Tavuklarda Yumurta Sıkışması

Sizlere bu yazımda tavuklarda yumurta tıkanması, yumurta kanalı tıkanması, tavuğum yumurtlayamıyor ve tavuğumun arkasında şişlik ve tavuğun popo kısmı şişmesi var öncelikle bu durum uzun sürede ortaya çıkan ve baya bir süre sarfında devam eden bir sorundur. Hayvanınız yumurta salamaz durumda olmakla kalmayıp bir kabız hastalığı gibi acı çekmekte ve büyük bir tehlike altında içinde bir yumurta kırıla bilir böylece bir enfeksiyon başlangıcıyla ölüme sebebiyet vermektedir. Bu durum tavuklarımız da aşırı antibiyotik kullanımı ve beslenmeleri ile ortaya çıkan sorundur. Genel olarak verilen öğünleri helede küçük bir alanda bakıyorsanız popo kısmının yağlanması ile birlikte kanalların daralması aynı şekilde bu durumu ilaçlarda yapmaktadır. Elinizden geldiğince hayvanlarınıza gezine bilecekleri bir yer vermeniz ve onlara güzel besleyici öğünler verirken bu belirtilerin olduğu hayvanımıza daha farklı bakmalısınız yağsız yiyeceklerle besleyerek onu güzel bir diyet programına soka bilirsiniz.

Gel zaman git zaman artık bu hastalığın son safhaları hayvanı kurtarmak adına neler yapa biliriz diye düşünmeyin işte size bu durumu nasıl atlata biliriz böle bir durumda olan tavuğumuza nasıl bir tedavi uygulaya biliriz onları anlatacağım. Yumurtaya bağlı olmak, (Yumurta Sıkışması) tavuğunuzun yumurta bırakamaması demektir. Tavuğunuzun bu durumdan kurtarmak için öncelikle bir gözlemlemek gerekir. İştahını izleyin. Tavuğunuz yumurta sıkışmasından endişe ediyorsanız, aradığınız birkaç işaret vardır. Hayvanınız yumurta salamıyor ise kendini belli edecektir. Sakin durgun iştahsız olacaktır.

  • Eğer tavuk yemeğini yemezse ya da yemine bir gün boyunca ilgi duymazsa yumurta sıkışmış olabilir. Muhtemel su bile içemeyecektir.

Tavuklarda Yumurta Sıkışması

Davranışını gözlemle. Yumurta bağlama tavuklar için son derece rahatsız bir durumdur. Fiziksel ağrı normalden farklı davranmasına neden olabilir. Tavuğunuz sakin durgun ya da depresyondaysa, bu onun yumurta sıkışıklığı olabileceğinin bir işaretidir.

  • Başka davranışlarsa sürekli folluklarda dolaşmasıdır.
  • Tavukların bazen yoğun bir sıcaklık dalgası gibi başka nedenlerden dolayı yumurta işlemine ara verdiklerini unutmayın. Bu nedenle, tavuklarınızı izlerken çok sayıda davranışsal ve fiziksel belirtiyi aramak önemlidir.

Fiziksel işaretleri arayın. Tavuğun, yumurta sıkışıklığı varsa, normalden farklı görünebilir. Örneğin, yüzü ve tarağı solgun görünebilir. Ayrıca farklı yürüyebilir. Yumurta sıkışıklığı olan tavuklar genellikle penguenlere benzer şekilde yürüye bilirler.

 

TEDAVİSİ

Tavuklarda Yumurta Sıkışması

Malzemelerinizi toplayın. Yumurtaya bağlı bu hastalığı evde tedavi etmek mümkündür. Onu iyileştirmenize yardım etmek için birkaç şeye ihtiyacınız olacak. Küvet ılık su ve epsom tuzu alın (Bazı Marketlerde Bula Bilirsiniz.

  • Ayrıca bir miktar yağlayıcıya da ihtiyacınız olacak. Bitkisel yağ veya buna benzer jöle kullanabilirsiniz.
  • Yumurtayı çıkaramayan tavuğumuz 48 saat içinde ölebilir. Tavuğunuzu evde tedavi edecekseniz, hiç vakit kaybetmeyin.

 

Onu sıcak ve rahat tutun. Tavuğu, yumurta bırakamıyorsa büyük ihtimalle çok endişelenecektir. Onu rahat hissettirmek için elinizden geleni yapın. Onu hafifçe tutun ve sıcak bir ortamda olduğundan emin olun.

  • Buna itiraz etmezse, yaklaşık 30 dakika boyunca sıcak bir su küvetine oturtun.
  • Onu buharlı bir odada tutmayı deneyin. Sıcak küçük bir banyo idealdir. Sıcaklık 25-35 derece arasında olmalıdır. Isı, yumurtanın daha kolay geçebilmesi için kaslarının rahatlamasına yardımcı olur.
Tavuklarda Yumurta Sıkışması
Tavuklarda Yumurta Sıkışması

Masaj kullanın. Tavuğunuzun yumurtayı geçmesine yardımcı olmak için hafif baskı uygulayabilirsiniz. Bir elini kullanarak karnını dikkatlice ovun. Tavuk rahatsız edici veya endişeliysa derhal durdurun.

