Çoğu tavuk yetiştiricisi tavuk sahibi, en güzel şeyin her sabah yumurta toplamak için kümese doğru gitmek olduğunu kabul edecektir.
Bazı dönemlerde yumurtlamama sorunuyla karşı karşıya kalabilir. tavuklar neden yumurtlamaz Bu doğal bir süreç dahi olsa, bilinmesi ve uygulanması gereken bazı noktalar vardır. tavuklar neden yumurtlamaz sorusunun da tavuk neden yumurtlamaz dendiğinde pek çok yanıtı olabilir. Bunun için ilk olarak; sağlıklı yumurtlamayı sağlamak adına gerekli olan koşullar bilinmelidir. tavuklar niye yumurtlamaz konusuna aşağıdan yanıt bulabilirsiniz.
Normalde her sabah beni bekleyen 8-10 taze ılık yumurta fena olmaz. Taze taze eve götürüp kahvaltıda tadını çıkarmak. Ne güzel olurdu.
Ama bu duygudan uzak birkaç hafta ve gün mü geçiriyorsunuz? Tavuklarım Yumurtlamıyor? Tavuklarım yumurta salmaya ne zaman başlayacak?
Ne yazık ki tavuklarınızı yumurtlamaları için zorlayamazsınız. Bunun bir yolu yoktur, ancak tavuklarınızı yumurtlamaları için cesaretlendirebilirsiniz. Tavuklarınız halen yumurtaya başlamamış bile olsa, ya da salmayı bırakmış olsalar da, daha erken yumurta salmalarını sağlamak için aşağıdaki adımları izleyin.
Tavuklar yumurtayı kesti ne yapmalıyım cevabınızı bu makalede bulabileceksiniz. Ayrıca tavuklar ne yerse yumurtlar sorunuza da yanıt bulacaksınız.
Tavuk yumurtlamak için neye ihtiyaç duyar üç temel madde su, yem ve ısı bunların yanında bol protein ve kalsiyum tavukların yumurtlaması için ne yapmalı sorunuza da yanıt olacaktır. tavuklar yumurtayı neden keser bunun cevabı biraz zor o nedenle yazımızın sonunda öğrenmiş olursunuz.
Tavuklar yumurtlamıyor ne yapmalıyım tek yapmanız gereken onları tanımanız olacaktır. tavukların yumurtlaması için ne yapılır aşağıda olan videomuz ve makalenin tamamı bu sorularınıza yanıt olacak. Sorunuzu bulamazsanız yorum düşün yardımcı olalım.

BESLENMENİN ÖNEMİ
Yorumlara ve kullanıcı tecrübeleriyle sabitlenmiş olarak şuan tavuklar için en iyi yem dumbanoglu yemdir. Fiyatları biraz pahalı gelse de kalite olarak bu piyasayı hak ediyor. dumbanoglu yem çeşitlerine göz atarsanız beslemiş olduğunuz hayvanlar için yem bulabilirsiniz. Bu yemler arasında GDO olmayan yemlerde mevcuttur. Tavuklarınızın en sevdiği yemlerden biri olacağına eminiz.
Unutmayın ki eyer tavuklarınız diyet gereksinimlerini karşılayamazsa, sizin için yumurta bırakmazlar. Tavuklarınızın yumurta salmasını bırakmasının bir diğer nedeni, tüy dökümü ve mevsim değişimidir. Bu durum da tavuklar aşırı enerji kaybına uğrar ve yumurtaya ara verebilirler.
Tavuklarınızın yumurta bırakmaları için yaklaşık 20 Gram proteine ihtiyacı vardır. Proteine ek olarak, tavuklarınızın ihtiyacı olan kalsiyum, fosfor, D vitamini, Yağ ve Su. Gibi unsurlarda ihtiyaç duyarlar.
Aslında su ihtiyaç duydukları en önemli besindir ve birkaç saat susuz kalmaları durumunda haftalarca yumurta bırakmamalarına neden olabilir. Ortalama olarak tavuklar, yediklerinin 3 katı kadar su içerler.
