi burun akıntısı yaparak hapşırarak yada lavaboya giderek sorunu gidermek için bir temizlik yapamadıkları gibi kendilerine bakacakları bir baba yada anneleri yok tek başlarına o grip al sorunu çözmeye çalışıyorlar. Tavuklar akıllı hayvanlardır kendilerine ne iyi gelir nasıl kendilerini tedavi edeceklerini bilirler ama o ortam olmadığı sürece kendilerini tedavi edemezler. Dışarıda dolaşan bir tavuk değilseler şayet bu işlem tamamen sizin elinize bağlı kalmaktadır. Her mevsim geçişlerinde kümes halkına tek tip palet yada toz şeklinde satılan kaliteli markaların örneğin pro/koz yem gibi ürünlerin yemlerinden 2,3 ay boyunca yedirin mevsim geçişi tamamlanınca tekrar eski yeme döne bilirsiniz.

Hayvanlara 3 ayda bir crd karma aşılar uygulayın veteriner kliniklerinden temin ede bilirsiniz. Hayvanlarınızı grip al sıkıntılara karşı koruyacaktır. Anlattıklarım hayvanları bu durumdan koruma yolları peki, oldu ki hayvanınızın gözleri şişti sulandı bunu nasıl çözeriz. Hayvanları ayırmadan sürü içerisinde tedavi ede bilirsiniz. Bulaşıcı mı? Evet ama o kadar etkili değildir kolay bulaşmaz. Hasta olan hayvanınız normal bir mevsimde ise havalar yağışlı ama diğer gün sıcak ve hemen ortam kuruyor ise hasta hayvana şans verin ve gözlemleyin. Bol proteinli yem verin taze su sağlayın ve izleyin 2,3 gün içerisinde hastalık geriliyor mu? Yoksa ilerliyor mu? Gözlemleyin! Bir çok kez yaptım ve her birinde hayvanlar düzeldi. Bazen direk olarak onlara ilaç uygulamanız bağışıklık sistemleri için iyi değildir. Kendi bağışıklık sistemleri ile bu durumu çözmeleri daha iyi olacaktır. Bu hastalık hemen öldürmez, kolay öldürmez merak etmeyin uzun vadeli bir sıkıntıdır. Diyelim ki sorunu çözemediniz ilaca mecbur kaldık o halde antibiyotik uygulaması yapmalısınız. İnsan antibiyotiği yuttura bilirsiniz 1 tableti 5 parçaya bölerek her gün bir tane yutturun ama sürüden ayırmayın hayvanı ayıracak sanız da arkadaşlarıyla ayırın.

rttrtr min

Bu şekilde de hayvanın iyileştiğini gözlemleye bilirsiniz. Peki, doğal yollarla nasıl çözeriz? Göz şişmesi genelde nemli ortamlarla başlar ıslak yiyecekler, küfler ve benzeri en çok da kümes ortamının hava şartlarına açık olması durumunda yağışla zeminde oluşan ıslaklık, havanın sıcak olmasıyla buharlaşır ve yemler ıslanır nemlenir bakteriler artar hayvan hastalığı kapar. Diğer gün güneşin yardımı ile kümes kup kuru olacaktır. O vakit gidip hasta tavuğunuza baka bilirsiniz daha mutlu ve gözlerde ki şişmenin indiğine şahit ola bilirsiniz. Bundan yola çıkarak bu durumdaki bir hayvan için kuru ve sıcak bir ortam önemli bir durumdur. Böle bir ortama alarak taze su ve yem sağlayın biraz zaman alacak lakin arkadaşlarıyla birlikte düzeldiğine şahit ola bilirsiniz. Bu durumun ileri vakalar da ise cerrahi müdahale yapıla bilir. Bir neşter yardımı ile göz altı torbası kesilerek içerisi boşaltılır ve batikon yardımı ile pansuman yapılır. Yara küçük olmalıdır dikiş gerektirmez kendisi kaynar ama bu durum çoğunlukla kendini tekrarlayan bir hastalığın önüne geçmek için işe yaramayacaktır. O nedenle yukarıda anlatıklarımı uygulamanız hayvanlarınız için daha iyi olacaktır.

Not: Hayvanlarınızın kümeslerini yüksek yapın pimleri alçak yapın pis hava yukarıda biriktiğinde  tavukların solunun yolları hastalıkları riskini artırmaktadır. O nedenle tavana ne kadar uzak o kadar sağlıklı olmaları demektir. Bu nedenle onlar için güzel bir havalandırma kanalı yapmayı da ihmal etmeyiniz. Kapalı alanda bakıyor iseniz kümes üzerini kapamanızı ve mevsimler değişimlerden korumanızı öneririm hastalıklar az olur güneş alsın ama su değmesin…

Yorum yapın