Tavukları Nasıl Beslerim?

Tavuklarınızı beslemek çok dikkat ettiğiniz bir şey olmayabilir. Ancak tavuk yetiştirme maliyetinin yüzde yetmişinin beslenmeye gittiğini biliyor muydunuz? Bu nedenle, tavuklarınızı beslediğiniz şeye dikkat etmemizin gerekli olduğunu biliyoruz.

Et tavuğu yâda yumurta tavuklarının beslenme şekilleri ve protein değerleri değişkendir.

En baştan başlayalım ve tavuklarımızı nasıl beslememiz gerektiğine göz atalım.

Tavuk yemi için favori seçimimiz

304

Sadova yem istediğiniz ırka ve cinse göre yem tercihi yapabilirsiniz. Ayrıca oldukça kaliteli bir yem markasıdır.

 

TAVUK BESLENME GEREKSİNİMLERİ

Tavuklarımız büyüdükçe farklı besin değerlerine ihtiyaç duyarlar.

Önerilen yem gereksinimlerinden kısaca bahsedelim. Genç civcivlerin yaşamlarının ilk birkaç haftasında hızla büyümesi için daha fazla proteine ihtiyaçları vardır.

Yem markanızın arkasında yada etiketlerinde bulunan yem değerlerine bakabilirsiniz.

5100 Etlik Civciv Yemi 1. Dönem
Bu Değerler Örnektir. Dikkate Almayınız

Broiler Tavuk

Etlik civcivler on dört haftalık ken kesime hazır olması gerekir. Yemleri, civcivin hızla büyümesi ve gelişmesi için protein bakımından yüksektir.

İlk üç Hafta yüzde 22 protein içerikli yemlerle beslenirler. Dört haftalıkken Yüzde 19 protein içeren yemlerle değiştirilir.

 

NORMAL TAVUK

Chickens Drinking 2

Normal piliçler civciv başlangıç yemini altı hafta öncesine kadar alırlar. Civciv başlangıç yemi normalde yüzde 20 proteindir. Ancak et civcivlerinden daha yavaş büyürler.

Altı hafta sonra, yaklaşık 20 haftaya kadar yüzde 17-18 protein olan yemlerle değiştirilmelidir. Bu hafta aralığında tavuklarınızın iyi gelişmesi için sağlam proteine ihtiyaçları vardır.

Yirmi haftada yüzde 16-18 protein olan yemi değiştirebilirsiniz. Tavuklarımız biraz yumurta bırakmayı düşünüyor olacaktırlar. Artık tavuk oldular demektir.

Kalsiyum gereksinimleri piliçten tavuk olanada kadar farklı olduğu için tavuklarımıza doğru yemin verilmesi çok önemlidir.

Yaşlı kuşlarımızın ortalama 1-2 yaşında olan hayvanlarımız için kalsiyum desteği önemlidir. Ancak daha genç hayvanlarımıza fazla kalsiyum desteği böbrek yetmezliğine sebebiyet olabilmektedir.

Gördüğünüz gibi tavuklarımızın başlıda ihtiyaç duydukları en önemli besinler kalsiyum ve proteindir.

Bunları sağlarken yanı sıra tavuklarımızın en iyi sağlıkta olmaları için 38 ayrı besin öğesine gereksinimleri vardır.

Bu durumu en iyi yem firmaları sağlamaktadır. Kendileri özgü mühendisleri ile hazırladıkları yemlerde bu gereksinimlerin birçoğu karşılamaya çalışılıyor. En iyi yem markanızı seçerek o yemle başlamanızı öneririm.

TAVUKLARI NE SIKLIKLA BESLEMELİYİM?

Bu, çoğu durumda kişisel bir tercihtir:

  1. Serbest seçim
  2. Sabit besleme

Gün boyunca yoğun bir programınız varsa, muhtemelen en iyisi özgür seçimdir. Günün belirli saatlerinde müsait olabiliyorsanız, kolayca sabit beslenmeye devam edebilirsiniz.