Bu beslenmelerinden her hangi biri karşılanmıyorsa, tavuklarınızın yumurtlamadığı anlamına gelir. Aslında çok zor görülen ama oldukça kolay bir şekilde hayvanlarınıza gerekli besinleri sağlayabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey tavuklarınızı onaylanmış yani kendini kanıtlamış bir yem ile beslemektir.
Bu konuda kafanız karışabilir hangi yem diye bana sorarsanız dumbanoglu arkadaşınıza sorarsanız bir başka marka ama her ne olursa olsun yetiştiricilerden sabit tecrübelerle öğrenebilirsiniz. Tek yapmanız gereken forumları siteleri takip ederek yorumları tercihleri önerileri karşılaştırarak en doğru olanı yapmanızdır. Bu durumu tavuklarınızın üzerinde deneyerekten sağlayabilirsiniz. Farklı yem markalarını ay ay deneyerek tavuklar üzerindeki etkisini izleyip hangi yemin daha iyi olduğuna karar verebilirsiniz.
Tavuklarınızı beslerken tek tip yeme önem vermekle birlikte palet yemler kullanmanızı öneririm. Neden mi? Çünkü bu yem çeşitleri tavuklarımızın ihtiyacı olan birçok şeyi bir araya getirmiştir. Tabi şu aralar toz olarak ta üretilmekte olan bu yem çeşidimizi toz şekliyle de kullanabilirsiniz.
Hayvanlarınız daha küçük se 20 haftalık olana dek geliştirme yemleri ile besleyebilirsiniz. 20 Haftalık olduktan sonra palet ve normal yeme dönebilirsiniz.
Yeme çok fazla ihtiyaç duymayan tek tavuklar köy tavuklarıdır. Açık arazide dolaştıkları için ihtiyaç duydukları besinleri elde ederek tüketirler. Bu durumda ticari yem kullanmanıza pek gerek kalmıyor gibi gözükse de mevsimsel geçişlerde ve birçok etkende yeterli besini bulamayabilirler. Bu durumda takviye vermeniz gerekebilir. Tavuklarınızı iyi izleyin ve gerekeni yapın.
TAVUKLARINIZIN İÇİN ÇOK FAVORİ BİR ATIŞTIRMALIK?
Protein yüklü un kurtları tavuklarınız için oldukça iyi ve yumurtaya teşvik edici olarak kullanılabilir. Tavuklarınızın sağlıklı olması için gerekli besinleri içerir. Bozulacak bir öğün değildirler. Ve güzel ortam oluşturursanız üretimini dahi yapabilirsiniz.
YUMURTLAYAN TAVUKLARINIZ YAŞLI MI?
Ne yazık ki tavuklarınız doğru yaşta değillerse istediğiniz kadar protein desteği verin yumurta bırakmayacaktırlar. Tavuklarınız çok yaşlı yâda çok genç iki türlüde yumurta bırakmayacaktırlar. Öncelikle tavuklarınızın yaşından emin olun…
Genç tavuklarınızın tipik olarak 18-20 Haftalık gen yumurta bırakmaya başlar. Genç hayvanlarımızın en verimli yılı ilk yıldır.
Bir tavuk 2 yıldan sonra oldukça az yumurta salmaya başlayacaktır. 4 Yılı tamamlayan tavuklarınız yumurta salmadığı zaman ise sorgulamayın artık verim oldukça düşük olacaktır.
FOLLUKLAR VE ÖNEMİ
Folluklarınızı kontrol ettiniz ve içinde yumurta hiç yok, tavuklarınızın hiç yumurta salmadığını düşünüyorsunuz? Çoğu zaman bu var sayım doğrudur, ancak bazen folluklarınız ile ilgili bir sorununuz olabilir ve tavuklarınız bilmediğiniz bir yerlerde salıyor olmalı. Bu sıkıntının temeli tavuklarınız için yeterli folluk olmamasıdır.
Bu durumdan emin olmanız için hızlı bir kontrol listesi:
- Her Dört Tavuk İçin Bir folluk.
- Folluklar zeminden en az 45 cm yüksek olmalı
- Tavuklarınızın rahat etmesi için ise folluklarınız en az 30 Cm genişliğinde olmalıdır.
