Yumurta üretimindeki bazı sorunlar tamamen normal görünse de diğer bir kaç işaret büyük sorunları işaret edebilir. İşte tavuklarınız yumurtayı bıraktığında yapmanız gerekenler.
Daha kısa gün uzunluklarından beslenme yetersizliklerine veya ciddi sağlık sorunlarına tavukların yumurtayı bırakmasının birçok nedeni vardır. Sürünün neden greve girdiğini almak son derece önemli bir durumdur özellikle işleri yoluna sokmak istiyorsanız… Dikkatli okuyun.

Karanlık ve Gün Işığı
İster vahşi mavi kuşların ister en sevdiğiniz tavuklarınızın tutkunu olun, ışık tüm kuşlarda belirli tepkileri tetikler.
Tavuklar Gün kısaldıkça, kışa hazırlanmanın ve göç etmenin zamanının geldiğini düşünüyor. Bu sebep ile yumurta üretmeyerek biraz kilo verecekler ayrıca üreme sistemleri de geriler ve çok küçülür.
Eski tüylerini kaybederler ve yeni tüylerini çıkarırlar. Sonbahar kışa, kışın ise bahara döndüğünde, artık daha fazla gün ışığı alan alan tavuklar yeniden yumurtaya başlarlar. Yumurtasız kalmak istemiyorsanız yapay aydınlatma oluşturmalısınız. Yumurtlayan tavuklar için her gün en az 16 saat gün ışığı gerekli olduğunu unutmayın. Bu durumda günün belirli bir saatinden sonra fazladan ışık eklemesi yapmanız anlamına gelir.
Işığınızı zamanlama cihazlarıyla karanlık vakitlerde yanması için çalışma yapabilirsiniz.
YEM
Tavukların yemlerini değiştirmek onların yumurta salımını etkiler.
Hayvanlara fazladan öğün vermek ve sık sık yem değişikliği düzensiz bir beslenme sebebidir buda onların yumurta yapmaması için gerekli bir nedendir.
Sağlıklı bir diyet uygulayın düzenli ve yeterli yem verdiğinizden emin olun… Ara sırada protein içerikli yiyecekler ile destekleyin.
SU
Yumurtalar bol miktarda su içerir onları susuz koymayın dikkat edin kışın ve yazın taze ve akıcı su kaynağı sunduğunuzdan emin olun suluklarınızı sık sık temizleyin.
PARAZİTLER
Bitler ve dış akarlar dış parazitler tavukların yumurtayı bırakmasına sebep olabilir. En etkili çözüm hayvanınızın popu kısmını incelemektir genelde bitle ve akarlar o kısıma doğru daha yoğundur.
Tavuğunuzun koşma alanını, tüneme alanlarını ve yuva kutularını temiz ve kuru tutmak çok önemlidir. Aksi halde bir akar tespitinde kimyasal yada doğal yollara baş burabilirsiniz.
Bitler için doğal çözüm odun kömürü kolayca bulabileceğiniz ve etkili bir doğal ilaçtır.
SOLUCANLAR
Bağırsak zarının komşuları olan iç parazit sınıfına giren kurtlar bir çok farklı kurt türü vardır ancak bu durumdada hayvanlar yumurta yapmazlar. Tavuklarınızın dışkıları akıcı, ıslak veya kanlı görünüyorsa bu parazitlerin bazılarını barındırıyor olabilirler. Bu durumda kümesinizi düzgünce temizleyerek önlem almalısınız.
Ancak bu durumdan kurtulmak için veterinere giderek iç parazit ilacı almak gerekecek çünkü hiç bir zaman yok olmayacaklar. Bu parazitler bir şekilde tekrar tavuklarınızın içine giriyor ve onları hasta ediyorlar.
KORKAN TAVUK
Yumurtanın durmasına neden olan bir diğer durum ise korkudur tavuklarınız korkar ise bir süre yumurta salmayabilirler.
Yumuşak ve kabuksuz yumurtanın bir diğer nedeni korkudur siz kümeste değilken yırtıcı bir hayvanın tavuklarınızı korkutması sonucunda zarsız yumurta atabildikleri gibi strese girerek bir süre yumurta yapmayabilirler.
KÜMESİNİZİN KIDEMLİ TAVUKLARI
Kıdemli tavuk dediğimiz hayvanlarımız 2 yaş üstü olan hayvanlardır bunlar yumurtayı az salarlar o nedenle 2 yılda bir tavuklarınızı değişmeyi yada onlara hobi olarak bakmaya devam edebilirsiniz.
SONUÇ: Tavuklarımızın yumurta yapmaması konusu oldukça çok faktörden oluştuğu için her yıl mevsim geçişlerinde başımıza gelen bu yumurta olmama sebebi aslında tamamen hayvanların doğal olarak tepki verdiği iklim geçişleridir. Hastalıklar rol oynasa da eğer yukarıda ki parazitler bitler vb. hiç biri hayvanlarınızda yoksa emin olun doğal bir döngü içindedirler o döngüyü sabırla beklemek ve onlara daha iyi bakabilmek adına elimizden geleni yapmalıyız.
Bu yazımızda da 7 farklı başlıkla sizlere yumurta konusunu biraz daha açtım önümüzdeki günlerde tekrar tekrar bu konulara değiniriz.