Tavuk Yetiştirmek için 8 Basit İpucu

İster sürünüz de daha fazla tavuk isteyin, ister civciv satarak kar elde etmek isteyin, nasıl tavuk yetiştireceğini öğrenmeniz gerekir.

Genel olarak, işin çoğu horoz tarafından yapılır, ancak yetiştirme süresinin sorunsuz gittiğinden emin olmak için yapabileceğiniz şeyler vardır.

Bu makalemiz daha çok hayvanlarınızı başarılı ve güvenli bir şekilde yetiştirmenize yarımcı olacaktır.

    1.SEÇİCİ İSLAH UYGULAMASI  

Üretim yapacağınız ırkları seçmiş olmalısınız.  Başlangıçta en fazla iki favori kuşunuz olmalıdır. Kendinize sormalısınız daha fazla ırk istiyor muyum yoksa bunlar bana yeterlimi?

Tavukları neden yetiştirdiğiniz önemli değil, ama önemli olan, seçtiğiniz seçimlerdir. Tavuklarınız sağlıklı olmalı, üretiminiz hedeflere ulaşmalı ve umarım iyi mizaçlara sahip olmalıdır.

Belirli bir cins tanıtmak istiyorsanız, seçtiğiniz cinsin istenen özelliklerini temsil eden örnekleri seçin. Cins seçimi yapmak için tavuk cinsleri bölümümüze bakabilirsiniz.

     2.BAHAR PLANI

Tavuklar yıl boyunca döllenmiş yumurta üretebilirler, ancak ilkbaharda daha üretken olma eğilimindedirler. Bu özellikle soğuk bir iklimde yaşıyorsanız daha önemlidir. Kış ayında tavuklar enerjilerinin çoğunu ısınmak için harcarlar.

  1. HOROZ – TAVUK ORANI

On tavuk için bir horoz kuralı vardır, ancak istisna olarak iki horozda olabilir. Eyer horozlarınızı beraber büyüttüyseniz aralarında savaş olmayacaktır. Horozlarınıza yeterli horoz sağlarsanız sorun olmayacaktır.  Horoz ve tavuk oranınızı çok fazla sürülerde her 5,7 tavuğa bir horoz olarak ayarlayın.

  1. Tavuklarla İstediğiniz Horozu Tutmak.

Tavuklarınızla hangi horozları yetiştirmek istediğinizi kararlaştırın. Karar verdiğiniz horozu sürünüzde bırakmadan önce diğer tüm horozları sürüden çıkarmalısınız. Horozunuz ve tavuğunuz eşleşmesi sürecinde horozunuzun sağlığı çok önemlidir. Onu sürekli gözlem altında tutmalısınız horozunuz tavukların üzerine atlamıyorsa muhtemelen bir sorun vardır.

Hayvanınız yaralanmış olabilir, hastalık geçiriyor olabilir ve her hangi bir ağrısı olabilir. İnceleyerek durumu çözmelisiniz.

Tavuk Yetiştirmek için 8 Basit İpucu

  1. DÖLLÜ YUMURTA BEKLEME SÜREMİZ

Önümüzdeki 2-3 hafta boyunca tavuklarınız, yeni horozunuzdan yada eski horozlarınızdan döllenmiş yumurtaları salmaya devam ederler. Ayrıca bir horozu tavuklarınız ile yeni tanıştırdıysanız, en az 2 hafta boyunca verimli yumurta beklemeyin. Tavukların üreme sistemi böyle çalışır.

  1. HOROZUNUZUN DAVRANIŞLARINI İZLEYİN

Bazı horozlar çok uysalken bazıları oldukça sinirli ve agresiftir, ancak bu durumu gözlemleyerek olaya el atabilirsiniz. Eyer müdahale etmez iseniz kızgın ve deli bir horoz tavuklarınıza zarar verebilir.

  1. YUMURTALARI DÖLLÜ MÜ BOŞMU DİYE KONTROL EDİN.

Yaklaşık iki hafta sonra, kahvaltı hazırlarken yumurtalarınızın biraz farklı görüneceğini fark edeceksiniz. Döllenen yumurtalar bir boğa gözüne benzeyen küçül bir beyaz lekeye sahip olacaktır. Daha uzun süre beklerseniz kırmızı leke ve damarlar görmeye başlayacaksınız.

Döllü yumurta nasıl anlaşılır

Döllü yumurta nasıl anlaşılır

  1. YUMURTALARI SAKLAYIN VE AYARLAYIN

Kümesten aldığınız her yumurtayı hemen kuluçka makinesine koymaya başlamak cazip gelebilir, ancak bunu yapmak sadece kuluçka günü problem oluşturur.

Bütün civcivler ayrı ayrı günlerde çıkacak olursa makine içinde hepsine yetişemezsiniz. Bir düzen ve kurallar olmalı bu nedenle tüm yumurtaların aynı gelişim aşamasında olması gereklidir.

Bu durumu şu şekilde yapabiliriz. Yumurtalarınızı bir hafta boyunca 13-18 Dere sıcaklıkta saklarsınız, sivri uç aşağı bakacak şekilde durmasına önem verin. Bundan daha uzun bir süre beklerseniz çıkım oranları düşecektir.

Bu basit ipuçları, yeni yetiştirme programınıza katkıda bulunacaktır.

“Tavuk Yetiştirmek için 8 Basit İpucu” üzerine bir yorum

Yorum yapın