Yuvalama kutuları yani folluklarda ki parazitleri unutmayalım bu durum oldukça sıkıntılı bir durumdur. Bunun için sık sık folluk altlıklarını değişmeniz gerek yoksa parazitler oluşacaktır. Bu parazitler tavuklarınız yumurta salarken onları rahatsız edecektir. Bu durum onları başka bir yere yumurta salmaları için teşvik eder.
Bu durumlardan kaçınmak için yaz aylarında haftada bir kez kış aylarında haftada 2 kez altlıkları değişmelisiniz.
TAVUKLARINIZ YETERİNCE GÜN IŞIĞI ALIYORLAR MI?
Tavukların yeterli gün ışığına kavuşmalarını sağlamak, yumurta salmalarını istiyorsanız çok önemlidir.
Tavuklarınızın yumurta salması için bol miktarda gün ışığına ihtiyaçları vardır. Günde en az 14 saat ve başarıla bilirse 16 saat salım için daha iyidir. O nedenle çiftlik tavukları 17 saat yapay ışık altında bırakılır ve bu şekilde tavukların yumurta salmasını büyük ölçüde arttırırlar.
Ancak, bir hobici olarak kızlarımızı yapay ışığa maruz bırakarak zorla yumurta salmalarını sağlamak pek doğal bir yöntem değildir. Bu durumdan da anlaşıldığı kadarı ile kış aylarında gün ışığı az olduğundan yumurta salımı da az olacaktır.
Tavuklar ilkbahar ve yaz aylarında daha fazla yumurta bırakırlar, çünkü civciv çıkarmak istedikleri sezon aralıkları bunlardır. Civcivlerin hayatta kalma şansları daha çoktur. Civcivler soğuk kış havalarında hayatta kalmak için mücadele edeceğinden, doğal olarak tavuklarımız kış aylarında az yumurta bırakmaya meyillidir.
Eyer siz tavuklarınızın daha çok yumurta salmalarını istiyorsanız tavuklarınıza baktığınız bölümü yapay ışık kaynaklarıyla donatarak yaz kış daha çok yumurta alabilirsiniz.
TAVUK TÜY DÖKÜMÜ
Tavuklarınız tüy döküyor ise kesinlikle yumurtlamazlar.
Tavuklar tüylerini kaybederek yeni tüyler oluştururlar ve önce boyunlarında ve sırtlarında ki tüyleri kaybedecekler. Bu durum daha sonra kuyruk tüylerine ve göğüs bölgesine yayılır.
Bir tavuk normalde sonbaharda, mevsim sonuna doğru tüy değişir. Aynı zamanda gün ışığı saatleriyle de bağlantılıdır, bu nedenle sonbaharda, gün ışığı miktarı azalmaya başladığında tavuklarınızın tüy dökmeye başlayıp yumurta salmayı bırakacaktır.
Bu durum ortalama 8 hafta sürmekte ve eğer sağlıklı bir tavuğunuz varsa, bu durum 6 hafta kadar kısa sürebilir. Daha yaşlı tavuklarınız da ise bu durum 12 hafta kadar sürebilmektedir.
Tavuklarımızın tüy değişimi sırasında çok uzun süre tüy değişememesinin en büyük etkeni yetersiz proteindir.
Bir tavuk yumurtlamak için yaklaşık 20 Gr protein harcar. Bununla birlikte tüy değişiminde de çok fazla protein tüketmektedirler tüyler yaklaşık %80 protein harcar. O nedenle hem yumurtlama işlemi hem tüy değiştirme işlemi için yeterli protein bulamazlar.
TAVUKLARDA STRES
Stres seviyesi yüksek hiçbir tavuk yumurtlamaz. Tavukların stres düzeylerini önemli ölçüde artırabilecek dört temel şey: Avcılar, Sürüde hastalık, sürü dinamiklerinde bir değişiklik ve son olarak kalabalık olma.
Yırtıcılar
Bir çok şey bir tavuğun stresini yükseltebilir, ancak en kötüsü tavuklara saldıran avcılardır. Bu nedenle tavuklarınızı yırtıcılardan her zaman korumayı bilmeli ve korumalısınız.
