Tavuklarda Solunum Yolları Hastalıkları Bronşit

Tavukçuluğa yeni başlayan arkadaşlar genelde bu sorunla çok sık rastlamaktadırlar. Bronşit daha önce hastalanmış tavukların dışkısı ve burun akıntısıyla dışarıya atılan bir virüs çeşididir. Bu virüs hayvanlarınıza hızla yayıla bilmektedir. Genel olarak havadaki toz taneleri ve farklı aracılar kullanan bronşit virüsü tüm sürüye bulaşmaktadır.
Tavuklarınızın dirençlerine göre bazı hayvanlarınız virüsle baş ederken bazıları virüsün kalıtsal bıraktığı sorunlarla yaşamaya devam eder. Virüs bulaştıktan 1-6 gün sonrasında ortaya çıkmaktadır. Bu durum civcivlerimizde daha erken belirginleşir ve tespiti kolaydır ilk belirtilerden birisi zor solunum yapması olacaktır. Hırıldama ve hapşuma da cabası ileri vakalarda ise burun akıntısı, zayıflama ve tüylerde dökülme gözlemlenmiştir.

Civcivlerimizde ölüm olanı daha yüksektir. Hastalık genç ve yumurta tavuklarımıza daha az zarar verir ve kısa sürer çabuk atlata bilirler. Tabi bu yaştaki genç hayvanlarımızda da solunum zorluğu görülmektedir. Bazı durumlarda hayvan sürekli hırlama ve öksürükle uzun zaman yaşamaktadır. Veriminde düşüş göremezsiniz hayvanınız sadece hırıltı çıkaracaktır amma akıntı yok ise merakınız olmasın kafanıza takmayın. Ama yok böle olmasın derseniz de hayvanı kümesten çıkarmanız gereke bilir.
Bu hastalığın tedavisi yoktur lakin vitaminler ve antibiyotiklerle hayvanın üzerindeki etkisi azaltıla bilir. Bu durumdan hayvanlarınıza kliniklerden temin ede bileceğiniz aşılar yaparak koruya bilirsiniz. Şimdi marka soracaksınız arkadaşlar kliniklere gidip sorunu anlattığınız da sizlere aşı önerip verecektirler marka sadece aracıdır içerikleri çoğunun aynı kafanız rahat olsun..!

YouTube video

Son olarak DİKKAT!
Hayvanların bronşit olmaması için kümesinizin yeterli temiz hava aldığından emin olun genel olarak solunum yolu hastalıkları temiz hava yetersizliğinden olmaktadır. Kümes içerisi yeterince havalandırılmalıdır. Hele de gece saatlerinde tavuklarınız kümesteyken.

Yorum yapın