SERBEST BESLENME

Tavuğun Bağışıklık Sistemini Arttırmanın 7 Doğal Yolu

Otomatik tavuk besleyicileri…

Bu besleyiciler tavuklarımızın gün boyunca beslenmelerine olanak sağlarlar.

İyi bir yemlikle yem dökülmesini önleyebilir. Haşerelerden uzak tutar sonuç ta yem maliyetinizde düşmüş olur.

Yararları:

Bütün tavuklarınız yemek yeme şansını yakalar.

Zorba kuşlar bütün gün yemliklerin yanında durmazlar.

Bakıcı için kolay iş yemlikleri günde bir kez doldurmanız yeterli olacaktır.

Dezavantajları:

Bu yemliklere kemirgenler de erişebilir.

Yem dışarıda ise ıslanabilir ve küflenebilir.

SABİT BESLEME

Yararları:

Kemirgenler için daha az artık

Tavuklar fazla yemeyecek.

Dezavantajları:

Yemlikler yanında zorba olan tavukların bazı tavukların yem yemesine engel olabilir.

Esnek olmayan bir durum kendinizi zamanlamanız gerekecek.

Açıklama:

Sürünüzü özgür seçimle yetiştirebilirsiniz. Kafanız rahat olur yemlikleri doldurur gün boyu uğramazsınız. Bu şekilde hayvanlarınız doyacak gün boyu yeme erişimleri olacaktır. Geceleri ise kemirgenlerin bu durum kemirgenlerin artışına sebep olsa da tavuklarınızın kilo almasına ve yağlanmasına yardımcı olacaktır. Hele de kış sezonunda oldukça iyi bir yöntemdir.

Tavuklarımız içgüdü sel olarak gün boyu yemlenirler kafalarına ışık vurduğu sürece yem yerler. Önlerinde bulunan kursaklarında yemi depolar sonra gece boyu sabaha dek mideye gönderirler.

Bu durumun bir diğer sorunu da sürekli yem yiyen hayvanlarımızda zaman zaman sindirim sistemi sorunları yaşamamızdır.

Hayvanlarınıza günlük olarak zamanlı yem verirseniz yeme direk erişimleri olmaz ise yemlikleri gün içinde boşalacak kursak ve mide biraz dinlenecektir. Böylece daha canlı ve hareketli göreceksiniz. Ancak aynı bizler gibi tıka basa yemek yeyip bir kenarı geçerek mıyışmaları ya da durgun olmaları yer yer karın ağrısı bile çekmeleri söz konusudur. Kursak tıkanması ve benzeri.

Burada hayvanları nasıl beslemeniz konusunda şunu önermem gerek kullanılan yemler çok önemli ama her iki durumda da bu hayvanların doğasını düşündüğümüzde günlük yem arama süreçlerini ve karın doyurma süreçlerini düşünürsen en mantıklı yemleme sistemini oluşturabilirsiniz.

Tavuklarınızın sabit gün boyu yeme ulaşmaları büyük bir sorun teşkil etmiyor. Eyer imkânınız yoksa öle yapın ama hayvanlarınızın daha sağlıklı ve uzun ömürlü olmasını isterseniz fabrikalar gibi 2 yıl kullanıp atmak değilse niyetiniz. Zamanlı yapın bu işi…

Tavuklarımızın diğer beslenme gereksinimleri:

Kuşlarımıza düzenli yemlerden ayrı birkaç şey vermeniz gerekir.

-KALSİYUM

-KUM

-YEŞİLLİK

MUTFAK ARTIKLARI: Ancak – Kabak Çekirdeği, Domates, Kavun Kabuğu vb. Tavuklarınızın yememesi gereken şeylere dikkat edin ve tavukların yememesi gereken birçok şeyi şuraya tıklayarak öğrenebilirsin: Tavukların Yememesi gerekenler. 

 

Sonuç

Benim kümesimde denediklerim ve aldığım sonuçlar sizin kümesinizde alacağınız sonuçlarla aynı olmayabilir. Dediklerimi tavuklarınızın üzerinde deneyin ve en iyisi hangisi gelirse ona devam edin.

 

 

 

 

 

 

 

Yorum yapın