Kanatlı ailesinde bulunan tavuk sürü olarak yaşamaktadır. Tavuklar ne kadar gezen tavuk, serbest tavuk vs. isimlerle adlandırılırsa adlandırılsın sonuçta aynı kümesin içerisinde toplanmaktadır. Bu durumda tavukların bulaşıcı hayvan hastalıklarına yakalanması ve diğerlerine bulaştırma riski yüksektir. Bu sebeple ister küçük ister büyük çapta tavuk üretimi yapanlar belirli periyotlarla tavuklara antibiyotik vermek zorundadır. Peki, tavuklara antibiyotik nasıl verilir? Bir kümeste bulunan tavukların hangisinde hastalık olduğunu ve hangilerinin sağlıklı olduğunu tespit etmek zorlu bir işlemdir. Bu sebeple kümeste bulunan tüm tavuklara antibiyotik verilir. Tavuklara antibiyotik vermek için uygulanan birkaç yöntem bulunmaktadır. Orta ve büyük çapta tavuk üretimi yapılan kümeslerde düzenli antibiyotik verilmez ise tavukların ölümüyle (telef olmasıyla) sonuçlanan vakalar ortaya çıkabilir.
Tavuklara Antibiyotik Verme Yöntemleri
Serbest yetişen veya kümeste bulunan tavuklara antibiyotik vermek için yaygın olarak kullanılan ilk yöntem içme suyu ile birlikte vermektir. Kümeste bulunan tavukların ortak kullanım alanı suluklarıdır. Bu yöntemle verilen antibiyotik genel olarak tüm tavuklara aktarılmış olur. Kaldı ki hastalıklı olan tavuğun diğer tavuklara hastalık bulaştırmasına sebep olan önemli unsur da suluklardır. Diğer bir yöntem ise tavuklara atılan yemlerle antibiyotik verilmesidir. Burada da verilmiş olunan yemi bütün tavuklar yiyeceği için antibiyotik tüm tavuklara ulaşmış olur. Başka bir yöntem ise enjeksiyon ile kas içerisine antibiyotik verilmesidir. Ancak, bu yöntem büyük çaplı üretim yapılan kümeslerde çok vakit ve emek istediği için tercih edilmez. Büyük çapta üretim yapanlar genellikle ağızdan su yoluyla antibiyotik verme yolunu tercih ederler.
Tavuklara Verilen Antibiyotiklerde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Tavuklara antibiyotik vermeden önce kullanılacak antibiyotiğin içeriği ve nelere karşı yapılacağı bilinmelidir. Suluklar vasıtasıyla tavuklara antibiyotik verildiğinde hasta tavukların az, sağlıklı tavukların fazla dozlarda antibiyotik alma olasılığı her zaman vardır. Böyle durumlarda sağlıklı tavukların yüksek doz antibiyotik alması farklı toksik veya yan etkilere sebep olabilir. Antibiyotik kullanılacak tavukların kilo, cins ve yaş gibi unsurlarının belirlenerek uygulanacak doz ayarlamasının yapılması gerekir. Tavukların sindirim sisteminde görülen farklılık antibiyotik etkilerini kısa sürede vücutlarından atmalarını sağlayan bir yapıya sahiptir.