Tavukların Yumurtladıkları Yeri Değiştirmesinin Nedenleri

Yetiştirilmesi en kolay canlı türü olan tavukların yumurtladıkları yeri değiştirmesinin nedenleri pek çok faktöre bağlıdır. Bu faktörlerin daha iyi anlaşılabilmesi için tavukları ve sahip olduğu özellikleri iyi bilmemiz gerekir.

Tavukların Tipik Özellikleri

Tavuklar evcil hayvanlardır. Kanatları olduğu için kuşlar grubunda yer alırlar. Tavukların, yavru oluşumu için oluşturdukları dışı sert yapılara yumurta adı verilir. Yumurta içerisinde zigot adını verdiğimiz en küçük canlı taslağı bulunur. Yumurta uygun sıcaklık altında civciv oluşumunu sağlar.

Yumurta, en zengin protein kaynağıdır. Bu yüzden özellikle çocukların tüketmesi gereken besin kaynaklarının başında gelir. Buna bağlı olarak da yumurta üretimi ve satışı ayrı bir öneme sahiptir. Tavukları, yumurtlamak için oturdukları veya seçtikleri alana folluk denir. Tavuklar bazı nedenlerden dolayı folluklarını terk edebilir veya değiştirebilir. Bunun nedenlerini şu şekilde sıralamak mümkün;

  • Ortamın hijyenliği
  • Folluk sayısı
  • Folluk alışkanlığı
  • Fiziksel koşullar
  • Folluk yüksekliği
  • Folluğun yapısı

Bu ve buna benzer faktörlerden dolayı tavukların folluk değişimi gözlenebilir.

Ortamın Hijyenik Olması

Tavuklar, yumurta bırakacakları alanın temiz olmasını ister. Temiz ortamlar tavuğun rahatsız olmasını engelleyeceği için yer değiştirme durumu da oluşmaz. Bu nedenle folluklar ve çevreleri belli periyotlarda temizlenmelidir.

Folluk Sayısı

Kümesimiz de çok sayıda tavuk bulunuyorsa tavuk sayısına göre de folluk dağılımı yapılmalıdır. Bir folluk ortalama 5 tavuğa hizmet edebilir. Kümesinizde bulunan tavuk sayısı ile folluk sayısını buna göre oranlamanız gerekir.

Folluk sayısı, tavuk sayısının çok altında kalırsa boş yumurtlama alanı bulmakta güçlük çekilir. Böyle bir durumda tavuklar beklemek yerine kendi başlarının çaresine bakmayı seçerler. Bunun sonucunda da folluk değişimi gözlenir.tavuklarin yumurtladiklari yeri degistirmesinin nedenleri

Folluk Alışkanlığı

İlk etapta tavuklar folluklarını benimsemekte güçlük çekebilir. Bu durumda tavukların folluklara alışması için yardımcı olunur.

Fiziksel Koşullar

Folluklar; fazla güneş görmeyen yerlere koyulmalıdır. Follukların üstü kapalı olmalıdır. Bu tavuğun yerini sevmesini ve kolay yumurtlamasını sağlar. Önü açık olmalı ve kolay girilip çıkılabilmelidir.

Folluk Yüksekliği

Follukların yerden yüksekliği fazla olmamalıdır. Tavuk, folluğa ne kadar rahat ulaşırsa benimsemesi de o kadar kolay olur. Ortalama yükseklik 30 cm ile 40 cm arasında olmalı. Bundan fazlası folluk değişimine neden olur.

Folluğun Yapısı

Folluklar öne doğru hafif eğimli olmalıdır. Follukların tabanlarına saman konulmamalıdır. Saman zamanla bit oluşumu yaptığı için tavukların kaçmasına sebep olur. Folluklarda delik bulunmamalıdır. Ayrıca içerisine konulan malzemeler sık sık değiştirilmelidir.

“Tavukların Yumurtladıkları Yeri Değiştirmesinin Nedenleri” üzerine bir yorum

Yorum yapın