Tavuklarda bit oluşumu, sık karşılaşılan bir olay olmakla beraber düzenli kümes temizliği yapılarak tavuklarda bit oluşumunu engelleme sağlanabilir. Tavuk bitleri tavuk besleyen kişilerin sık başına gelen can sıkıcı bir olaydır. Bu konuda bilinçli davranarak bu can sıkıcı olayın üstesinden gelinebilir. Tavuklarda ve kanatlı hayvanlarda oluşan bu bitlerin önleminin alınması gerekir. Önlem alınması gereken, alınmadığı taktirde tavukların üzerinde olumsuz etkiler yaratan bitler basit bir olay gibi algılanabilir, fakat ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır.
Tavuk bitleri önlem alınmadığı zaman hayvanlar üzerinde sıkıntı yaratırlar. Tavuklarda zayıflama, güçten düşme ve tüylerindeki parlaklığın zamanla yok olması şeklinde kendini gösterir.
Tavuk Bitleri Kaç Çeşittir?
Tavuk bitleri, tavuklarda sık görülen durumlardır. Fakat tavuk bitlerinin tavuktan temizlenmesini sağlamak gerekir. Dolayısıyla bitlerin kaç çeşit olduğunu ve hangi türün daha zararlı olduğunun bilinmesinde fayda vardır. Tavuk bitleri ikiye ayrılırlar.
- Kırmızı bitler
- Siyah tavuk biti
Tavuk bitlerinin arasında en tehlikelisi kırmızı olanıdır. Bu bitler gece ortaya çıktıklarından tavukların kanını emerler. Dolayısıyla bit rahatsızlığı olan tavuklar, diğer tavuklara göre farklı hareketler sergilerler. Daha stresli olurlar.
Tavuk Bitlerinin Hayvanlar Üzerinde Olumsuz Etkileri Nelerdir?
Tavuk bitlerinin olumsuz etkisinden bahsedecek olursak, bu bitler geceleri çok fazla ortaya çıktıklarından tavukların kanını emerek onları kansız bırakırlar. Tavuklar kansız kaldıklarından ürettikleri yumurtanın kalitesi de düşmeye başlar.
Tavuklarda ciddi manada kilo kaybı yaşanır. Tavuklarda diğer tavuklara nazaran gergin bir hal oluşmaya başlar. Bitlerin oluşumuna önlem alınmadığı durumlarda hayvanlar üzerinde ölümle sonuçlanacak durumlar oluşabilir.
Tavuklarda Bit Oluşumunu Engelleme periyodik aralıklarla gerçekleştirilen, kümeslerin zeminlerine kireç atılmasıyla önlenmeye çalışılabilir. Aynı zamanda kümesin duvarlarında oluşabilen çatlakların sıvasının yapılıp, aralık kalmamasına özen gösterilmelidir. Kümesin zemininin betondan yapılmış olması, bir nebze bit oluşumunu engelleyebilir.
Tavuk Bitlerinin Oluşmaması İçin Neler Yapılmalıdır?
Tavuklarda Bit Oluşumunu Engelleme olması için yapılması gerekilen durumların başında genel anlamda kümes temizliği gelir. Düzenli yapılan kümes temizliği ve bakımı tavuklarda bit oluşumunu önemli ölçüde engelleyebilir. Her sene belirli aylarda yapılan kümes bakımı ve kümesteki oluşan hasarların giderilmesi tavuklara farklı haşerelerin gelmesini engeller. Haftada bir kümesler havalandırılarak içeriye temiz havanın girmesi sağlanır. Senede düzenli olarak ta kümeslere kireç atılması gerekir. Kireç atılması, kümeslerde oluşan nemli havanın yerini kuru havaya bırakmasına neden olur.
Tavukların yeri geldiğinde eşelenmesi için toprak alanın olması gerekir. Bu toprak alanda hayvan eşelenerek kaslarını esnetmesi gerekir. Bu sayede kaslarını esnetme hareketi ile tavuklar bitlerinden kurtulmaya çalışırlar. Toprakta eşelenmek tavuklar için son derece önemli bir olaydır. Kısacası tavuklara kendilerini temizlemeleri için kümeslerinde samandan ziyade toprak alan oluşturmalıyız.
Tavuklarda Bit Temizliği Nasıl Olmalıdır?
Tavuklarda Bit Oluşumunu Engelleme için düzenli kümes temizliğinin olması gerektiğinin bilincine varılmalıdır. Çünkü hayvanlarda oluşan bitlerin dikkate alınması gerekir. Kırmızı bitlerin diğer kanatlı hayvanlardan, kümes hayvanlarına bulaşma riski fazladır. Dolayısıyla kümesler beton zeminden oluşmalı ve yılda iki kez kireçle dezenfekte edilebilir.
Tavuklarda bit temizliğinde, etkili çözüm olarak daldırma solüsyonları kullanılabilir. Bu solüsyonlara tavuğun tüm gövdesini sokarak ıslanması sağlayarak bitlerinden kurtulmasını sağlayabilirsiniz.
Tavuk Bitlerinin Oluşmaması İçin Doğal Çözümler Nelerdir?
Tavuklarda Bit Oluşumunu Engelleme hiç kuşkusuz doğal bir yöntem olan kül ve toprağı karıştırılarak kümese bırakmak olabilir. Ayrıca mazot yöntemiyle de kümesler dezenfekte edilebilir. Fakat tavukların gözleri tahriş olabilir, bu yöntemler denenirken dozunun iyi ayarlanması gerekebilir.
Bravo abi bütün detayları yazmışın
Tavuk biti insana geçermi aceba
Insta: samett_7
Teşekkurler bilgiler için abi
Insta: samett_7