Bir saldırı sonrası tavuklar yumurtayı bırakabilir.
Sürü Dinamiği nedir?
Tavuklarınızı sürünüzden eklemek veya çıkarmak, sürü dinamiklerini değiştirecek ve tavuklar da birkaç hafta boyunca büyük stres ve endişe oluşturacaktır.
Yeni gelen üyelerin tavuklarınızı rahatsız etmesi dövüşmesi yerli tavuklarımızın yumurta salımını etkileyecektir. Tabi bu durum üyelerin bir birlerini tanıması ile düzelecek ve birkaç gün içinde tekrar yumurta salacaktırlar.
Kümes Boyutu:
Tavuk Kümesi çok küçükse ve sürünüz fazla ise bu durum yumurta salmayı etkiler. Bunun en büyük etkeni kalabalığın tüy gagalama bacak gagalama gibi davranışlar kısaca zorbalık. Bu davranışların tümü, tavukların stres seviyesini yükseltir ve bu da yumurta salmayı etkiler.
Sonuç:
Maalesef tavuklarınızı yumurta salmaya zorlayamazsınız. Ama bu makalemizdeki adımları uygulayabilir ve öğrendikleriniz ile kümesinizi düzenleyebilirseniz. Doğru olmayan etkenleri ortadan kaldırarak düzenlerseniz. Tavuklarınızın tekrar yumurta salmalarını sağlayabilirsiniz.
Tavukların Sağlıklı Yumurtlaması İçin Gerekenler
Tavukların sağlıklı bir yaşam sürebilmeleri ve verimli yumurtlama yapabilmeleri için bazı koşullara ihtiyaçları vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
- Kümesin temiz ve geniş olması gerekir.
- Yemlerin, tavuğun cinsine uygun olması gerekir.
- Dengeli ve yeterli beslenme sağlanmalıdır.
- Kümeste yaşayan diğer canlıların uyum içerisinde olması gerekir.
- Düzenli olarak veteriner kontrolü yapılması ve eğer varsa hastalıkların tedavi edilmesi gerekir.
Bu konuların en başında hastalıklar gelir. Tavuklarda sık olmasa da bazı hastalıklar gözlemlenebilir. Bunların teşhisi ve tedavisi için düzenli olarak veteriner kontrolü yapılması gerekir.
İhtiyaç duyulan durumlarda ise, ilaçların düzenli olarak kullanılması gerekir. Ayrıca tavukların sağlıklı bir şekilde yumurtlamaları için kendilerine özgü bir düzenleri de olmalıdır. Düzeni bozulan tavuklar, bir süre ya da temelli olarak yumurta vermeyebilir.
Yumurta Tavukçuluğu İçin Doğru Irk Seçimi
Yumurta tavukçuluğu yapmak isteyen ve bu konuda maksimum verim elde etmek isteyen kişilerin, doğru ırk seçimi yapması önemlidir. Çünkü yumurta dönemine gelen tavukların yumurtlamaması ya da istenilen miktarın çok altında yumurta vermesi durumunun başlıca nedeni; tavuk ırk ve cinsi seçiminin yanlış yapılmış olmasıdır. Tavuk yetiştiriciliği yapmak isteyenlerin bu durumla karşı karşıya kalmamaları için doğru seçimi yapmaları önemlidir.
Yumurtlamada Beslenmenin Önemi
Bazı durumlarda yetiştiricilerin tavukların beslenme şekillerini değiştirmeleri sonrasında, yumurta sayısında düşüş gözlemlenir. Bu durumun başlıca sebebi yeni beslenme düzeninin, tavuk ya da tavuklar için yeterli besin değerine sahip olmamasıdır. Tavukların, yumurtlamak için protein yönünden zengin ve dengeli bir beslenme düzenine sahip olmaları gerekir.
Yumurta verimini arttırmak için ise protein ağırlıklı beslenme sağlanmasına önem gösterilmelidir. Tavuk yetiştiricileri bazen tavukların yumurtladığı yumurta sayısını yeterli bulmaz. Bu durumda da beslenme ve yaşam koşullarının yeniden gözden geçirilmesi gerekebilir.
