Tavukları Yırtıcı Hayvanlardan Koruma Taktikleri

Tavukçuluk yapan insanlar, tavuklarını yırtıcı kuşlardan korumak için tavukları yırtıcı hayvanlardan koruma taktikleri geliştirmişlerdir. Yırtıcı hayvanlar kendilerinden güçsüz olan tavukları tehdit altına almaktadır. Tavukları yırtıcı hayvanlardan korumazlarsa ölümle sonuçlanan durumlarla karşı karşıya kalınabilir. Köpekler, çakallar, tilkiler ve yırtıcı kuşlar tavuklara karşı en büyük tehditlerden biri olmuştur. Tavuk yetiştiricileri bu tehditlere karşı önlemler almak ve tavukları güvence altına almak durumundadır.

Tavuk Nasıl Yetiştirilir?

Arka bahçede bile tavuk ve yumurta yetiştiriciliği yapmak mümkündür. Daha önce hiç tavuk yetiştiriciliği yapmayan bir çiftçi ne kadar yapıp yapamayacağını anlamak adına kendi bahçesinde veya küçük bir alanda 5-6 adet tavuk alarak kendini deneyimleyebilir. 9 ile 11 yıl arasında yaşayan tavuklar 5-6 aylıktan itibaren yumurtlamaya başlarlar. 4 yaşına gelen tavuklarda yumurtlamada azalmalar görülür. Bir tavuk tüm hayatı boyunca toplam 190-260 adet yumurta üretir.tavuklari yirtici hayvanlardan koruma taktikleri

Tavuk Kümesi Yapımı

Kümes bahçe tavukçuluğu yapmak için çok önemli bir ayrıntıdır. Tam yalıtımlı, iyi bir havalandırma sistemi olan ve temiz kümesler ile tavuk yetiştiriciliği çok rahat bir şekilde yapılır. Bunun yanı sıra bir otlak alanına ihtiyaç vardır. Hayvanların kendi yemlerini kendileri bulması adına otlaklar önemlidir.

Fakat otlak alanların etrafını çit ile çevirmek oldukça önemlidir. Tavukları sık sık kontrol etmek gerekir. Kümes içerisine atlık yapmak hayvanın sağlığını korumak açısından çok önemlidir.

Altlık olarak saman, kuru ot, kum ve odun talaşı gibi maddeler kullanılmalıdır. Altlıklar kümes içerisindeki tavuk dışkılarını temizlemek adına oldukça önemli bir maddedir. Tavukların güvenli bir şekilde yumurtlamaları için kümes içine yuva kutuları yerleştirilir. Yırtıcı hayvanların yumurtalara zarar vermemesi açısından yuva kutuları çok önemlidir.

Tavukları Vahşi Hayvanlardan Nasıl Korumalıyız?

Tavukları yırtıcı hayvanlardan korumak için yapılması gerekenler şunlardır;

  • Serbest tavukçuluk yapan çiftçiler için otlandıkları alanları dayanıklı tellerle çevirmelidir. Bazı yırtıcı hayvanlar dayanıksız telleri kolayca yıkabileceği için tellerin dayanıklı olması kesinlikle çok önemli olmaktadır.
  • Yırtıcı kuşlar da tavuklar için büyük bir tehdit oluşturur. Bu hayvanlardan tavukları korumak adına tavukların bulunduğu alanlara CD asılmalıdır. Güneş ışını ile CD’ye yansıyan ışık yırtıcıları korkutur ve bu alanlara gelmezler.
  • Kümes etrafına sensörlü ışıklar takılarak kümese yaklaşan hayvanlar yırtıcıların sensörlerle ışığın yanmasına sebep olur ve ürkerek geri çekilirler.
  • Tavukların otlandığı alanlarda yabancı otların arındırılması gerekir.
  • Kümese cesaret gelmesi için tavukların yanına horozların da bulundurulması gerekir.
  • Bekçi köpeği ile tavuklar korunabilir.

Sonuç olarak tavuk yetiştiriciliğinde hayvanları yırtıcılardan korumak adına en önemli unsur çittir. En güvenli şekilde olmasını isteyen kişiler ise elektrikli çitleri tercih ederek tavukları çiftlik hayvanlarından koruyabilmektedir.

“Tavukları Yırtıcı Hayvanlardan Koruma Taktikleri” üzerine 2 yorum

Yorum yapın