  • Bu yöntem genellikle başarılı ancak yumurta sıkışıklığı olan tavuk çok dikkatli bir şekilde ele alınması önemlidir. Hafif bir basınç uygulayın, yanlışlıkla onun içindeki yumurtayı kırmayın.
  • Tavuğunuzu tedavi ederken rahat olmasını sağlayın. Ona elektrolit ile su verebilirsiniz.

Tavuklarda Yumurta Sıkışması

 

Yağlayıcı uygulayın. Tavuğunuzun sıkışmış yumurtayı daha kolay dışarı atmasına yardımcı olabilirsiniz. Elinizi kullanarak, popo kısmına bitkisel yağ gibi yağlayıcı uygulayın. Bu adım için lateks eldiven giymek isteyeceksiniz.

  • Tavuğuna dinlenmek için biraz zaman tanıyın. Yaklaşık 30 dakika boyunca onu sıcak bir yerde bırakın ve sonra tekrar kontrol edin.
  • Masaj ve yağlanma sonrası yumurta sıkışıklığı geçmediyse, daha ileri bir operasyona geçe bilirsiniz. Yumurtayı kırmak için tavuğunuza keskin bir nesne  ile müdahale mümkündür. Fakat bu durumu kesinlikle önermiyoruz. Çünkü kırılan parçalar içeride enfeksiyon oluştura bilir. Bir veterinere götürerek ameliyat ettire bilirsiniz.

Veterinerinize danışın. Tavuğunun yumurtasını geçmesine yardımcı olamıyorsan, tıbbi yardım almak isteyeceksiniz. Veterinerinizi arayın ve tavuğunuzu tedavi için getirip getiremeyeceğinizi sorun. Veterinerinizin sizin için uygun olan tedavi seçenekleri olacaktır.




Sebeplerini öğrenin. Tavuk yetiştiriciliğinde, ortak sağlık sorunlarını anlamanız önemlidir. Örneğin, yumurta sıkışmasının ortak nedenlerine aşina olmalısınız.

  • Anormal bir yumurta sıkışmaya neden olabilir. Bir yumurtanın aşırı büyük veya garip bir şekil de olduğunda ortaya çıkar.
  • Genetik ve nesilden gelen bir sorunda ola bilir.

Uygun besin maddelerini sağlayın. Sizin dişinin diyet genel sağlık için önemlidir. Doğru besin maddelerini almıyorsa, yumurtaya bağımlı olma riski daha yüksektir. Kalsiyum ve D vitamini özellikle tavuklar için önemlidir.

  • Kalsiyum seviyeleri düşükse, kümesindeki bir kalsiyum bloğu yerleştirmeyi deneyebilirsiniz. Veterinerinize herhangi bir takviye vermeden önce ona sorun.
  • Sınırlı güneş ışığı alan bir bölgede yaşıyorsanız, tavuğunuzun daha fazla D vitamini gerekebilir. Ona güneş lambaları eklemeyi düşünün.

Tavuklarda Yumurta Sıkışması

Uygun besin maddelerini sağlayın. Doğru besin maddelerini almıyorsa, yumurta sıkışma riski daha yüksektir. Kalsiyum ve D vitamini özellikle tavuklar için önemlidir.

  • Kalsiyum seviyeleri düşükse, kümesindeki bir kalsiyum bloğu yerleştirmeyi deneyebilirsiniz.
  • Sınırlı güneş ışığı alan bir bölgede yaşıyorsanız, tavuğunuzun daha fazla D vitamini gerekebilir.

Aktif olduğundan emin olun. Tavukların sağlıklı olabilmesi için dolaşmaları gerekir. Dolaşmak için ona bol alan sağlayın. Yemi etrafa yaygın şekilde saçın, böylece yem yerken sürekli dolaşacak ve yürümesi gerekecek. Birkaç saat boyunca her gün kümes dışında kalmasına izin verin.

“Tavuklarda Yumurta Sıkışması” üzerine 8 yorum

  1. ne yaptınız??????????????????
    sıcaklık 80-90 derece demişsiniz
    o sıcaklıkta bütün canlılar zarar görür
    Fahreneit birimidir o diye düşünüyorum çeviri yapmışsınız sanırım
    düzeltin lütfen de kimse zarar görmesin

    Cevapla
  2. Merhaba İyi çalışmalar Benim Ataks cinsiyet Tavuğum var evet bu hastalık oldu popo kısmı şişlik var bi kitle çıkardı ama hala şişlik var penguen gibi yürüyor halsizlik var yemek yemiyor gerekli vitamini veriyorum ama düzelmdi ne yapabilirim acaba

    Cevapla
  3. Merhaba yeni aldığım tavugun bu gun arka kısmı çok sis olduğunu farkettim sanki icerde yumurta var ve hayvan diğerlerine göre ağır ve cok fazla bit vardı ne yapmalıyım

    Cevapla
    • Bit pire hayvanlarınıza bulaşmış ise kümesi temizleyip ilaçlayın hayvanların yaşam kalitesi olumsuz etkilediği gibi ölümlerinede sebep olur o kadar çok varsa.

      Cevapla
Yorum yapın