Bazı sorular salma tavukçulukta yumurta üreticilerinin aklını karıştırır, bunlardan biri ise tavuklar neden yumurtlamaz sorusudur. Bu sorun, tedbir alınmadığı takdirde ciddi zararlara yol açabilir. Uygun koşullar altında büyütülmüş, aşıları tamamlanmış ve kümesine uygun araçlarla getirilmiş ve sağlıklı yarka tavuklar, kılavuz döneminde bile olsalar ilk zamanlarda yumurtlamayacaktır. Bunun sebebi yarkaların yeni yaşamlarını yadırgamış olmaları ve kümese ulaşıncaya kadar yaşadıkları yolculuk stresidir. Yer değiştirme, elde tutma ya da taşıma, parazitler, hayvanların korkması ve stres yumurtlamama nedenleri arasındadır. Fakat tüm bunların üzerinden iki hafta geçmiş olmasına rağmen tavuklar hala yumurtlamıyorlarsa bunun sebebi farklı olabilir.
Tavukların Yumurtlamama Sebepleri Nedir?
Eğer gözle görülür herhangi bir sağlık sorunu yoksa yumurtlamama olayının bazı temel nedenleri olabilir. Mevsimsel geçişler ve tüy dökümü yumurtlamayı etkileyebilir. Bazı tavuklar ise kış mevsiminde metabolizma bakımından zayıflayarak yumurtlamayı bırakır. Böyle bir dönemdeyseniz bir süreliğine beklemelisiniz. Metabolizması zayıflayan tavuklar bu halde belirli yöntemlerle yumurtlamaya zorlanırsa aşırı derecede yorulurlar bu sebeple yumurtlama yetilerini bile kaybedebilirler.
Doğru Beslenme Çok Önemli
Yanlış besleme, tavukların yumurta verimlerini etkileyen etmenlerin en başında gelir. Salma tavukçulukta maksimum verimi elde etmek için dengeli bir beslenmeye ihtiyaç vardır. Uygun olmayan beslenmede tavuklar yumurtlamaya ara verebilir veya tamamen son verebilirler. Rasyonda bulunan enerji düzeyi azaldıkça, tavukların yem tüketimleri de artar ve enerji gereksinimlerini bu şekilde karşılamak isterler.
Olması gerek düzeyin altında enerji içeren yemleri yiyen tavuklarda yumurta sayısı zamanla düşer, yumurtanın boyutu küçülür ve vücuttaki depo yağları azalır. Rasyon enerjisi ihtiyaçlarını karşılayacak seviyede olduğu sürece bir belirti görülmez. Fakat yaşam payını karşılamayan enerji miktarında olursa yarka tavuklarda genellikle ağırlık kaybı yaşanır. Bu durum ise vücutlarında depo edilmiş olan glikojenin kullanılması sonucunda, proteinlerin enerji sağlamak için yıkılması sebebiyle ölümle sonuçlanır.
Mükemmel Yumurtlama İçin Birkaç Öneri
Tavuklarda sağlık düzeyini ve yumurta verimini en üst seviyede tutmak için dikkat edilmesi ve bilinmesi gereken birkaç konu vardı. Bunlar:
- Tavuk ırklarının genetik özellikleri,
- Uygun kümes koşulları,
- Bakım ve aşıların düzenli yapılması,
- Dengeli ve düzenli beslenme.
Diğer tüm canlılarda olduğu gibi tavuklar için de uygun koşullar sağlanmadığı takdirde hiçbir zaman beklenen verim elde edilemez. Dönemsel olarak yapılan yem değişiklikleri bazı piliçleri strese sokabilir. Bu sebeple mümkünse bir hafta eski yem ile yeni yemi karıştırmak ve her geçen gün eski yem miktarını azaltmak gerekir.
Yumurtlamayı etkileyen bi diğer sebepte yetersiz gün uzunluğudur. Gün içinde tavuklar 14 – 15 saatlik bir gün ışığına ihtiyaç duyarlar. Gün ışığının gün içinde 12 saatin altına düşmesi durumunda yumurtlama veriminde azalma olur. Bu gibi zamanlarda kümeste yapay ışıklandırma kullanılarak yeterli zaman sağlanmalıdır.
Maşallah
İnstagram:samett_7
Abi ben 2 hafta önce siyah brahma tavuk aldım ama hala hiç yumurtlamadı neden