Tavuk Vebası

Kümeslerde ki en büyük sıkıntı tavuk vebası kümese giren bu virüs genelde tüm hayvanların ölümüne sebep olmaktadır. Sürünüzde veba hastalığının belirtileri görüldüğü takdirde en yakın veteriner kliniğine gitmenizi öneririm bu tehlikeli hastalık zaman zaman tüm sürünün öldürülmesiyle sonuçlanmaktadır. Bu hastalığa yakalanmadan önce almanız gereken tedbirlerde geciktiyseniz şayet geçmiş olsun hastalığın her hangi bir tedavisi halen tam anlamı ile bulunamamıştır.

Hayvanlar hasta olduktan sonra iyileştirilememektedir. Sürünün tamamen imha edilmesi durumunda da her yetiştirici gibi üzülmemek elde değil bu üzgünlüğü ve hayvanlarınızın hayatını kurtara bilmeniz için önden alacağınız tedbirler çok önemlidir. Veba hastalığına karşın aşıları veteriner kliniklerinden temin ederek hayvanlarınıza en azından 3 ayda bir uygulamalısınız.

YouTube video

Bu hastalığın kümesinize girmesi durumunda klinikler tarafından tedavi yasaklanmaktadır. Hayvanları hemen karantinaya alarak imha etmektedirler. Çok tehlikeli bir virüstür..! Gelelim bulaşma evrelerine veba daha çok dışkı, gırtlak ve burun sümüğüyle sürüye yayılmaktadır. Bu virüsün kuluçka süresi ise 3,5 gündür.

Belirtileri: İştahsızlık, yüksek ateş, yeşil ve sulu bir dışkı hastalığın belirtileridir. Hasta hayvanlar çok su içerler, hızlı solurlar ve genelde geceleri sulu yumurta yumurtlarlar. Daha kötü ve kronik durumlarda baş döndürmeler (Sırta Baş Yaslamalar Geri Geri Yürümeler) Gibi durumlarda gözlemlenmiştir. Tavuklarımızda ve kümeslerde görülen bu durum için kesinlikle bir veterinerden bilgi alınarak belirli zamanlarda aşılama yapınız.

“Tavuk Vebası” üzerine bir yorum

  1. Abisi benim otuz kadar tavuğum var cocuk gibi seviyorum ilgileniyorum onlara soğan sarımsak sirke bir tabak acı turşu suyuyla üç beş limon elma mandalin yani aklına ne gelirse robotta kıyıp veriyorum yan komşunun tavukları vebadan öldü benimkiler hastslanacaklar diye korkuyorum sizin bana bir öneriniz varmı?

    Cevapla
Yorum yapın