Tavuklar Hapşuruyor Neden

Bu yazımızda sizlere tavuğumun gözü şişti, tavuğumun ayağı şişti ve tavuğumun burnu akıyorDiye şikayetlerde bulunduğunuz konuların bir hapşurukla başladığını sizlere aktaracağım.

Sabah kümese iniyorsunuz. İşlerinizi yaparken bir ses doyuyorsunuz. Bu ses size komik gele bilir çünkü ince sen tonuyla tavukların hapşurması oldukça güzeldir. Fakat bu durum aslında üst solunum yolları hastalığının belirtileridir. Hayvanınızın ağzını açıp kapattığını göre bilirsiniz. Aynı zamanda burun akıntısı gözde yaşarma gibi durumlar görmeniz muhtemel ve hastalığın başlangıcıdır.

Mycoplasma , tavuklarda solunum ya da lokomotor sisteme saldırdığı bilinen bir bakteri türüdür. Tavuklarda solunum yolu hastalıklarına neden olabilecek iki çeşit virüs vardır: Mycoplasma gallisepticum (MG) ve Mycoplasma synoviae (MS).

 

MG sağlam bir bakteri değildir; Dolayısıyla, birkaç günden fazla dayanamaz. MG tavuk sürülerinde olduğu gibi yabani kanatlılarda ola biliyor, bu nedenle yabani kanatlılar MG’yi doğrudan veya dolaylı temas yoluyla arka bahçede tavuklara aktarabilirler. Aynı zamanda, enfeksiyon bulaşmış bir tavuk MG’yi yumurtalık enfeksiyonu ile bir civcive geçirebilir (buna da anneden çocuğa, bulaşka denir). Ayakkabı, giysi veya bakterilerin veya enfekte olan kuşların etrafında dolaşan eller tarafından toplanıyorsa insanlar da MG’yi yayabilir.

MG ile enfekte olan tavuklarda, konut, yem, hava koşullarında veya sadece zayıf yönetimde meydana gelen ekstra stres oluşana kadar hiçbir belirti görülmeyebilir. Tavuklarda belirtiler hafif ila şiddetli olabilir ve öksürük, hapşırma, hırıltılı solunum ve burun akıntısı görülebilir. Kronik evrelerde şişmiş bir baş, solunum sıkışması ve şiddetli selülit görülür. Bu semptomlar çok sayıda solunum yolu hastalığının semptomlarına çok benzer, bu nedenle MG’yi neden olarak teyit etmek için laboratuvar testleri yapılmalıdır.

MS, MG de solunum yollarının bir enfeksiyonu olduğu için MG’ye benzer ancak MS eklemlere yayılabilir. MS’in ciddi enfeksiyon olduğu bir gerçektir eklemlerin sinovyal membranlarına bulaşabilir ve ciddi şişliğe neden olabilir. Tıpkı MG gibi, MS enfekte bir tavuktan yumurta yoluyla yavrulara aktarılır yabani kuşların yanı sıra enfekte olan kuşlara maruz kalan ayakkabı ve kıyafetler yoluyla da taşınabilir.

MS sonuçlarının çoğu zaman düşük mortaliteye sahip MG’ye benzer ancak yumurta üretiminde ve büyümede bir düşüş gösterir. Hafif bir MS enfeksiyonunun semptomları solunum yolu hastalığının semptomlarıdır ve bunlara öksürük, hapşırma, hırıltılı solunum ve göz ve burun akıntısı dahildir. Şiddetli MS enfeksiyonları solunum semptomlarının yanı sıra topallık ile sonuçlanabilecek eklem şişmelerini içerir.

Tekrar belirtileri temel alan solunum yolu hastalıklarının teşhisi zor; MS enfeksiyonu olup olmadığını belirlemek için bir laboratuarda test yapılabilir. MG’ye benzer şekilde, önleme, MS söz konusu olduğunda Linco-Spectin ve buna benzer ilaçlar veteriner kliniklerine danışılarak kullanıla bilir.

MS nemli ortamlarla ilişkilidir, bu nedenle tavukların kuru bir yaşam alanına sahip olmasını sağlamanın yanı sıra temiz, iyi havalandırılmış bir kümese sahip olmak önemlidir. Antibiyotikler MS tedavisinde kullanılabilir, ancak tam olarak etkili değildir ve çok maliyetli olabilirler. Tavukların yumurtalarını veya etlerini tüketirseniz bazı kısıtlamalar uygulanabileceğinden, antibiyotik rehberliği için veterinere başvurun.

Hastalığı Önlemenin Anahtarı

Kanatlılardaki herhangi bir hastalıkta olduğu gibi, hastalığın önlenmesi, tedavi edilmesinden daha iyidir. İyi bir biyogüvenlik uygulaması yapmalı- sadece tavukların etrafında çalışırken giyilen ayakkabı ve kıyafetler kullanarak, kuşların yabani kuşlarla temasını sınırlandırarak ve semptomları gösteren kuşları karantinaya almanın sürü hastalıklarını önlemeye yetecektir.

Sürüden şüphelenilirse, hastalığın tedavisinde en kolay yol, havadaki toz miktarını azaltmak ve havalandırmayı artırmak gibi yönetimleri geliştirmektir. Antibiyotiklerin MG tedavisine yardımcı olduğu gösterilmiştir, ancak enfeksiyonun antibiyotik tedavisini tamamladıktan sonra geri dönmesi bilinmektedir. Bir aşı da mevcuttur ve bazı durumlarda başarılı olduğunu söyleye biliriz. Daha önce belirtilen nedenlerle, antibiyotik veya aşı rehberliği için veteriner hekiminize danışın.

Unutmayın Mycoplasma vektörler enfeksiyonu yükselterek, sürü boyunca hastalığın yayılmasına neden ola bilmektedir. Hasta tavuklarınızı sürüden çıkarmayı ayrı bir tedavi uygulamayı unutmayın. Bilinçli yetiştiriciler hasta kuşu derhal geri kalan sürüsünden ayırarak karantinaya alırlar, böylece doğrudan temas olmaz. Karantina alanının iyi havalandırıldığından emin olun ve tavuğa temiz kaplarda tatlı su ve yiyecek temin edin.

Hasta kuş karantinaya alındıktan sonra, tavuk kümesini temizlemeye ve bir dezenfektan uygulamaya karar verin, aynı zamanda daha fazla havalandırma sağlayacak yeni bir pencere eklemelisin, ancak vahşi hayvanların giremeyeceği kadar küçük delikler açmalısınız. Karantinadan birkaç gün sonra, artık hapşırma ve hırıltı duymuyorsanız ve bir zamanlar hasta olan tavuk şimdi sağlıklı ve sürüye dönmeye hazır görünüyor. O vakit artık sürüye karıştıra bilirsiniz.

Artık bu tarz öksürük tıksırık ve buna benzer durumlarla karşılaştığınızda ne yapmanız gerektiğini biliyorsunuz. Artık daha dikkatli olmalısınız…

“Tavuklar Hapşuruyor Neden” üzerine 2 yorum

  1. MS ve MG virus değil birer bakteridir.O yüzden geniş spektrumlu bir antibiyotik yada Mycoplasmaya etkieden bi antibiyotik gerekli ayırma işlemleri yapıldıktan sonra uygulanmalıdır.

    Cevapla
Yorum yapın