Özellikle kümes hayvanı olarak tavuk besleyenler, sıklıkla rastladıkları için tavuklarda iç parazit tedavisi nasıl yapılır sorusuna cevap aramaktadırlar. Parazit denilen canlılar, başka bir canlının bedeninden beslenen organizmalardır. Bu parazitler, iç organlarına yerleştikleri hayvanların gelişimini önler ve onları ölüme kadar sürükleyebilir. Kümes hayvanlarında görülen parazitler ise, iç ve dış parazitler olarak sınıflandırılır. Tavuk ölümlerinin yaygın nedenleri arasında ise iç parazitler gelmektedir. Tavuk üretimi ile geçinen kimseler, bu parazitler için gerekli önlemleri almadıkları takdirde, tüm tavuklarını kaybedebilirler.
Tavuklara İç Parazitler Nasıl Bulaşır?
Tavuklara bulaşan iç parazitlerin başında solucanlar geliyor. Tavukların genellikle bağırsaklarına yerleşen bu solucanlar, sürekli olarak yumurtlarlar. Tavuklar dışkılama ile bu solucanları dışarı atarlar.
Kümeste bulunan diğer tavuklarda bu yumurtaları yerler ve onlara da solucan yerleşmiş olur. Bu döngü sürekli olarak devam ettiğinden, çok kısa sürede aynı kümeste yaşayan bütün tavuklarda bu hastalık görülebilir.
Solucanların bulaşması için kümes ortamı önemli olduğu kadar dış ortam da en az kümes kadar önemlidir. Özellikle gezen tavuklar tercih edildiği için, bu hayvanların gezdikleri yerlerde başka hayvanların dışkılarından da bu parazitler bulaşabilir.
İç Parazitlerin Tavuklara Verdiği Zararlar Nelerdir?
İç parazitlerin tavuklara verdiği en büyük zararı tedavi edilmediği takdirde ölüme yol açmasıdır. Solucanların bağırsakları tıkaması bu ölüme neden olmaktadır. Bu parazitlerin tavuklara verdiği başlıca zararlar ise şu şekilde sıralanıyor;
- Çok yumuşak ve sulu dışkılama ile sürekli ishal olmaları
- Derilerinde kuruma görülmesi
- Dışkılarının kanlı olması: Parazitler, bağırsaklara tutundukları ve yer değiştirdikleri için bu bölgelerde kanama olur ve bu kan da dışkı ile dışarı süzülür.
- Yemlerini çok iyi yemelerine rağmen, gelişimlerini tamamlayamamaları
- Aşırı zayıflama durumu
- Daha az yumurtlama veya hiç yumurtlamama
- Yumurtanın ve kabuğunun kalitesiz ve dayanıksız olması
- Sürekli ötmek ister gibi boyunlarını uzatmaları
- Tıksırma ve öksürme: bazı solucan çeşitleri, tavukların soluk boruları veya akciğerlerine de yerleşebilir. Tıksırma ve öksürme eğer solunum yolu hastalığı yoksa, bu nedenle de olabilir.
İç parazitler, tavukların bağışıklık sistemine çok olumsuz etkilerde bulunurlar. Bu nedenle de normalde yaygın olarak rastlanmayan birçok hastalığa yakalanma riskleri de artar. Bu hastalıkların yaygınlaşması da, iç parazit belirtilerinden olarak değerlendirilmelidir.
Tavuklarda İç Parazit Olmaması İçin Neler Yapılmalıdır?
Tavuklara bu parazitlerin bulaşmaması için mutlaka önlem alınmalıdır. Bu önlemlerin başında ise temizlik gelmektedir. Tavukların uzun süre geçirdikleri yer olan kümeslerinin temizliği, parazitlerin önlenmesi için en önemli safhayı oluşturur.
Bu temizlik düzenli aralıklarla yapılmalı ve temizlenen zemin artıkları tavukların ulaşamayacağı yerlere dökülmelidir. Ayrıca, tavuklara zarar vermeyen ve kümes temizliği için üretilen bazı ilaçlar da bu temizlikte kullanılabilir.
Kümeslerin güneş alan bir yerde olması da, birçok hastalıktan korunmalarını sağlar. Kümeslerin ve tavukların gezdikleri bölgelerin, tuvaletlerden ve diğer hayvanların yaşadığı yerlerden uzak olması da önemlidir. İç parazit tespit edilen tavuklar, diğer tavuklardan tecrit edilmelidir.
Tavuklarda İç Parazit Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tavuklarda iç parazit tespit edilmeden önce yapılması gereken uygulamalar bulunmaktadır. Bunların başında, bir aylıktan büyük olan tavuklara bir aydan itibaren her üç ayda bir parazit uygulaması yapılmasıdır.
Tavuklarda parazit tespit edildiğinde ise, ilaç tedavisi uygulanmaktadır. İlaç tedavisi ile birlikte tavukların genel durumları ve dışkıları da kontrol edilmelidir. İç parazit uygulaması yapıldıktan sonra probiyotik ve vitaminlerle de takviye uygulaması yapılmalıdır.
Tavuklarda İç Parazite Ne İyi Gelir?
İlaçlar haricinde bazı doğal besinlerin de iç parazitlerin tedavisine katkı sağladığı bilinmektedir. Bunlardan en yaygın olarak kullanılanları; kabak çekirdeği, sarımsak, ardıç, pelin ve havuç tohumu olarak sayılabilir.
İç parazit için sarımsak ve kapak çekirdeği nasıl verilmeli ve ne sıklıkla verilmeli.
Doğal Çözümler Uzun Vadeli İşe Yaramaktadır O Nedenle Size Önerim Sarımsağı Ve Kabak Çekirdeğini Ezmeniz Olacaktır Ezerek Yemlerine Katabilir yada sularına sarımsak yemlerine kabak çekirdeği verebilirsiniz.
Ben 6 diş sarımsak 1 limon 1 soğan bir çay bardağı sirke 5 lt suya koydum 6 gün bekletikten sonra verecem bu yöntemfe işe yararmı.
Çiğ kabakmi
Selamlar öncelikle faydalı içerikleriniz için teşekkür ederim emeğinize sağlık. Benim de birkaç sorum olacaktı parazit tedavi yöntemlerinde doğal olanı ne sıklıkla uygulamalıyız, ardıç, pelin ve havuç tohumunu nasıl vereceğiz. Medikal ilaç kullanımı 3 ayda bir çeşitli kombinasyonlarla olacak sanırım çünkü etken maddeler ve etkiledikleri canlılar farklı ve en önemlisi de ilaç uygulamasından sonra kaç gün yumurta tüketilmemeli çoğu prospektüste yumurtacı türlerde kullanılmaz yazıyor.
Ben de tavuklarımda iç parazit tespit ettim ve ilaç tedavisine başladım. İlk birkaç gün hayvanların bağırsaklarını hazırlamak için hafif bir antibiyotik kullandım ( parazit ilacı ağır bir ilaç çünkü ) ve yumurtaları yemeye devam ettim. Sonra parazit ilacını uyguladım ve 4 gün yumurta yemedim ama her ilaç aynı güçte ve etkide değil. O yüzden kullandığınız ilacın gücüne göre bu süre uzayabilir veya kısalabilir. En mantıklısı ilacı aldığınız yere sormanız. Onlar bunu size söyleyecektir.
Merhaba.
Parazit ilaci kullanildiginda o parazitler oluyormu.
Tavuk bunlari dıskisiylami atiyor
İç parazitlerden doğal olarak ne verebilirim