Tavuk bakmak harika bir hobidir, ancak arkadaşlıkları ve taze yumurtalarının yanı sıra çok sayıda kuş tuttuğunuzda korkutucu yem masrafları ile karşılaşabilirsiniz. Tavukların daha ekonomik ve daha karlı olabilmeleri için, masrafları azaltmak ve yem maliyetlerinizi düşürmek için yapabileceğiniz birkaç şey vardır:
1.Ücretsiz gezinme alanı (otlar ve daha fazlası).

Serbest dolaşan tavuklar yemek için çok fazla şey bulabilir ve bu da ticari yemlere olan ihtiyacı biraz azaltacaktır. Ancak, yiyebilecekleri otları ve besinleri bahçenize yani onların gezinme alanlarına ekerek yiyecekleri besinleri siz belirleyebilirsiniz.
2. Sürü büyüklüğünü ihtiyaçlarınız için uygun bir şekilde düzenleyin.
Beslemek için daha az tavuk = daha küçük bir yem faturası. Sürünün üretken olmayan üyelerini azaltın. Bunlar satılabilir veya farklı bir şekilde kullanılabilir. Herkes kendi tavuklarını yemekten hoşlanmıyor, ama bu kuşları satmak bazı yem paralarını telafi edebilir. Her iki durumda da öne çıkıp paradan tasarruf edersiniz.
3. Taze yem alın ve uygun şekilde saklayın.

Maksimum besin değeri sağladığından ve doğrudan güneş ışığından kuru bir kapta sakladığından emin olmak için mümkün olduğunca taze yem alın. Besleme pahalı ve düzgün bir şekilde depolanması, kalitesini garanti eder ve paranızın karşılığını alacağınızdan emin olmanıza yardımcı olur. Şımarık, küflü ve eski yemler, yem ve para israfı demektir. Bu beni üzüyor…
4. Yem dökülmesini ve israfı önleyin.

Tavuklar dağınık,savurgan yiyicilerdir ve dökülen yemler zamanla pislik haline gelir ayrıca bu şekilde para kaybınız olacaktır. Bunu önlemenin bir yolu, doğru (atık olmayan, sızıntısız) besleyicileri (yemlik) kullanmaktır. Bunlar satın alınabilir ya da kendinizinkini yapabilirsiniz.
5. Vahşi kuşları yemlikten uzak tutun.
Yabani kuşlar, yiyeceklerin kolayca bulunabileceği yerleri çok hızlı bir şekilde öğreniyor ve böylece yemleriniz vahşi kuşların ilgisini çekebilir. Besleyicileri,yabani kuşlara erişilemeyen bir yerde bulundurun veya besleme zamanlarında yem miktarını ona göre ayarlayın ortamda yem kalmasın
6.Yemlemeyi gece boyunca dışarıda bırakmayın.
Kemirgenler karanlıktan sonra daha aktiftir ve yemlikler onlar için çok caziptir. Sadece tavuklarınızın yemini değil, idrar ve parazitler gibi diğer istenmeyen yiyeceklerde uzun vadede size (ve cebinize) zarar verir. Zarar etmemek için gece saatlerinde yemlerinizi saklayın.
7.Fermente yemleri besleyin.

Üyelerimiz tarafından yapılan çalışmalara göre, fermente edilmiş yem, yem faturanızın% 10-30’unu kurtarabilir! Bu işlem basittir ve aynı zamanda yem atıklarını büyük ölçüde azaltır. Yemlerinizi ıslatın öyle yedirin bunu yaparken suyun temiz olduğundan emin olun önerimiz elma sirkesi ile desteklenmiş su kullanmanız olacaktır.
8. Kıştakviyeleri için kendinizce yeşillikler büyütebilirsiniz.

Lahana, yem ve pancar çeşitleri, kış aylarında, toprağın az olduğu ve pek çok yerde bulunmadığı durumlarda özellikle yararlı olabilir. Bunlar takviye olarak verilebilir ve sürünün enerji ve beslenme ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olur.
9. Sürüyeeşine bilecekleri derin (geniş) kuyular verin .
Derin kuyular onlara uğraş sağlayarak, kuşların kazmak için çok fazla zamanı olacaktır. Bu yöntem ayrıca, sürüde sürü için bir besin kaynağı olan birçok yararlı böcek ve solucanı da çeker. Buna ek olarak, daha iyi sindirim ve bağışıklık için bağırsak florasını iyileştiren yararlı bakteriler ve mantarlar sağlar.
10.Tedarik griti.

Kuşların dişleri yoktur. Onlar bir gizem verildi ve onları sindirmelerine yardımcı olmak için yemlerini sindirmeye yardım etmek için kumlara ihtiyaç vardır. O nedenle onlara küçük taş desteklerinde bulunun buda yem tüketimini azaltacaktır.
11.Alışveriş yapın, yerel bir yem değirmeni bulun.
Yerel bir yem fabrikasından yem almak, genellikle yem mağazalarından daha ucuz olduğu için size çok para kazandırabilir. Daha ucuza çalışabilecek şekilde toplu olarak satın almayı sorun. Eğer küçük bir sürünüz varsa, birkaç küçük ölçekli tavuk bakıcısı ile anlaşmayı deneyin beslemeyi (ve maliyetini) bölüştürebilir siniz. Böylece güzel bir kârınız ola bilir.