Tavuk Hastalıkları Yumurtlamayı Etkileyebilir
Daha önce yumurtlama konusunda hiçbir sorun yaşamayan tavukların bir anda yumurta vermeyi kesmesi, önemli bir durum olabilir. Bu gibi anlarda ilk olarak tavuğun bir hastalık sahibi olup olmadığı araştırılmalıdır. Çünkü tavukların yumurtlama sağlıklarını etkileyen pek çok rahatsızlık vardır.
Örneğin; virüs ve bakterilerden kaynaklanan solunum yolu hastalıkları, tavukların yumurta verimini etkileyebilir. Bu gibi durumlarda solunum yolu hastalığı yaşayan tavukların, diğer tavuklardan ayrılması gerekir. Bu adım hastalığın daha da yayılmasının önüne geçmek için önemlidir.
Tavukların Düzeninin Bozulması Yumurta Verimini Düşürebilir
Tavuklar, tıpkı diğer canlılar gibi düzen içerisinde yaşamayı seven hayvanlardır. Tavukları bir kümesten bir diğerine almak veya yaşadıkları alana yeni tavuklar eklemek, yumurtlamanın zayıflamasına ya da durmasına neden olabilir. Bu gibi durumlar genellikle geçicidir.
Bu sebeple de yumurtlamanın kısa süre içerisinde normale dönmesi beklenir. Bu durumda uzun süreli yumurtlama sorunu yaşayan tavuklar için ise bir profesyonel muayenesi tavsiye edilir.
Tavukların Işıklandırılması Yumurtlamayı Etkileyebilir
Tavukların yaşadıkları alanların yeterince güneş ışığı almaması ya da yapay ışıklandırılma kullanılması yumurtlamayı etkileyen faktörlerden biridir. Güneş ışığına alışkın olan tavukların, güneş ışığından uzak kalmaları yumurtlamanın kesilmesine sebep olabilir.
Bu nedenle yumurta açısından iyi bir verim elde etmek için tavukların bol bol güneş ışığı alması sağlanmalıdır. Bunun mümkün olmadığı durumlarda ise, kümesin yapay ışıklandırılmasının yeterli yapılması gerekir.
Artık Tavuklar Neden Yumurtlamaz? Biliyorsunuz
Selam bir sorum olacak tavuğun yumurtası var ama yumutluyamıyor 3 yumurta verdi dördüncü yumurta gotunde dört gündür öyle Bir türlü yumutlayamıyor ne yapmamız lazım bilgi verirsen sevinirim
Bazen popoda sıkışma olabiliyor. Bu durumda yapacak çok birşey yok malesef
Meraba slm kardes benim ispenç cin tavugum var her sene kişin yumurtlamiyor mart ayina girdikmi yumurtluyor ve gurk oluyor şu an bir tane bile yumurta alamadim lütfen yardimci olurmusunuz?
Tavuklar uzun süre yumurta yapınca tatile girerler bu süre 15-3 ay sürebilir
Benim 9 aylık hint tavugum ilk 5 tane yumurtladı durdu 4 aydır yumurtlamıyor folukta oturuyor yumurtlamış gibi yapip kalkiyor sebebi nedir yardımcı olunn
Yumurtaları başka yere yapıyor olabilir. Takip edin tavuğunuzu bazen rol yaparlar ama bir süre sonra anlarız ki farklı yerde yumurta biriktirmiş
Yumurtlamaya tavuğu nasıl tespit ederiz
Merhaba benim bir sorum olacak benim köy tavuğum bir haftayı fılokta otoryodu ama yumurta yapmıyordu dün sabah kümeste ölü buldum poposunun şişik bir şekilde dışarı çıkmıştı acaba bu ne olabilir
Ani popo sıkışması sonrası olabiliyor. Çok üzüldüm.
Bu makalede tavuklara yeterli miktarda ışıklandırma yapmanın yumurtlama üzerindeki etkisi hakkında bir şeyler okumak ilginçti. Herhangi bir öneriniz var mı ışıklandırma konusunda? Ne tür bir ışık kaynağı kullanmalıyız?